Véget ért a Com’ON Kolozsvár ’22

 

A Com'ON Kolozsvár '22 idén is felpezsdítette a helyi közösséget azzal a 35 eseménnyel, kampánnyal és megmozdulással, amit a fiatalok szerveztek. Augusztustól novemberig a város élettel telibb lett, nekik is hála. Hogy mindezt megköszönjék, idén először szervezik a Com’ON People-t, a részvételi folyamat záró eseményét.  

A Com'ON Kolozsvár keretében a kezdeményező csoportok falfestményt készítettek a Voltaj Akadémia udvarán, intelligens kerékpár parkolót építettek, jelnyelvet tanítottak a kolozsváriaknak, városnézést szerveztek fogyatékkal élőknek, elsősegélynyújtó műhelyeket nevelőotthonokban élő gyerekeknek, tudományos és filozófiai műhelyeket a kicsiknek, vagy éppen bábszínházi műhelyeket a felnőtteknek. 

A részvételi folyamat olyan akciókat is magában foglalt, amelyek során a kolozsváriakat véradásra ösztönözték, pszichológusokkal folytatott beszélgetések során megismerhették a társadalmi kötelékek fontosságát, és kipróbálhattak egy új kártyajátékot, amely mélyebb beszélgetések kezdeményezésében nyújt segítséget. A diákok mentorálták a középiskolásokat a főiskola kiválasztásában, jótékonysági futást szerveztek az ukrán menekültek megsegítésére, az egyik csoport pedig versszínházi előadással készült. 

 A gyerekeknek szánt tevékenységek tematizálták az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktust és a zaklatás témakörét is. A művészet, a történetmesélés és a színjátszás segítségével elmélyítették a kapott információkat és arról is szó volt, hogy mit tehetnek ők ilyen esetekben.  

A Com’ON Kolozsvár ‘22  keretén belül megvalósult kezdeményezések elsődleges célja volt egy jobb és egészségesebb fizikai és mentális élet kialakítása a közösségben, valamint a jólét és a kiteljesedés megteremtése a jelenlegi körülmények között is, ahogyan ezt az idei mottó is hangsúlyozta:  “Let’s do well together!” - “Tegyünk jót/Legyünk jól együtt!”

Az eseményeket a város különböző pontjain – Fellegvár, Dacia Mozi, Sétatér, a Hașdeu bentlakások, Szabók bástyája, Planetarium – és online szerveztek.

"Idén a Com'On Kolozsvár sikerének receptje az a 158 fiatal volt, akik ötletekkel jöttek, és az a 8300 szavazat, amely arról döntött, hogy mely kezdeményezések valósulnak meg a városban. Több mint 100 fiatal léptetett életbe olyan kezdeményezéseket, amelyek a diákokat vitázni tanították, a gyerekeket pedig arra, hogyan tudják megkülönböztetni az igazságot a hazugságtól, és a stressz témakörében is szerveztek konferenciát. Tehát mindenki számára és a legkülönbözőbb témákban voltak eseményeink, és ez különösen a kolozsvári közösség, de a csapatok számára is szuper hasznos volt. Ezt a kiadást is azzal kezdtük, hogy tegyük jót együtt. És sikerült!" - mondta Larisa Dumitroaea, a Com'ON Kolozsvár '22 projektmenedzsere. 

103 fiatal által alakított 22 csapat összesen 35 kezdeményezése részesült egyenként legtöbb 4.500 lej anyagi támogatásban Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Helyi Tanácsa valamint a BCR által. A kezdeményezéseket augusztus 1 – november 20-a között szervezték meg a fiatalok a városban és az online térben egyaránt. Az fiatalok javaslatai egy vagy több, a szervezők által ajánlott kategóriába sorolhatók: közülük 37 az egészség, 52 a tanulás, 53 a részvétel, 19 pedig a támogató környezet kategóriát képviselték.

Május 25. és június 27. között 77 kezdeményezés érkezett a Com’ON Kolozsvár ’22 felhívására 45 csapattól, azaz 158, tizennégy-harmincöt éves fiataltól, akiknek átlagéletkora 23 év. Miután a beküldött ötleteket technikailag ellenőrizték, a fiatalok a közösségben népszerűsítették ezeket, az érdeklődök pedig a comoncluj.ro oldalon szavazhattak kedvenceikre. Több mint 8300 szavazatot regisztráltak több mint 3100 kolozsvári lakostól.

Az idei kiadás új eleme a Com'ON People, a Com'ON Kolozsvár '22 záróeseménye, amelyre december 14-én, szerdán 18:00 órától kerül sor a Tranzit Házban, és amely alkalmat ad arra, hogy megköszönjék a fiataloknak a közösségben való részvételüket, de arra is, hogy meghallgassák benyomásaikat erről a kiadásról, hogy lehetőséget adjanak a találkozásra és egy erős közösség építésére.

Prioritások
 • Take care!

  Hogyan érzik magukat most a fiatalok, és mit tehetnek annak érdekében, hogy mindannyian jobban érezzük magunkat, fizikai és mentális szempontból egyaránt?

   

  Ebben a témában a fizikai, mentális vagy lelki egészség javítását szolgáló kezdeményezéseket várnak, de az ötletek kapcsolódhatnak az egészséges életmódhoz is: mit együnk, hogyan aludjunk, hogyan és mennyit sportoljunk.

 • Train your brain!

  Hogyan lehet a fiatalokat jobban felkészíteni arra, hogy jobban boldoguljanak az életben? Mit szeretnének ehhez megtanulni, megismerni:

   

  A közösség számára nagyon hasznosak lehetnek az oktatással kapcsolatos ötletek, amelyek általános vagy specifikus képességeket kívánnak fejleszteni. Ide tartozik a nonformális oktatás is, a digitális eszközöket is ideértve, amelyek a kreativitás, az együttműködés képessége vagy a problémamegoldás képességének fejlesztéséhez járulnak hozzá; valamint a nemek és a nemzetiségek közötti egyenlőség témája is.

 • Create support!

  Milyen városra van szükségük a fiataloknak, hogy maximálisan kiteljesedhessenek, aktívan részt vegyenek a közösség igényeinek kielégítésiben és a városfejlesztésben?

   

  A jelentkezőket arra ösztönzik, hogy azonosítsanak és aktiváljanak kolozsvári tereket, vagy gondoljanak újra már meglévőket, hogy azok más funkciókat töltsenek be, akár átmenetileg. Az ebben a témában érkező kezdeményezések szólhatnak az ifjúságot támogató szolgáltatásokról, ifjúsági központokról, mobilitásról, közlekedésről, valamint ifjúsági közpolitikákról is.

 • Com
  Com'ON People: We do well together!

  Örömmel hívunk a Com’ON People-re, a Com'ON Kolozsvár '22 záróeseményére, amelyet 2022. december 14-én, szerdán, 18:00 órától tartunk a Tranzit Házban. A Com'ON Kolozsvár '22 idén is felpezsdítette a helyi közösséget, az elmúlt hónapokban a város elevenebb volt neked is köszönhetően. Ünnepeljük együtt a gyakorlatba ültetett kreatív ötleteket!

 • Véget ért a Com’ON Kolozsvár ’22
  Véget ért a Com’ON Kolozsvár ’22

  A Com'ON Kolozsvár '22 idén is felpezsdítette a helyi közösséget azzal a 35 eseménnyel, kampánnyal és megmozdulással, amit a fiatalok szerveztek. Augusztustól novemberig a város élettel telibb lett, nekik is hála. Hogy mindezt megköszönjék, idén először szervezik a Com’ON People-t, a részvételi folyamat záró eseményét.  

 • A kolozsváriak több tucatnyi, fiatalok által szervezett eseményen vehetnek részt
  A kolozsváriak több tucatnyi, fiatalok által szervezett eseményen vehetnek részt

  Spagettiből épített torony a gyerekeknek szóló kísérletezős műhelyen, filozófia a legkisebbeknek CritiCat cicával, egy középiskolás diákok által készített falfestmény és városnézés a fogyatékkal élőknek. Elsősegélynyújtásról, stresszről, zaklatásról vagy akár háborúról szóló workshopok.

Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
 • PONT Csoport
 • Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa
 • Visit Cluj
 • Román Kereskedelmi Bank
 • Cluj for European Year of Youth 2022
 • Centrul Cultural Clujean
 • Kolozsvári Fiatalok Föderációja
 • Citizen Y Resource Centre
 • Kolozs Megyei Diáktanács
 • Kolozs Megyei Magyar Diáktanács
 • ClujHub
 • The Cultural House of the Municipality of Cluj-Napoca
Korábbi kiadások
Írj nekünk Messengeren