RO HU EN

COM’ON 2016

Am lansat ediția Com’ON Cluj-Napoca ‘16, cu titlul de Proces Participativ de Tineret, sub ediga parteneriatului format din Grupul PONT, Fundația Comunitară Cluj, Municipiul Cluj-Napoca, Fundația ERSTE, Banca Comercială Română și Asociația pentru Relații Comunitare.

Numele COM’ON dorește să transmită spiritul acestui proiect, faptul că este un proiect al întregii comunități, dar conține și un îndemn des folosit în limba engleză, un fel de HAIDE, care îndeamnă la participare, de aceea ediția din acest an a fost lansată sub sloganul SHARE IT FORWARD.

Acest proces participativ își propune implicarea cetățenilor într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a (unei părți a) bugetului public, bazat pe implicarea tinerilor.

Prin acest demers se va sprijini un număr de cel puțin 60 de inițiative din bugetul publicalocat de Municipiul Cluj-Napoca și 5 inițiative care sunt propuse de grupuri compuse din tineri cu oportunități reduse. BCR se va implica de asemenea într-un proces de crowdfunding si matchmaking pentru alte 10 proiecte comunitare.

BCR va asigura sprijinul cu câte 1000 lei a primelor 10 inițiative ce reușesc să strângă cel puțin 1000 lei la rândul lor prin platforma Bursa Binelui în perioada 7-30 septembrie 2016. Acest sprijin se va acorda pe baza ordinii cronologice în care inițiativele ating pragul de 1.000 lei strânși prin platformă.

Bugetul total al întregului demers este de 445.000 lei, cu o finanțare locală de 400.000 lei, respectiv de 45.000 lei, co-finanțare asigurată de Fundația ERSTE și Banca Comercială Română. Din aceste fonduri, 325.000 lei se alocă costurilor directe legate de inițiative, acestea fiind completate de costurile legate de derularea întregului demers (promovare, facilitare, asistență, gestiune, monitorizare, raportare).

Obiectivul strategic este crearea unui portofoliu de inițiative propuse de către tineri și adresate comunității locale, proiecte care vor contribui la participarea activă a locuitorilor în viața comunității, se vor derula în spații publice și comunitare, și vor asigura accesul liber fără o barieră financiară (bilet). Acest proiect este, totodată, o oportunitate pentru tinerii clujeni, de a-și asuma derularea unui proces participativ prin care ei pot propune şi pot stabili o serie de priorităţi.

Iniţiatorii consideră că mobilizarea ce s-a manifestat pe parcursul anului 2015, când Clujul deținea titlul de Capitală Europeană a Tineretului dovedește faptul că există o și mai mare forță neexploatată în cadrul comunității clujene.

Mai jos poate fi consultat regulamentul programului din acest an, inclusiv calendarul de derulare.

Regulamentul proiectului >>

Facilitatorii comunitari implicați în demers pot fi contactați personal, telefonic sau online prin modurile prezentate pe pagina de web www.comoncluj.ro