Din ce mai vechi timpuri, omul a dorit mereu să exprime ceea ce simte, ceea ce gândește. Pentru aceasta, înainte să existe orice formă de scris, a inventat limbajul, motiv pentru care, inabilitatea unei persoane de a se exprima este una din cele mai mari suferințe pe care le poate experimenta o persoană. Limbajul nostru, deși nu evident în mod conștient, este majoritar non-verbal: mimică, gestică. Suplimentar, majoritatea oamenilor folosesc și o exprimare verbală, dar există și un grup de oameni ce se exprimă doar la nivel mimico-gestual: comunitatea surdă.
Inițiativa noastră va avea loc sâmbătă, 5 noiembrie, între orele 15:00-18:00, la Catedra de Limbi Moderne a Universității de medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" Cluj-Napoca, pe strada Pasteur, nr.6, la parter.
Scopul inițiativei noastre nu este doar de a conștientiza comunitatea clujeană de necesitatea de a învăța Limba Semnelor Române(LSR) pentru a facilita comunicarea cu persoanele surde. Scopul nostru este de a arăta lumii că surzii nu au o dizabilitate, ci un mod diferit de a se exprima, poate, chiar mai expresiv decât limbajul verbal, și, prin urmare, sunt persoane perfect normale, demne de același respect pe care îl merită orice persoană.
Inițiativa face parte din procesul participativ Com'On Cluj-Napoca. Pe parcursul unui workshop de 3h, participanții vor putea învăța bazele LSR, precum și aspecte de cultura surzilor. Vor exista două coffee break-uri, timp în care vor fi adresate curiozitățile participanților, precum și pentru socializare. Lucrăm în colaborare cu ANIALMG Cluj, prin urmare, avem onoarea de a o găzdui pe doamna Rodica Bogdan, secretar general al asociației, pentru a ne spune câteva cuvinte despre comunitatea surzilor.Deoarece suntem un grup de studenți la medicină, vom prezenta și câteva aspecte de comunicare medicală în LSR.✌
Pot participa doar persoanele ce locuiesc, lucrează sau studiază în Cluj-Napoca. Pentru a putea participa, trebuie să vă înscrieți pe formularul următor:
https://forms.gle/QEZVzdmoxFTDRT9r5 (accesați pagina de Facebook VădVoci)
Locurile sunt limitate la 70 de participanți.
Dacă inițiativa noastră v-a stârnit interesul spre a ajuta o comunitate discriminată pe nedrept, vă așteptăm cu brațele deschise la workshop!

2022-11-05 15:00 - 2022-11-05 18:00
Catedra de Limbi Moderne UMF Cluj, str. Pasteur nr.6, parter