Cluster Magic Sciences CNGC
Dispozitiv experimental pentru măsurarea calității aerului în arealul Cluj-Napoca; Model OML, DMA de dispersie atmosferică multi-Gaussian
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Grupul Cluster Magic Sciences a fost fromat din interesul și pasiunea noastră comună pentru știință, codare și electronica.-Membrii Clusterului Magic Sciences. Suntem un Cluster de cercetare și inovare format din elevi de gimnaziu și liceu.
Locul derularii este arealul Cluj-Napoca, in principal in scolile din acest oras, mai ales Colegiul National George Cosbuc
Dați-ne o scurtă descriere a ideii în limba română.
Realizarea unui sistem de statii de monitorizarea parametrii aerului cu ajutorul a platformei Arduino si diferiti senzori, monitorizarea parametrilor de aer din arealul Cluj-Napoca si simularea dispersei poluantilor cu modelul OML-multi. Dorim sa implicam elevii din mai multe scoli din oras, membrii echipei devenind resursa lumii. In cadrul Clusterului am realizat astfel de dispozitive, fiecare avand un design diferit. Noi avem dispozitivele functionale.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul ideii?
Prezentare platforma Arduino elevilor, scriere cod, testare senzori, activitati STEM. Dispozitivele monitorizand parametrii aerului si inregistrandu-i. Vom stoca datele parametrilor pe un Cloud IoT. Aceste date vor fi disponibile oricarui clujean prin intermediul online. Folosim si un model multi Gaussian, OML, preluat de la universitatea Aarhus din Danemarca. Cu acest model vom simula dispersia poluantilor atmosferici. Mentionam ca acest model a fost folosit si de agentia de protectia a mediului din Danemarca.
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde ideea voastră?
Ideea noastra raspunde nevoiei de educatie STEM printre tineri si copii. Acesta este un proiect transdisciplinar care poate fi accesat de elevi. Ideea va incuraja protectia meiului inconjurator si a atmosferei, Cluj-Napoca este un oras poluat si acest proiect va constientiza asta si nevoia de reduceri a emisilor.
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani), Tineri (14-35 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Grupul nostru tinta sunt elevii de gimnaziu si/sau liceu, pasionati de STEM, cei pasionati de technologie si mediu.
Cum doriți să promovați această idee?
Putem promova aceasta idee prin intermediul online, cu ajutorul platformelor de socializare, postere si programe prin scoli clujene.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Efectul derularii initiativei noastre va rezulta intr-o constientizare mai mare referitor la starea atmosferei si poluarea ei si elevi cu cunostinte mai vaste in materie de STEM, codere, microcontrollere si stiinte.
Înapoi la idei