Com’ON Cluj-Napoca, START inițiative!

Zeci de evenimente, acțiuni, campanii de dezvoltare a orașului – înscrise de tineri în cadrul procesului participativ Com’ON Cluj-Napoca - vor avea loc pe parcursul acestei luni în oraș!

De la spectacole de teatru la jocuri de societate și de la ateliere pentru copii la proiecții de film – inițiativele vor fi diverse și se vor desfășura în multe locuri din Cluj.

Calendarul inițiativelor – în continuă dezvoltare – se găsește AICI.

***

Inițiativele, finanțate, fiecare, cu cel mult 4.500 lei, au fost propuse de tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani și abordează teme care se încadrează într-una sau mai multe din cele șase categorii-reper oferite de organizatori: up-date - aducerea împreună a noului cu vechiul din oraș, bring-up - abordarea de teme noi în comunitate, green-up - mediul înconjurător și relația omului cu natura, meet-up - activarea unor spații din oraș sau schimbarea funcțiunii acestora, close-up - povești individuale care ilustrează multiculturalitatea, diversitatea, grow-up - maturizarea clujenilor - de când sunt copii până devin cetățeni activi.

Propunerile câștigătoare au fost desemnate în urma unui proces de înscriere pe platforma comoncluj.ro și de vot online din partea comunității.

Lista integrală a inițiativelor înscrise în proces, în ordinea descrescătoare a voturilor, se găsește aici: comoncluj.ro/initiative/?lg=ro.

Com’ON Cluj-Napoca ‘19 este derulat de Grupul PONT, organizație înființată în 2009 care își propune inovarea socială prin participare, antreprenoriat și cultură, cu accent special pe tineri și digitalizare. Bazele acestui demers participativ au fost puse în contextul programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului.

Parteneri Com’ON Cluj-Napoca ’19: Centrul Cultural Clujean, Federația Tinerilor din Cluj, Asociația Fapte, Niște Oameni, Consiliul Județean al Elevilor Cluj.

Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

Priorități
 • Aducerea laolaltă a Vechiului și Noului din oraș, care ține atât de patrimoniul cultural, natural, material sau imaterial cât și interacțiunea dintre membrii comunității tradiționale clujene și comunitățile formate prin intermediul comportamentului de oraș-magnet a municipiului Cluj-Napoca care atrage tineri și nu numai din regiune, țară și continent european.
 • Abordarea provocărilor sustenabilității orașului și comunității locale din punct de vedere al mediului, respectiv relația omului cu natura.
 • Aducerea în atenția publică a unor teme, idei și inițiative ce aduc o noutate în viața comunitară clujeană, generează o dezbatere și schimb constructiv de opinii. Noutatea poate ține atât de subiect cât și de abordarea folosită în implementare; înseamnă adresarea unor aspecte și provocări ce țin de egalitatea șanselor în comunitate mai ales în rândul tinerilor.
 • Înseamnă identificarea și activarea unor spații din Cluj precum și regândirea unor spații existente prin care acestea pot căpăta o altă funcțiune, chiar și temporară.
 • Evidențierea și punerea sub lumina reflectoarelor a poveștilor individuale ce evidențiază astfel aspectul de diversitate și de multiculturalitate a orașului dar și interconectarea umană dintre membrii comunității tocmai prin aceste povești.

 • Inițiative ce abordează procesul de maturizare al membrilor comunității locale de la o vârstă fragedă prin care devin cetățeni activi ai orașului (mai ales copii și tineri).

NoutățiVezi toate
 • Com’ON Cluj-Napoca: aproape 10.000 de voturi de la peste 3.000 de clujeni pentru inițiativele tinerilor de dezvoltare a orașului
  Com’ON Cluj-Napoca: aproape 10.000 de voturi de la peste 3.000 de clujeni pentru inițiativele tinerilor de dezvoltare a orașului

  9.652 de voturi au fost acordate de 3.192 de clujeni pentru cele 123 de inițiative de dezvoltare a orașului înscrise de tineri în cadrul procesului participativ Com’ON Cluj-Napoca. Votarea a început joi, 21 februarie 2019 s-a încheiat joi, 21 martie ...

 • Peste 3.000 de voturi de la peste 1.000 de persoane pentru inițiativele tinerilor clujeni în prima săptămână de votare la Com’ON Cluj-Napoca
  Peste 3.000 de voturi de la peste 1.000 de persoane pentru inițiativele tinerilor clujeni în prima săptămână de votare la Com’ON Cluj-Napoca

  3.217 voturi exprimate de 1.133 de persoane s-au înregistrat în prima săptămână de votare a celor 123 de inițiative de dezvoltare urbană locală înscrise în procesul participativ de tineret Com’ON Cluj-Napoca. Perioada de votare a început joi, 21 februarie și se va încheia joi, 21 martie, la ora 12.

 • Start vot Com
  Start vot Com'On Cluj-Napoca '19!

  Tot ce trebuie să știi despre procesul de votare

Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Cluj-Napoca 100
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj