Inițiative
număr voturi
27
Sesiunea de vot s-a încheiat.
MATCA
No more ism
Locul derulării inițiativei
Diverse locații de amplasare în Cluj-Napoca, inițiativa se va materaliza sub forma unei reviste tipărite
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
No more ism va fi o publicație tipărită care va încuraja gândirea critică și va promova arta contemporană, sau mai exact, va încerca sa surprindă ce anume pot avea acestea în comun. Definită ca un spațiu-extensie pentru ceea ce ar putea sa însemne un proiect curatorial, publicația va fi concepută asemenea unui proiect de tip-expoziție care va încuraja într-o mare măsură promovarea de text și artă vizuală cu caracter teoretic de interes social / teme de investigare valide pentru preocupările actuale colective. Pentru prima sa ediție, No more ism va propune o temă de investigare care intenționează să aducă la suprafață reflecții asupra unei teme cu care ne întâlnim în diverse ipostaze. propunând ulterior un apel pentru aplicații de proiecte gândite sub tema care va fi formulată în urma unui apel curatorial deschis pentru aplicații timp de câteva luni. În cadrul acestui proiect vor fi invitați artiști, teoreticieni, scriitori, sau oameni din diverse nișe care au ceva de spus relevant cu privire la subiectul propus - fie să dezbată, fie să prezinte diverse ipostaze ale conceptului, sau să contribuie cu lucrări care să rezume tema propusă. Procesul de selecție al lucrărilor care vor fi cuprinse în cadrul publicației va fi demarat de un curator care se va ocupa de întocmirea publicației după criterii de formulare ale unui proiect cu specific expozițional, intr-o formulă de prezentare grafică îngrijită în concordanță cu tema ediției. Este aproape imposibil să ii atribuim perioadei in care trăim un „ISM”. Într-un timp în care aproape că nu mai găsim timp pentru nimic și totul trece pe lângă noi în viteză, toate „ismele” se intrepătrund, iar implicit reperele lor de indentificare se hibridizează. Faptul că ne simțim constant presați de timp ne constrânge înspre a ne desemna altfel valorile. Rămanem fără timp și în tot acest timp trebuie să ne decidem în ce credem, pe ce baricadă suntem. Lucruri din jurul nostru încep să se piardă in masă și trebuie se ne decidem rapid ce soluții găsim ca să le salvam. În tot acest tumult. rămanem cu conceptele - ce facem cu ele? - Textul de mai sus reprezintă o posibilă temă pentru aplicațiile așteptate să fie tipărite. No more ism va fi o publicație care dorește să încurajeze gândirea critică nesupusă unor ideologii sau curente, de unde și denumirea sa. Se va căuta promovarea unor lucrări care să reflecte perspective non-ideologice, dintr-o nevoie de a ne întâlni cu moduri critice de a gândi lucrurile fără a desemna/impune seturi de valori, căutând mai mult să caute modalități alternative de reflecție îndreptate într-o mare măsură înspre acceptarea și asumarea diversității.
Ce activități vor fi realizate în cadrul inițiativei?
Se va formula tema apelului curatorial în urma căruia se vor selecta aplicațiile primite. În funcție de volumul de materiale relevante primite, se va tipări revista No more ism urmând ca mai apoi sa fie distribuită în mod gratuit în diverse locații.
Cărei nevoi a comunității clujene credeți că răspunde proiectul vostru?
Nevoia de a formula un loc pentru gândire critică care să aducă la comun arta și teoria într-un tipar accesibil este principala nevoie care accesează dorința de implementare a acestei inițiative. De asemenea, credem că astfel de inițiative sunt bune atât timp cât incurajează o extindere a producțiilor de materiale cu potențial cultural.
Unde, către ce grupuri țintă și cum doriți să promovați această inițiativă?
Grupurile țintă cărora ne adresăm sunt gânditorii liberi, scriitori, artiști și curatori emegenți sau consacrați, public de nișă consumator de cultură și artă - studenți, colecționari, galeriști, dar și oricine interacționează cu proiectul. Dorim să răspândim revista în librăriile clujene.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Dorim ca în timp această inițiativă să își continue activitatea, dar să încurajeze în același timp și alte inițiative care să încurajeze gândirea critică asumată, întrucât credem ca este relevant să se închege cât mai amplificat o voce prezentă a comunității și opiniilor colective. Întrucât comunitatea clujeană are nevoie nu de o voce, ci de cât mai multe voci care să repereze interesele culturale și de interes social actual, iar arta este un mecanism care poate să le exprime și sa le închege foarte bine într-o manieră care poate să fie plăcută. Credem că e nevoie de inițiative care sa activeze interesul oamenilor pentru artă, pentru a înțelege mecanismele sub care aceasta funcționează dincolo de predispoziția sa estetică sub care este înțeleasă și integrată ca și concept în percepția multor oameni. Prin astfel de întâlniri cu arta, dorim sa angajăm un public cât mai divers înspre a se familiariza cu potențialul discursiv al artei și nu numai. Proiectul dorește să apropie oamenii de artă și gândirea critica, dar în același timp, să reprezinte pentru artiști și gânditorii din alte domenii cu relevanță artistică o platformă accesibilă de exprimare.
Aveți nevoie să lărgiți grupul vostru cu noi membri pentru implementarea inițiativei?
Nu
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  •  Grupul PONT
  • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
  • Visit Cluj
  • Cluj-Napoca 100
  • Centrul Cultural Clujean
  • Federația Tinerilor din Cluj
  • Asociația Fapte
  • Niște Oameni
  • Consiliul Județean al Elevilor Cluj