A COM`ON Kolozsvárról

Com’ON, let’s do well together again!

A Com’ON Kolozsvár egy fiataloknak szóló részvételi folyamat, amelynek első kiadására 2015-ben került sor, és eddig több ezer ember vett részt a programban. Röviden: az első szakaszban a Com’ON Kolozsvár meghívja a kolozsvári fiatalokat, hogy jelentkezzenek csapatban kezdeményezésekkel, amelyek révén javítják a közösség életét. Ezek után a kolozsvári közösség online szavazhat a kezdeményezésekről, majd az első 35 kezdeményezést Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Helyi Tanácsa támogatja anyagilag. Az utolsó és alapvető lépés pedig a kezdeményezések megvalósítása.

 

Más szóval, a Com'ON egy ifjúsági folyamat, amely a részvételen alapuló költségvetés-tervezés elvein alapul, és az alábbi trión alapszik:

 

 

 

a pénzügyi támogató - azaz  Kolozsvár városháza

egy kezdeményező csoport – vagyis ti

a közösség tagjai – vagyis a kolozsváriak

a döntéshozó, aki úgy határoz, hogy a döntést a nyilvánosságra ruházza át

kreatív ötletekkel rendelkező fiatalok, akik készen állnak arra, hogy ezeket a gyakorlatba átültessék

Kolozsváron élő, tanuló vagy dolgozó emberek, akik szavazással döntik el, hogy mely kezdeményezések tesznek valóban jót a városnak, és melyeket kell megvalósítani

 

 

Jó-jó, de mit kell tenni?

 

TKezdeményezések benyújtása - Bármely olyan, legalább három tagból álló, 14-35 év közötti informális csoport jelentkezhet, amely képes egy ötletet cselekvési tervvé alakítani. Egy csoport annyi kezdeményezést javasolhat, amennyit csak akar, és ebből legfeljebb három kaphat díjat.

Mikor: Május 25 – június 27, 12:00 óra (prânz)

 

     
 

Technikai értékelés - A javasolt kezdeményezések technikai értékelésen mennek keresztül a támogathatóságuk ellenőrzése céljából (a szabályzatnak megfelelően).

Mikor: Június 28 – július 3

     

Szavazás - Bárki, aki Kolozsváron él, dolgozik vagy tanul, legfeljebb 10 kezdeményezésre szavazhat. A szavazás online történik.

Mikor: Július 4-24

 

     
 

Díjazás - A kezdeményezések a szavazatok számának csökkenő sorrendjében kerülnek díjazásra, ha legalább 50 szavazatot kaptak. Vannak "különleges" kategóriák is, mint például a hátrányos helyzetű fiatalok vagy a 14-17 éves korosztály, amelyek számára 5-5 helyet osztanak ki.

Mikor: Július 25.-től kezdődően

     

Megvalósítás - Az informális csoportok a projektmenedzsment csapat felügyelete mellett megvalósítják ötleteiket.

Mikor: Július 25 – November 20

 

  

So let’s do well together!

…de mit jelent ez?

 

A Com’ON ’22 négy kulcsfontosságú dimenzióra összpontosít, amelyek relevánsak a jelenlegi kontextusban, amelyben mindannyian kénytelenek vagyunk menet közben alkalmazkodni. Új gondolkodásmódra, innovációra és a közösségi csoportok és tagok új megvilágításban való megközelítésére van szükség.

 

A kolozsvári városi valóságot érintő prioritások, amelyekre a Com'ON Kolozsvár '22 hangsúlyt fektet:

 

HEALTH/EGÉSZSÉGTake care!

Hogyan érzik magukat most a fiatalok, és mit tehetnek azért, hogy mindannyian jobban érezzük magunkat, mind fizikailag, mind érzelmileg?

Ebben a témában a fizikai, mentális vagy lelki egészség javítását szolgáló kezdeményezéseket várjuk, de az ötletek kapcsolódhatnak az egészséges életmódhoz is: mit együnk, hogyan aludjunk, hogyan és mennyit sportoljunk.

LEARNING/TANULÁS – Train your brain!

Hogyan lehet a fiatalokat jobban felkészíteni arra, hogy jobban boldoguljanak az életben? Mit szeretnének ehhez megtanulni, megismerni?

A közösség számára nagyon hasznosak lehetnek az oktatással kapcsolatos ötletek, amelyek általános vagy specifikus képességeket kívánnak fejleszteni. Ide tartozik a nem formális oktatás is, a digitális eszközöket is ideértve, amelyek a kreativitás, az együttműködés vagy a problémamegoldás képességének fejlesztéséhez járulnak hozzá; valamint a nemek és a nemzetiségek közötti egyenlőség témája is. 

ENGAGEMENT/RÉSZVÉTELGet involved!

Mit tehetnek a fiatalok a közösség érdekében, hogyan vehetnek részt a város életében?

Ebben a kategóriában olyan ötleteket várunk, amelyek kezdeményezőkészséget, együttműködést, polgári, szociális, kulturális részvételt ösztönöznek. Az ebben a kategóriában nevezett kezdeményezések kultúrával, sporttevékenységekkel, önkéntességgel, szabadidős tevékenységekkel kapcsolatosak lehetnek, ugyanakkor foglalkozhatnak az esélyegyenlőség témájával is, vagy a közösségi életben való részvételével.

 

ENABLING ENVIRONMENT/TÁMOGATÓ KÖRNYEZET – Create support!

Milyen városra van szükségük a fiataloknak, hogy maximálisan kiteljesedhessenek, részt vehessenek a közösségben felmerülő vagy a város fejlődésével kapcsolatos igények kezelésében?

Ez a kolozsvári terek azonosítását és aktiválását, illetve a meglévő terek újragondolását jelenti, hogy azok más funkciót kaphassanak, még ha csak ideiglenesen is. A fiatalokat támogató szolgáltatásokkal, ifjúsági központokkal, mobilitással, közlekedéssel, de a fiatalokat támogató közpolitikákkal kapcsolatos ötleteket is ki lehet dolgozni.

Felkeltettük az érdeklődésed?

A következők segíthetnek:

A Com'ON Kolozsvár részvételi folyamatot a PONT Csoport hajtja végre, és a Kolozsvár városháza, valamint a városi tanács támogatja. 

Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
 • PONT Csoport
 • Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa
 • Visit Cluj
 • Román Kereskedelmi Bank
 • Cluj for European Year of Youth 2022
 • Centrul Cultural Clujean
 • Kolozsvári Fiatalok Föderációja
 • Citizen Y Resource Centre
 • Kolozs Megyei Diáktanács
 • Kolozs Megyei Magyar Diáktanács
 • ClujHub
 • The Cultural House of the Municipality of Cluj-Napoca
Korábbi kiadások
Írj nekünk Messengeren