Inițiative
număr voturi
42
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Verde de Cluj
Clujul Verde
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem 3 tineri, lucram in domenii diferite. Ne-am format din dorinta de a face Clujul mai sanatos si frumos.

Locul derulării 

Piața Lucian Blaga (coordonate 46.767333, 23.586190)

Dați-ne o scurtă descriere a ideii în limba română.

Acesta e un proiect pilot la scară mică.Sperăm că primaria va adopta în cele din urmă acest concept pe o scară mai largă. Planul nostru implică plantarea de arbuști de tip gard viu de-a lungul trotuarului, într-o zona care nu obstrucționeaza traficul pietonal.Propunem plantarea unui gard viu cu lungimea de 5-10m de-a lungul trotuarului, într-o locație centrala.Scopul nostru principal nu este doar de a reduce impactul poluării traficului asupra pietonilor, ci și de a îmbunătăți estetica orașului.

Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul ideii?

Dacă Primăria poate și dorește implementarea acestui proiect în multe alte zone, Clujul se va bucura de un aer mai curat, va deveni cu adevărat un walkable-city. Un gard viu de o înălțime de 1.5-2m pe multe dintre trotuare ar schimba estetica orașului în bine, transformându-l într-un adevărat Cluj Verde. În locații precum Piața Unirii, Bulevardul Eroilor, griul domină în momentul de față. Prin plantarea unor astfel de arbuști verzi, am aduce natura mai aproape de clujeni. Astfel, 30cm din latime trotuarului trebuie decopertați pentru a planta gardul viu, iar acesta ar crește până la 60cm înălțime. Dacă decopertăm 40 cm atunci gardul ar crește undeva la 120cm înălțime, iar la 50cm am duce gardul până la o înălțime de 200cm. În fața Casei Studenților avem o porțiune unde nu e necesară decopertarea. Există specii de garduri vii, cum ar fi Griselinia și Prunus Lusitanica, care rămân verzi chiar și pe parcursul iernii.

Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde ideea voastră?

Nevoia unui aer mai curat, respirabil. Având multe dintre străzi decorate cu aceste garduri vii ar contribui semnificativ la înfrumusețarea orașului și ar acționa ca o barieră în fața prafului și noxelor din trafic, făcând viața pietonilor, dar și a rezidenților, mai sănătoasă. Gardurile vii sunt o soluție mult mai eficientă în purificarea aerului în comparație cu arborii, deoarece acestea se află în proximitatea imediată a pietonilor. De ce trebuie să emulăm orașe precum Viena când vine vorba de estetică urbană, când putem să fim unici și să facem ceva diferit?
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani), Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani) , Persoane în vârstă (peste 60 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Toti!

Cum doriți să promovați această idee?

Prin articole de presa, social-media
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Implementarea lui pe o scara mult mai mare.

Înapoi la idei

Scrie-ne pe Messenger