Kezdődik a Com’ON Kolozsvár kezdeményezéseinek megvalósítása!

Több tucat, fiatalok által benevezett és megvalósított esemény, akció, városfejlesztési kampány zajlik novemberben a Com’ON Kolozsvár részvételi folyamat keretében! Színházi előadások, társasjátékok, gyerekeknek szóló műhelyek, filmvetítések – keressétek a változatos programokat Kolozsvár számos pontján!
 
A közelgő eseményekről ITT értesülhettek.
 
***
 
Az egyenként legtöbb 4500 lejes támogatásban részesülő kezdeményezéseket 14-35 éves fiatalok nyújtották be egy vagy több előre meghatározott téma mentén: up-date – a régi és az új összehozása, bring-up – új témák felvetése, green-up – környezet, ember és természet viszonya,  meet-up – a város különféle tereinek kihasználása, close-up – a sokszínűséget illusztráló egyedi történetek, grow-up – “nagykorúsodás”.
 
A kezdeményezéseket a comoncluj.ro platformon kellett feltölteni, majd a lakosság szavazata során alakult ki a győztes mezőny. 
 
Az összes kezdeményezés, a rájuk leadott szavazatok szerinti sorrendben az ifjúsági részvételi folyamat honlapján tekinthető meg: comoncluj.ro/kezdemenyezesek/?lg=hu
 
A Com’ON Kolozsvár '19 lebonyolítója a PONT Csoport. A 2009-ben alakult szervezet társadalmi innovációs és részvételi folyamatokat támogat elsősorban vállalkozásfejlesztés és kultúra területén, különös hangsúlyt fektetve az ifjúságra és az információs technológiák hatékony felhasználására. A részvételi folyamat alapjait a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa program keretében fektette le.
 
A Com’ON Kolozsvár ’19 partnerei: Kolozsvári Kulturális Központ (CCC), Kolozsvári Fiatalok Föderációja, Fapte Egyesület, Niște Oameni, Kolozs Megyei Diáktanács.
 
A program Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Helyi Tanácsa támogatásával valósul meg.
Prioritások
 • A régi és az új Kolozsvár összehozása, amely egyfelől a kulturális, természeti, anyagi vagy szellemi örökséget jelenti, másfelől az őshonos közösségek és a város „mágnesjellege” által bevonzott fiatalok, turisták, befektetők közötti interakciót is.

 • A város és a helyi közösség fenntarthatóságának kihívásait jelenti a környezet, valamint az ember és természet szempontjából.

 • Olyan témák, ötletek és kezdeményezések köztudatba helyezése, amelyek újdonságot hoznak a kolosvári közösségek életébe, vitát és konstruktív ötletcserét gerjesztenek. Az újszerűség állhat akár a témában, vagy annak felvetésében is.

 • Kolozsvári terek megtalálása és aktiválása, ugyanakkor meglévő terek újragondolása, amelyek új funkciót nyerhetnek, akár csak időlegesen.

 • Az egyéni történetek kiemelése és hangsúlyozása, amelyek ezáltal e város diverzitására és multikulturalitására mutatnak rá, illetve az emberei kapcsolatokra.

 • Olyan kezdeményezések, amelyek a helyi közösségek tagjainak felnőtté válási folyamatát helyezik előtérbe, fiatal kortól kezdve mindaddig, amíg a város aktív lakosaivá válnak (elsősorban gyerekek és fiatalok).

 • Com’ON Kolozsvár: közel tízezer szavazatot adtak le a fiatalok kezdeményezéseire
  Com’ON Kolozsvár: közel tízezer szavazatot adtak le a fiatalok kezdeményezéseire

  3192 kolozsvári lakos 9652 szavazatot adott le a Com’ON Kolozsvárra benevezett 123 kezdeményezésre. A szavazás február 21-én kezdődött és március 21-én zárult.

  Az összes kezdeményezés, a rájuk leadott szavazatok szerinti sorrendben az ifjúsági részvételi folyamat honlapján tekinthető meg: comoncluj.ro/kezdemenyezesek/?lg=hu.

  A kezdeményezéseket ...

 • Több mint ezren 3000-nél több szavazatot adtak le a Com’ON Kolozsvár kezdeményezéseire egy hét alatt
  Több mint ezren 3000-nél több szavazatot adtak le a Com’ON Kolozsvár kezdeményezéseire egy hét alatt

  1133 személy 3217 szavazatot adott le a Com’ON Kolozsvárra benevezett kezdeményezésekre a szavazási időszak első hetében. Az ifjúsági részvételi folyamatra 123 kezdeményezést nyújtottak be.

 • Elindult a szavazás a kezdeményezésekre!
  Elindult a szavazás a kezdeményezésekre!

  Minden, amit a szavazási folyamatról tudni kell. 

Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
 • PONT Csoport
 • Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa
 • Visit Cluj
 • Cluj-Napoca 100
 • Centrul Cultural Clujean
 • Kolozsvári Fiatalok Föderációja