RO HU EN

Colaborare între Islanda și România pentru bugetare participativă și implicare civică

19-03-2017
Colaborare între Islanda și România pentru bugetare participativă și implicare civică

Putem învăța mult de la Reykjavik în privința participării comunitare, însă Clujul implică tinerii mai bine – Grupul PONT a luat parte la întâlniri în Reykjavik, Islanda cu coordonatorii proiectului de bugetare participativă din Islanda, cu reprezentanți al Primăriei Reykjavik, cu leaderi de tineret precum și cu alți actori ai ecosistemului de tineret și de participare publică. Scopul vizitei de studiu a fost realizarea unei schimb de experiențe și fundamentarea unor inițiative și proiecte de viitor în vederea dezvoltării unor relații permanente între Cluj-Napoca și Reykjavik, îmbunătățirea și dezvoltarea proiectului COM’ON Cluj-Napoca în următorii ani, precum și pregătirea platformelor de colaborare COM’ON Romania și COM’ON Europe. Proiectul bilateral româno-islandez s-a realizat în cadrul unei cooperări pentru proiecte de bugetare participativă inițiat de Grupul PONT în parteneriat cu organizația Citizens Foundation din Reykjavik, Islanda.

 

Contextul islandez

Proiectul islandez Better Reykjavik (https://betrireykjavik.is/) a fost lansat în 2010 de către Citizens Foundation cu o săptămână înainte de alegerile locale din Reykjavik, și a avut un succes imens în primele sale zile de funcționare. Partidele politice care au participat la alegeri au primit propriile lor platforme pe pagina de web unde cetățenii aveau posibilitatea să propună și să dezbată idei pentru programele politice ale partidelor. Dintre toate partidele, numai formațiunea politică The Best Party (condus de un comediant islandez și fondat pentru a crea o caricatură a vieții politice islandeze) a folosit acest instrument.

După ce partidul a câștigat alegerile, conducerea orașului a decis să folosească în continuare platforma Better Reykjavik pentru a colabora și comunica cu cetățenii. Într-o lună, mai mult de 40% din votanți s-au alăturat inițiativei, pe baza căreia au stabilit aproximativ 2000 de priorități. Succesul proiectului a stabilit o colaborare deschisă între conducerea orașului și cetățeni, relație ce continuă să existe și în prezent.

Procesul Better Neighbourhoods, inițiat de Better Reykjavik a devenit primul mecanism de bugetare participativă din Reykjavik pe parcursul căreia anul acesta locuitorii orașului au propus idei primăriei pentru cheltuirea a 5% din bugetul orașului alocat pentru investiții.

Totodată, fundația a lansat inițiativa YOUR PRIORITIES, o platformă de participare publică internațională. Platforma a fost tradusă pe 8 limbi și este în permanentă dezvoltare.

 

Modelul islandez

Unul dintre cele mai importante rezultate ale proiectului a fost înțelegerea în profunzime a modului în care mecanismele participative pot duce la contribuția organică a cetățenilor în dezvoltarea și susținerea proceselor participative civice la nivel european, adresând comunitățile urbane.

 

Viitorul: colaborare Reykjavik – Cluj-Napoca (Islanda – România)

Ca și o concluzie a proiectului de colaborare bilaterală, partenerii au decis să consolideze colaborarea bilaterală pentru o rețea de colaborare pe nivel european. O colaborare româno-islandeză poate suna ciudată, însă scopul celor două organizații este tocmai de a dovedi faptul că țările europene pot colabora pentru a atinge scopuri comune. Baza colaborării între Grupul PONT și Citizens Foundation este constituită din mecanisme participative europene, naționale și locale.

 

Viziune europeană

Împreună cu partenerii din Islanda și cu ajutorul Rețelei Capitalelor Europene ale Tineretului și a Forumului European de Tineret, cu sprijinul granturilor UE și SEE, inițiativa COM’ON poate fi scalată inclusiv la nivel european. În acest sens, Cluj-Napoca, România poate și va juca un rol principal, central. Până în acest moment inițiativei s-au alăturat deja alte 6 orașe care au deținut sau vor deține titlul de Capitală Europeană a Tineretului, iar realizarea platformei europene poate lua un avânt încă din 2017. Partenerul islandez va contribui cu expertiza acumulată în realizarea platformei europene atât din punct de vedere tehnic cât și din punct de vedere al vastei experiențe a creării unor platforme care generează un acces larg pentru oameni și comunități.

 

Colaborare strategică

Grupul PONT și Citizens Foundation au realizat prin acest proiect baza unor colaborări strategice. În următoarele două luni, cei doi parteneri vor elabora planurile operaționale care vor constitui baza unor proiecte comune. Totodată, ei vor analiza în ce mod pot folosi experiența acumulată în Reykjavik și Cluj-Napoca la un nivel local pentru a consolida și dezvolta procesele de bugetare participativă în ambele orașe, atât cele generale cât și cele specifice adresate tinerilor.

 

Vizita de studiu a beneficiat de sprijinul financiar a Granturilor SEE 2009-2014, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Fondul ONG.