Inițiative
număr voturi
170
Sesiunea de vot s-a încheiat.
sustenabil.cj
compost la festivaluri
Locul derulării inițiativei
cluj-napoca
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
în prezent, la nivel global, aruncăm o tremime din mâncarea care se produce. în românia se aruncă 6000 de tone de mâncare pe zi, aproximativ 130 kg/an/ persoană. cam cât să hrănim toată populația clujului pentru următorii 20 de ani. resturile menajere, odată abandonate la groapa de gunoi încep să fermenteze și să emane gaz metan în atmosferă și levigat, ‘’zeamă’’ toxică, în pânza freatică contribuind masiv la încălzirea globală. în ianuarie 2018 lacul de levigat de la pata rât se întindea pe 8,5 hectare și conținea 70.000 de metri cubi de levigat. putem rezolva această problemă și o putem face educând și angajând pe toată lumea într-o mişcare socială pentru a regândi gestionarea deșeurilor. odată ce devinim conștienți de amenințarea la adresa sănătății umane, va deveni o alegere personală a împiedica pătrunderea deșeurilor organice în mediul înconjurător. râmele, cleopatra le-a declarat sacre, aristotel le-a numit "intestinele pământului", iar marele filosof şi om de ştiinţă darwin a fost de părere că au un rol existenţial în istoria terrei şi a umanitaţii. vermicompostul este un îngrășământ organic ce poate fi obținut din valorificarea deșeurilor menajere descompuse cu ajutorul râmelor. procesul de reciclare a resturilor alimentare asigură obținerea unui îngrășământ nutritiv, negru, cu miros puternic, care are o acțiune extrem de benefică asupra porcesului de creștere a plantelor.
Ce activități vor fi realizate în cadrul inițiativei?
activitatea de bază a proiectului nostru este reprezentată de colectarea materieri organice de la locuitorii din apartamente. dorim ca în decursul anului 2019 să: - informăm cetățenii cu privire la economia circulară, concept susținut de către parlamentul european - identificăm puncte unde principiile economiei circulare pot fi implementate - informăm cetățenii despre necesitatea compostării locale a materiei organice biodegradabile - informarea cetățenilor despre legea gestionării deșeurilor 211/2011 și HCL privind introducerea tomberonului maro pentru biodeșeuri. - inițierea unui crowdfunding pentru dezvolaterea sistemului de colectare și procesare a materiei organice biodegradabile și compostabile
Cărei nevoi a comunității clujene credeți că răspunde proiectul vostru?
gestionarea corectă a deșeurilor într-o economie circulară este esențială într-un oraș în plină dezvoltare precum este cluj-napoca. proiectul nostru vine ca o soluție împotriva rispiei din cadrul numeroaselor festivalurilor ce au loc în orașul nostru.
Unde, către ce grupuri țintă și cum doriți să promovați această inițiativă?
acțiunea noastră se adresează tinerilor localnici ai orașului nostru cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, studenți, absolvenți, angajați sau antreprenori.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
inițițiativa noastră este o mișcare socială care are ca principal efect educarea și angajarea grupului țință în abordarea provocărilor sustenabilității orașului și comunității locale prin închegarea relației omului cu natura.
Aveți nevoie să lărgiți grupul vostru cu noi membri pentru implementarea inițiativei?
Da
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  •  Grupul PONT
  • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
  • Visit Cluj
  • Cluj-Napoca 100
  • Centrul Cultural Clujean
  • Federația Tinerilor din Cluj
  • Asociația Fapte
  • Niște Oameni
  • Consiliul Județean al Elevilor Cluj