Inițiative Câștigătoare
număr voturi
0
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Scirlet Maria
Ziua de conștientizare a epilepsiei -25 septembrie 2022
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem tineri cu diferite probleme.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Cluj-Napoca, outdoor pentru stand și o locație pentru programele de seara șoi online prin platforma zoom
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Epilepsia este o boală aflată într-un mare con de umbră. Sunt atâtea mituri, atâta stigmatizare în jurul ei nu doar la noi în țară ci în toată lumea încât cei care au epilepsie preferă să stea cât mai izolați de restul societății. Dacă se află că au epilepsie își pierd locul de muncă imediat, prietenii îi abandonează iar lumea îl privește ca un om de care mai bine să stai la distanță. Și de ce în final ? epilepsia nu este contagioasă, nu se transmite decât în unele cazuri genetic doar iar majoritatea persoanelor cu epilepsie pot duce o viață absolut normală. Există tratamente extraordinar de bune, crizele au loc rar sau nu au loc. Dar indiferent că faci sau nu crize ești și rămâi un epileptic pentru restul. Cu tot ce implică asta. Curios este că boala aceasta este extrem de răspândită. În lume conform Organizației Mondiale a Sănătății sunt peste 50 de milioane de persoane cu epilepsie, în România estimările merg între 300.000 și 600.000 de persoane. Din faptul că mulți își ascund boala sau sunt mai ales în mediul rural un număr uriaș de copii cu epilepsie nediagnosticați, nu vom ști decât statistic un număr probabil de oameni cu epilepsie. Noi avem prieteni oameni cu epilepsie care își ascund boala. Și au job, și duc o viață aproape normală dacă excludem că trebuie încontinuu să mintă pentru a-și păstra locul de muncă De aceea ne-am decis ca în data de 25 septembrie să organizăm o zi dedicată celor cu epilepsie. Vrem să facem un stand outdoor unde să dăm flyere cu informații reale cu ce este această boală, cum se poate interveni în cazul unei crize. Vrem să vorbim despre ea în presă, să începem să o scoatem la lumină. Vrem să ddistribuim materiale informative despre această afecțiune în școli și grădinițe și poate astfel sp descoperim cazuri neadiagnosticate. Dacă ni se va permite accesul (nu putem ști cum va evolua pandemia) vrem să facem o vizită la Spitalul de Neurologie secțșia pediatrie unde să le ducem un pacțele de fructe și un mic cadou copiilor internați acolo (mulți cu epilepsie) Seara vrem să facem o petrecere de karaoke atât pentru cei cu epilepsie la care vor participa și persoane fără această afecțiune. Să le facem o seară de vis, o seară în care să uite de demonul cu care se confruntă în fiecare zi și poate chiar să creăm punți între cei cu și fără epilepsie.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Activitățile pe care le propunem sunt: 1. Stand outdoor pentru conștientizarea epilepsiei – de preferință într-un loc cât mai public ( în funcție de posibilitățile Primăriei). Am prefera un parc sau o piață cât mai circulată. Vom face un stand și vom avea echipe de voluntari care vor împărți flyere. Vom crea o pagină de facebook Ziua Conștientizării Epilepsiei unde vom transmite live imagini de la stand și vom încerca să aducem alături de noi cât mai multe persoane cu epilepsie. Flyerele vor fi realizate cu ajutorul unor medici neurologi pentru a fi siguri de corectitudinea informațiilor pe care le distribuim. În flyere vor fi informații despre este epilepsia, cum se manifestă, ce nu este și care este primul ajutor în cazul unei crize. Standul va fi deschis toata ziua. Ca să atragem atenția vom distribui baloane cu ce este epilepsia și vom face concursuri de spart baloane pe care vom scrie miturile greșite legate de ea. 2. Dacă ni se va permite accesul (nu știm cum va evolua pandemia până atunci) am vrea să facem o vizită în spitalul de neurologie secția pediatrie și să le ducem copiilor internați acolo – mulți cu epilepsie- un pachețel de fructe și un mic cadou prin care le apreciem lupta lor. 3. Seara vrem să strângem mai multe persoane cu și fără epilepsie și să organizăm un eveniment dedicat celor cu epilepsie. Îi vom onora ca pe niște soldați care duc o luptă grea pentru că pentru ei fiecare zi e o luptă atât cu boala cât și cu societatea care îi respinge. Vom face un concurs de karaoke la care toți vor fi câștigători, îi vom invita sa danseze, să creeze punți atât între ei cât și între persoanele fără epilepsie care vor participa Vom organiza un grup de suport online în care vom încuraja discuțiile între persoanele cu epilepsie din toate orașele, folosind platforma Zoom. Vom proiecta pe un ecran mare pe toți cei ce participă de la distanță și vom încuraja discuțiile cu cei din sală. 4. În săptămâna înaintea evenimentului vom distribui materiale informative în școli și grădinițe din Cluj-Napoca 5. Pentru a strânge cât mai multe persoane la standul nostru cu minim o săptămână înainte ne propunem o campanie foarte puternică de anunțare a evenimentelor atât online cât și perin intermediul mass-mediei.
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde inițiativa voastră?
Inițiva noastră răspunde la mai multe nevoi 1. cea de informare -informăm persoanele cu și fără epilepsie despre această afecțiune 2. Cea de sanătate - spulberăm miturile care încojoară epilepsia, aratăm ce este cu adevărat și cum poți ajuta o persoane cu epilepsie în cazul unei crize 3. cea de implicare. demonstrând voluntarilor ce participă cât de important este să se implice și să muncească pentru o cauză pentru care nu mai lută nimeni și de care sute de oameni au nevoie. Vom arăta persoanelor cu epilepsie că deși îi înțelegem că trebuie să-și ascundă boală pentru a avea un job, totuși ar trebui să se implice pentru a face o schimbare atât pentru ei cât și pentru cei ce din cauza formelor mai severe de epilepsie nu se pot apăra
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani), Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani) , Persoane în vârstă (peste 60 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Grupul țintă îl constituie copiii, tinerii și adulții ciu epilepsie pe care sperăm să-i ajutăm învățând societatea ca epilepsie nu este o boală contagioasă sau periculoasă, că este înconjurată de o seamă de mituri false și că oamenii cu epilepsie sunt la fel ca toți ceilalți și trebuie priviți ca oameni nu ca epileptici.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
O vom promova prin toate mijloacele posibile. Mass-media, rețele sociale. O vom promova prin standul noistru și prin transmisiile online vom spune despre ea în toată țara.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Noi vedem inițiativa noastră ca o lanternă cvare luminează o beznă de nepătruns. Pentru că asta e epilepsia. cea de care nimeni nu vorbeste, ceva ce de care foarte puțini știu ce este cu adevărat, iar majoritatea o vede ca ceva malefic, ceva ce e de speriat. Inclusiv preoții o promovează ca o formă de posedare a diavolului nu ca o afecțiune. Vrem să atragem atenția asupra ei, vrem să o scoatem la lumină și să arătăm că nu e nimic deosebit cu ea, e o simplă afecțiune a creierului.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Banca Comercială Română
 • Cluj for European Year of Youth 2022
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare
Scrie-ne pe Messenger