Inițiative
număr voturi
127
Sesiunea de vot s-a încheiat.
ZUG.zone
UN APARTAMENT CU 5 CAMERE
Locul derulării inițiativei
ZUG.zone, Str. Traian 40-42
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
În anul 2019 grupul nostru de actori va lucra la proiectul intitulat UN APARTAMENT CU 5 CAMERE. Planul nostru este să analizăm și să aprofundăm întrebările pe care spectacolul le suscită, cu tineri, studenți și liceeni sub forma unui forum de discuții. UN APARTAMENT CU 5 CAMERE este o producție teatrală ce combină tehnici documentare și fictive, inspirată de o dezbatere publică creată în urma referendumului care a avut loc pe 7 octombrie 2018, destinat definirii conceptului de „familie”. Ce anume face familia o familie? O hârtie? O lege? Anumite relații între sexe sau între anumite orientări sexuale? Rudele de sânge? Există familie perfectă, sănătoasă, exemplară? Nimic nu arată mai bine contradicțiile existente în societatea noastră, decalajele dintre diferitele straturi sociale, decât tensiunile apărute în urma dezbaterii despre familie. Proiectul UN APARTMANET CU 5 CAMERE, produs de trupa noastră, urmărește viața diferitelor familii în cinci etape diferite ale istoriei României: prezentul, anii ’90, comunismul anilor ’60 și ’70, cel de-al doilea război mondial și începutul secolului. Producția se desfășoară într-un singur spațiu, dar în cinci încăperi diferite, separate una de cealaltă (în funcție de cele cinci perioade istorice), iar spectatorii explorează aceste încăperi într-o ordine aleatorie. Fiecare încăpere reflectă interiorul unui apartament, dispune de caracteristicile perioadei respective, de obiecte iconice și de imagini, de parcă am viziona niște instalații expuse într-un muzeu. Poveștile încep în același timp în cele cinci camere, fiecare fiind câte o mini-producție, iar spectatorii vizitează camerele într-o ordine aleatorie, astfel fiecare grup de spectatori le experimentează într-o ordine diferită. Mini-spectacolele din camere vor consta din istoria familiei, amintiri și anecdote ale actorilor, care vor fi adunați prin munca noastră de cercetare și prin interviuri. În ceea ce privește conținutul, producția nu respectă considerentele politice și ideologice, accentul se pune pe punctul de vedere personal, pe povestiri personale și pe încercarea de a ajunge la acele relații și conflicte invizibile, care au caracterizat familia de-a lungul istoriei și care o caracterizează acum.
Ce activități vor fi realizate în cadrul inițiativei?
Deoarece publicul țintă este alcătuit din tineri, studenți și liceeni, am dori ca ei să participe gratuit la un spectacol. În ziua următoare vrem să organizăm un forum de discuții despre subiectele, problemele abordate în spectacol.
Cărei nevoi a comunității clujene credeți că răspunde proiectul vostru?
Principalul scop al proiectului este crearea unui spectacol care să redea publicului tânăr dorința și curiozitatea de a merge la teatru, și considerăm că prin tematica și forma propusă, acest spectacol este dedicat în primul rând publicului tânăr. Unul dintre subtemele importante ale spectacolului este diferența dintre generații, care se manifestă cel mai intens în sânul familiei, de multe ori fiind sursa principală de fricțiuni și conflicte. Din cauza dezvoltării neașteptat de rapide a tehnologiei, distanța dintre părinți și copii a devenit parcă și mai evidentă. Considerăm că această temă, dezbătută frecvent în contexte informale de studenți, va fi de mare interes și actualitate. De asemenea, în cele cinci piese scurte vor fi prezentate și dilemele, întrebările generației tinere legate de validitatea modelului tradițional de familie. În același timp, cu ajutorul dezbaterii, care va fi condusă în primul rând de actori, ne vom strădui să reflectăm împreună asupra problemelor din spectacol, să cunoaștem mai bine tinerii și să vorbim despre o temă foarte sensibilă.
Unde, către ce grupuri țintă și cum doriți să promovați această inițiativă?
Considerăm că, conceptul original al acestor cinci camere va avea priză în special la publicul tânăr, care – de multe ori deziluzionat de pasivitatea și rigiditatea teatrelor de stat – este interesat de experiențe neconvenționale, care pot fi mai intime și mai personale. Se poate enunța deci că prezentul proiect este adresat publicului tânăr. Promovarea proiectului se va întâmpla atât în spațiul offline (cu ajutorul profesorilor și a diriginților), cât și în cel online (prin rețelele de socializare).
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Dezbaterea publică despre familie nu este relevantă doar din cauza renferendumului: statisticile arată, că dorința de a întemeia o familie este în scădere, iar numărul divorțurilor este din ce în ce mai mare; tinerii în general se căsătoresc mai târziu și sunt mai sceptici față de instituția căsătoriei. Conceptul de familie se transformă, există tensiuni și contradicții între valorile tradiționale, libertate și cerințele vieții moderne. Spectacolul UN APARTAMENT CU 5 CAMERE își propune să cerceteze conceptul de familie, prin prelucrarea poveștilor personale și – prin mijloace teatrale – pentru a aduce la viață povestiri, prin care putem obține o imagine mai complexă și colorată despre dinamicile fragile și evazive ale funcționării familiei.
Aveți nevoie să lărgiți grupul vostru cu noi membri pentru implementarea inițiativei?
Nu
Evenimente legate de inițiativă
 • Un apartament cu 5 camere
  ZUG.zone
  UN APARTAMENT CU 5 CAMERE
  #Bring-Up#Meet-Up#Close-Up
  2019-11-18 17:00 - 2019-11-18 21:00
  Str. Traian 40-42
  În cadrul proiectului elevii vor vedea trei din cele cinci momente ale spectacolului/performance-ului cu titlul de lucru "Un apartament cu cinci camere" al echipei Varoterem Proiekt. Ideea spectacolului a pornit de la referendumul de anul ...
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Cluj-Napoca 100
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Asociația Fapte
 • Niște Oameni
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj