Despre COM`ON Cluj-Napoca

Com’ON, let’s do well together again!

Com’ON Cluj-Napoca este un proces participativ pentru tineret a cărui primă ediție a avut loc în 2015 și la care au participat, până acum, mii de persoane. Com’ON îi invită pe tinerii din Cluj să înscrie inițiative de grup prin care să îmbunătățească viața comunității locale. Apoi, ele sunt votate online - tot de comunitatea clujeană - și, ulterior, primele 35 clasate sunt premiate din fonduri asigurate de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și de Banca Comercială Română. Pasul final și esențial este punerea inițiativelor în practică de către tineri.

 

Cu alte cuvinte, Com'ON este un proces adresat tinerilor, bazat pe principiile bugetării participative, bazat pe trio-ul:

 

 

 

susținătorul financiar – adică Primăria Cluj-Napoca

un grup de inițiatori – adică voi

membrii comunității – adică clujenii

factorul de decizie care hotărăște să delege decizia către public

tineri cu idei creative și gata să le pună în practică

oameni care locuiesc, studiază sau lucrează în Cluj-Napoca, care decid prin vot care dintre inițiative sunt cu adevărat favorabile orașului și care trebuie implementate

 

 

Bine-bine, dar ce trebuie făcut?

 

Trimiterea inițiativelor - Orice grup informal format din cel puțin trei membri cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani care poate transforma o idee într-un plan de acțiune este binevenit să aplice. Un grup poate propune oricâte inițiative dorește, din care pot fi premiate maximum trei.

Când: 25 mai – 27 iunie, ora 12:00 (prânz)

 

     
 

Evaluare tehnică - Inițiativele propuse sunt supuse unei evaluări tehnice pentru a se verifica dacă sunt eligibile (în conformitate cu regulamentul).

Când: 28 iunie - 3 iulie

     

Vot - Orice persoană care locuiește, lucrează sau studiază în Cluj-Napoca poate vota pentru maximum 10 inițiative. Procedura de vot se desfășoară online.

Când: 4-24 iulie

 

     
 

Premierea - Inițiativele sunt premiate în ordine descrescătoare în funcție de numărul de voturi, dacă au strâns minimum 50 de voturi. Există, de asemenea, categorii „speciale”, cum ar fi tinerii oportunități reduse sau categoria de vârstă 14-17 ani, pentru care se alocă câte 5 locuri.

Când: începând cu 25 iulie

     

Implementare - Grupurile informale își pun în practică ideile sub monitorizarea echipei de management al proiectului.

Când: 25 iulie – 20 noiembrie

 

  

So let’s do well together!

…dar ce înseamnă asta?

 

Com’ON Cluj-Napoca pune accent pe patru dimensiuni esențiale, relevante pentru contextul actual în care suntem cu toții nevoiți să ne adaptăm din mers unor status quo-uri încă în formare. E nevoie de noi moduri de gândire, de inovație și de abordarea într-o nouă lumină a grupurilor și membrilor din comunitate.

 

Iată prioritățile relevante pentru realitatea urbană clujeană pe care punem accent în cadrul Com’ON Cluj-Napoca '22:

 

HEALTH/SĂNĂTATETake care!

Cum se simt tinerii acum și ce pot face ca să ne simțim noi toți mai bine, atât fizic cât și emoțional?

Vă invităm să vă gândiți la inițiative care țin de îmbunătățirea sănătății, fie că e fizică sau mintală, spirituală, emoțională, dar și la cum ați putea pune în aplicare inițiative care au legătură cu stilul de viață sănătos - ce mâncăm, cum dormim, cum și cât sport facem etc. 

 

LEARNING/ÎNVĂȚARE – Train your brain!

Cum se pot echipa tinerii mai bine pentru a se descurca în viață? Ce doresc să însușească pentru asta?

Comunitatea ar beneficia mult de pe urma unor idei ale voastre cu potențial educativ, care au ca scop dezvoltarea de competențe generale ori specifice. Și când spunem educație ne gândim, evident, și la cea non-formală, așadar luați în calcul propuneri - inclusiv tool-uri digitale - care pot contribui la dezvoltarea creativității, a capacității de colaborare ori de rezolvare de probleme. Puteți creiona și inițiative care abordează relația profesor-elev/student sau teme care țin de egalitatea de gen sau cea pe criterii de etnie. 

 

ENGAGEMENT/PARTICIPAREGet involved!

Ce pot face tinerii pentru comunitate, cum se pot implica în viața orașului?

Ar fi foarte bine să veniți cu idei care încurajează spiritul de inițiativă, colaborarea, participarea civică-socială-culturală la viața comunității: inițiative ce țin de cultură, activități sportive, voluntariat, timp liber; ar fi binevenit să vă gândiți și la felul în care puteți adresa aspecte și provocări ce țin de egalitatea de șanse în ceea ce privește participarea la viața comunității.

 

ENABLING ENVIRONMENT/ACTIVAREA MEDIULUI – Create support!

De ce fel de oraș au nevoie tinerii pentru a-și trăi potențialul la maximum și a se implica în rezolvarea nevoilor membrilor comunității și în dezvoltarea orașului?

Vă provocăm să identificați și să activați spații din Cluj ori să regândiți spații existente prin care acestea pot primi o altă funcțiune, chiar și temporară. De asemenea, așteptăm idei pe tema unor servicii de susținere pentru tineri, centre de tineret, mobilitate, transport, dar și  politici publice de susținere a tinerilor. 

 

Ți-am stârnit interesul?

Uite ce te-ar mai putea ajuta:

 

Procesul participativ Com’ON Cluj-Napoca este implementat de Grupul PONT, finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și sponsorizat de Banca Comercială Română.

Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Banca Comercială Română
 • Cluj for European Year of Youth 2022
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare
Scrie-ne pe Messenger