Inițiative
număr voturi
144
Sesiunea de vot s-a încheiat.
BWay
BWay - Mentorează un elev!
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem o echipă de studente ce dorim să aducem o schimbare în sistemul educațional românesc. Am început să lucrăm împreună încă din liceu la diverse proiecte, iar în timpul facultății am organizat evenimente centrate pe nevoile elevilor, am luat parte la fonduri de inovare și experiment (FIX Cluj) și am făcut voluntariat în domeniul educațional („Descoperă-ți pasiunea în IT”). Toate aceste experiențe ne-au arătat că avem un impact major în rândul tinerilor, lucru ce ne motivează să dăm tot ce e mai bun și să ajutăm în continuare comunitatea de elevi și viitori studenți.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Online
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Prin „BWay - Mentorează un elev!” facilităm contactul dintre elevii ce au nevoie de sfaturi din partea cuiva mai mare, și studenții dispuși să ajute, vorbind din experiența lor. Ne propunem, prin discuții unu la unu, să punem față în față elevul de liceu cu câte un student care a trecut prin aceleași neliniști și emoții ca el, pentru a primi sprijin și pentru a învăța mai multe despre cum e viața de student la facultatea din Cluj-Napoca dorită. Vorbind cu persoane care se află în locul în care vor și ei să ajungă, elevii vor afla dacă facultatea respectivă li se potrivește, vor știi care sunt pașii de luat pentru a ajunge acolo și vor primi motivația necesară pentru a munci în acea direcție. Avantajul cel mai mare a unor astfel de evenimente este că tinerii află informații din experiența studenților și sfaturi utile despre cum să se bucure pe deplin de studenție, totul într-un cadrul non-formal, în care pot adresa întrebări pe care în mod normal ar fi avut rețineri să le adreseze unui cadru didactic.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Pe perioada desfășurării inițiativei, vom organiza o campanie prin care să atragem studenți la universități de prestigiu din Cluj-Napoca, dispuși să mentoreze elevi care își doresc să ajungă acolo, precum și tineri care au nevoie de îndrumare pe plan profesional. Sesiunea propriu-zisă se va desfășura pe parcursul a 30 de minute, timp în care studentul și elevul se vor cunoaște, învățând unul de la celălalt. Pentru fiecare sesiune de discuție unu la unu, ne propunem prezentarea studentului, urmând ca acesta să vorbească liber despre facultatea la care studiază, ce l-a determinat să aleagă domeniul despre care a venit să discute, cum a fost resimțită schimbarea de mediu, de la cel școlar la universitare, cum s-a pregătit și cum o face în continuare. Ulterior, elevul participant va fi îndemnat să-și adreseze întrebările, iar în cazul în care toate întrebările sunt puse, se poate trece la răspunsul la întrebările din formularul de înscriere pe baza căruia elevul a solicitat participarea la eveniment. În situația în care studentul invitat nu reușește să răspundă la toate întrebările, din cauza unui număr prea mare al acestora, discuția se poate prelungi pentru încă 15 minute. La finalul sesiunii, elevul va primi un formular de feedback în care să vorbească despre cât de utilă i-a fost experiența respectivă, formular în care e încurajat să adauge ce alte întrebări mai are de lămurit, urmând a reveni cu un follow-up.
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde inițiativa voastră?
Educarea elevilor de liceu Orientare universitară Informare cu privire la domeniile de studiu Consiliere în cariera profesională
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Elevi de liceu, cu precădere clasele XI-XII, sau absolvenți de învățământ liceal, care își doresc să frecventeze un program de studii universitare și caută informații legate de cum este să fii student la facultatea de interes.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Anunțuri publicitare pe rețelele de socializare: Facebook, Instagram, Tik Tok, etc. Promovare pe grupuri online de studenți și elevi, precum Profesori, elevi și părinți (2000 membri), Admitere UBB (9500 membri) Campanii de promovare pe paginile de Facebook și Instagram ale inițiativei Promovare făcută de către invitați, atât de propriile conturi, cât și pe paginile organizațiilor studențești la care aderă.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Susținerea formării profesionale Scăderea ratei de abandon universitar în rândul studenților din Cluj-Napoca Eliminarea stereotipurilor cu privire la diverse profesii Creșterea gradului de informare a elevilor de liceu în privința opțiunilor de viitor din județul Cluj (durata studiilor, costuri financiare, organizații studențești, specializări, riscurile profesiei, abilități necesare, materii studiate)
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  •  Grupul PONT
  • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
  • Visit Cluj
  • Banca Comercială Română
  • Cluj for European Year of Youth 2022
  • Centrul Cultural Clujean
  • Federația Tinerilor din Cluj
  • Centrul de Resurse Citizen Y
  • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
  • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
  • ClujHub
  • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare
Scrie-ne pe Messenger