Inițiative
număr voturi
130
Sesiunea de vot s-a încheiat.
2Ci
Șnupărcurs - ateliere pentru copii
Locul derulării inițiativei
Memo, Gheorgheni, Grigorescu, Mănăștur, Mărăști
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Grupul nostru propune o serie de ateliere în limba germană pentru copii cu vârste cuprinse între 6-8, respectiv 9-12 ani, cărora nu doar să le trezească interesul pentru o limbă străină prin jocuri, dar cărora să le introducă și aspecte culturale și lingvistive preluate din cultura minorității germane prezente în Cluj și în limba română. Dorim să invităm comunitatea clujeană la aceste ateliere care au la bază metodele educației non-formală. Formatul inedit, abordarea și metodele didactice folosite cresc eficiența învățării și faptul că includem elemente de cultură, istorie, limbă, fac informațiile aflate să poată fi mult mai ușor conectate sau corelate cu viața de zi cu zi, făcându-le mai accesibile copiilor. Ateliere propuse se vor derula sub formatul unei mici caravane locale, în încercarea de a aduce limba germană mai aproape de copiii din Cluj, având 5 evenimente diferite, în 5 locații diferite (în centru, Gheorgheni, Grigorescu, Mănăștur, Mărăști, prin parteneriat cu câte o școală din fiecare zonă, pentru găzduire).
Ce activități vor fi realizate în cadrul inițiativei?
În perioada de implementare, vom derula 5 ateliere de o zi cu copii în limba germană, câte unul pe lună (în mai, iunie, iulie, septembrie și octombrie), în care vom aborda câte o temă diferită, după cum urmează: 1. Atelierul de teatru în luna mai (pentru grup de vârstă 6-8 ani) 2. Atelier de nutriție și sănătate în luna iunie (pentru grup de vârstă 9-12 ani) 3. Atelier de arte în iulie (pentru grup de vârstă 6-8 ani) 4. Atelier de educație financiară în (pentru grup de vârstă 9-12) 5. Atelier de științe (pentru grup de vârstă 9-12) Toate atelierele au ca scop livrarea unor activități educaționale interactive, care folosesc metode ale educației non-formale pentru a crea un cadru relaxat, flexibil, detașat de rigiditatea educației formale și implicit, pentru a trezi interesul față de conținut și limba germană.
Cărei nevoi a comunității clujene credeți că răspunde proiectul vostru?
Inițiativa a pornit din lipsa unui cadru non-formal sau lipsit de rigiditatea sistemului formal pentru exersarea unor cunoștințe lingvistive, pentru exersarea exprimării orale când vine vorba de învățarea unei limbi străine, precum și din lipsa unui cadru de a aplica practic toate aspectele teoretice învățate. Ne dorim să compensăm prin organizarea acestor ateliere, un loc unde copiii pot, de exemplu, învăța vocabularul aferent subiectului arte prin a petrece timp pictând, desenând și totodată comunicând cu alți copii de vârsta lor despre același subiect în limba germană.
Unde, către ce grupuri țintă și cum doriți să promovați această inițiativă?
Deși participanții sunt copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, grupul-țintă pentru ateliere sunt, de fapt, părinții, deoarece ei iau decizia de a participa copilul la curs. Pentru promovarea înscrierilor la ateliere ne gândeam să transmitem informația în școlile din Cluj prin a lua legătura cu secretariatele și cu asociațiile de părinți din fiecare școală. Am mai putea comunica detalii despre ateliere către companiile din Cluj, pentru a disemina în rândul angajaților. De asemenea, putem promova online și răspândi informația pe grupuri de Facebook de părinți clujeni.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Ne dorim să entuziasmăm copiii pentru învățarea unei limbi străine prin abordarea diferită a procesului educațional. Un efect ar putea fi începerea studiului limbii germane în urma participării la atelierele noastre.
Aveți nevoie să lărgiți grupul vostru cu noi membri pentru implementarea inițiativei?
Nu
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  •  Grupul PONT
  • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
  • Visit Cluj
  • Cluj-Napoca 100
  • Centrul Cultural Clujean
  • Federația Tinerilor din Cluj