Inițiativele tinerilor la Com’ON Cluj-Napoca, în derulare!

47 de evenimente, acțiuni, campanii inițiate de tineri pentru un Cluj mai bun se vor desfășura în oraș și online, în cadrul Com’ON Cluj-Napoca, până în 15 noiembrie 2020.

Cele mai multe voturi – 250 – le-a obținut inițiativa eMedicine for Youth a grupului cu același nume, care se adresează elevilor unor școli și licee din Cluj-Napoca. Tinerii vor beneficia de lecții online de educație medicală (sanitară) predate de către studenți ai Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. 

Alte propuneri câștigătoare abordează teme precum informarea despre colectarea  selectivă a deșeurilor sau sănătatea mintală printre adolescenți și tineri. Au fost propuse și acțiuni pentru donarea de sânge, iar un grup plănuiește organizarea de ateliere de filosofie pentru copii și adolescenți. Clujenilor li se propune și distracție și relaxare prin inițiative precum amplasarea temporară a unui patinoar cu role sau plimbări ghidate prin pădure. De la antreprenoriat la filantropie și de ecologie la combaterea hărțuirii online, inițiativele propuse sunt dintre cele mai diverse și ingenioase. Între inițiativele câștigătoare se numără trei propuse de grupuri cu oportunități reduse și una ai cărei autori sunt tineri cu vârste între 14 și 17 ani.

Noutăți puteți afla și de pe pagina noastră de Facebook! :) 

Vă așteptăm să participați!

Priorități
 • Cum se simt tinerii acum și ce pot face ca să ne simțim noi toți mai bine, atât fizic cât și mintal?

   

  Vă invităm să vă gândiți la inițiative care țin de îmbunătățirea sănătății, fie că e fizică sau mintală, spirituală, dar și la cum ați putea pune în aplicare inițiative care au legătură cu stilul de viață sănătos - ce mâncăm, cum dormim, cum și cât sport facem. 

 • Cum se pot echipa tinerii mai bine pentru a se descurca în viață? Ce doresc să însușească pentru asta?

   

  Comunitatea ar beneficia mult de pe urma unor idei ale voastre cu potențial educativ, care au ca scop dezvoltarea de competențe generale ori specifice. Și când spunem educație ne gândim, evident, și la cea non-formală, așadar luați în calcul propuneri - inclusiv tool-uri digitale - care pot contribui la dezvoltarea creativității, a capacității de colaborare ori de rezolvare de probleme. Puteți creiona și inițiative care abordează relația profesor-elev/student sau teme care țin de egalitatea de gen sau cea pe criterii de etnie. 

 • De ce fel de oraș au nevoie tinerii pentru a-și trăi potențialul la maxim și a se implica în rezolvarea nevoii tuturor membrilor comunității și în dezvoltarea orașului?

   

  Vă provocăm să identificați și să activați spații din Cluj ori să regândiți spații existente prin care acestea pot primi o altă funcțiune, chiar și temporară. De asemenea, așteptăm idei pe tema unor servicii de susținere pentru tineri, centre de tineret, mobilitate, transport, dar și  politici publice de susținere a tinerilor. 

NoutățiVezi toate
 • Com’ON Cluj-Napoca ‘20 în derulare: Zeci de acțiuni organizate de tineri pentru toți clujenii au loc în octombrie și noiembrie  
  Com’ON Cluj-Napoca ‘20 în derulare: Zeci de acțiuni organizate de tineri pentru toți clujenii au loc în octombrie și noiembrie  

  Patinoar pe role, plimbări ghidate prin pădure, acțiuni de informare despre reciclarea electronicelor, proiecții de film, ateliere de filosofie pentru copii, sesiuni online de orientare profesională. Sunt doar câteva exemple din zecile de evenimente, acțiuni și campanii pentru o viață mai bună în comunitate care au fost înscrise de tineri în cadrul procesului participativ Com’ON Cluj-Napoca ‘20 și care sunt în desfășurare în această perioadă. Inițiativele au început în 25 septembrie, se desfășoară până în 15 noiembrie în oraș sau în mediul online și sunt adresate clujenilor de toate vârstele.

   

 • Aproape 8.500 de voturi de la peste 4.000 de clujeni pentru inițiativele tinerilor de dezvoltare a orașului
  Aproape 8.500 de voturi de la peste 4.000 de clujeni pentru inițiativele tinerilor de dezvoltare a orașului

  8.426 de voturi au fost acordate de 4.079 de clujeni pentru cele 70 de inițiative de dezvoltare a comunității locale propuse de tineri în cadrul procesului participativ de tineret Com’ON Cluj-Napoca ‘20. Votarea, care s-a desfășurat online, pe www.comoncluj.ro, a început în 1 septembrie 2020 și s-a încheiat în 20 septembrie 2020.

   

 • Peste 3.000 voturi de la peste 1.500 de clujeni pentru inițiativele tinerilor în prima săptămână de votare la Com’ON Cluj-Napoca ’20
  Peste 3.000 voturi de la peste 1.500 de clujeni pentru inițiativele tinerilor în prima săptămână de votare la Com’ON Cluj-Napoca ’20

  3.022 voturi exprimate de 1.512 de persoane s-au înregistrat în prima săptămână de votare a celor 70 de inițiative de dezvoltare urbană locală înscrise în procesul participativ de tineret Com’ON Cluj-Napoca. Perioada de votare a început marți, 1 septembrie și se va încheia duminică, 20 septembrie, la ora 23:59.

Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Transilvania IT Cluster
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare