Inițiative
număr voturi
2
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Streetwalker
Streetwalker
Locul derulării inițiativei
Cluj-Napoca
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Vara trecută grupa noastră a lucrat împreună în cadrul festivalului KaravanAct, ed. 3, unde actorii au avut posibilitatea de a adapta un spectacol numit Streetwalker, al trupei inovative și ”colectivei de idealiști” Kud Ljud (Slovenia). Acesta este de fapt un tur ghidat interactiv pe străzile orașelor, explorând și prezentând obiecte obișnuite și aspecte ordinare ale mediului clădit ca opere de artă. Nouă ne-a plăcut enorm ideea, și am dori să adaptăm spectacolul într-un fel în care ”galeria Streetwalker” poate să devină un tur permanent în Cluj, schimbând traseul în continuu. Acesta poate fi interesant atât turiștilor cât și comunității tradiționale clujene, pentru că spectacolul ne invită să vedem străzile orașului dintr-o altă perspectivă, la finalul căreia granița dintre realitate și ficțiune devine neclară și dintr-o dată tot orașul ne apare ca și o imensă lucrare de artă, iar locuitorii săi ca și actorii acestei lucrări. La finalul turului vizitatorii sunt invitați să descopere lucrări noi care devin parte al colecției Streetwaker!
Ce activități vor fi realizate în cadrul inițiativei?
Proiectul are nevoie de repetiții pentru a explora spațiile care vor face parte din galerie și pentru a identifica operele cele mai interesante/incitante. Tot în această perioadă vom cumpăra costumele, și vom achiziționa recuzitele necesare: aparatele Polaroid, filmul pentru aparate, sistemul de pe care va merge muzica la sfârșit, etc. Vom invita un reprezentant al trupei Kud Ljud ca să lucreze cu noi câteva zile, pentru a ne perfecționa tehnica de ”ghid”, și pentru a dezvolta mai mulțe biografii de artiști și stilul sau perioada lor artistică. După anunțarea spectacolelor urmează activitatea principală, deschiderea galeriei Streetwalker, adică tururile în oraș. Fiecare tur are un punct de pornire, iar actorii conduc publicul între diferitele localități și spații unde se află operele de artă. La sfârșitul spectacolului se pune un pic de muzică, se toarnă un pic de vin, iar publicul, într-o atmosferă foarte prietenoasă și destinsă, este invitat să caută și el opere de arte în împrejur. Cei ”curajoși” primesc câte un aparat Polaroid prin care pot să captureze opera, și un formular cu ajutorul căreia, folosindu-și imaginația, vor putea descrie în stilul Streetwalker ce au găsit, răspunzând la întrebări precum: ”Cum se numește artistul?”, ”Cărei perioade artistice aparține opera?”, ”Ce moment biografic marchează opera?”, ”Când și cum a luat naștere?”, etc. După această etapă noii ”curatori” vor prezenta publicului rămas noile opere ce vor fi incluse în galeria Streetwalker. Astfel publicul este activat, este provocat într-un fel jucăuș și prietenos să-și folosească imaginația, face un efort pentru a-și percepe mediul înconjurător într-un alt fel, să coopereze cu alții, și se creează o puternică atmosferă de comunitate.
Cărei nevoi a comunității clujene credeți că răspunde proiectul vostru?
Proiectul răspunde nevoii comunității de a simți că spațiul public îi aparține. Oferă o modalitate pentru clujeni de a explora spațiul comun al orașului dintr-o altă perspectivă, jucăușă, totodată oferă și turiștilor un tur ghidat neobișnuit prin care pot întâlni orașul. Asta deoarece spectacolul accentuează locuri pe care în mod normal nu le-am observa, astfel ne ajută să fim atenți la mediul înconjurător, să descoperim detaliile pe lângă care trecem zi de zi. Spectacolul permite turiștilor și locuitorilor să se întâlnească, creând o punte între cele două grupuri. Astfel ajută la formarea și înbunătățirea comunității și oferă o experiență unică pentru participanți.
Unde, către ce grupuri țintă și cum doriți să promovați această inițiativă?
Avem două grupuri țintă: locuitorii orașului și turiștii. Ne permitem să avem grupuri țintă atât de largi, fiindcă acest spectacol se adresează tuturor vârstelor și tuturor categorii sociale. Astfel dorim să promovăm spectacolele online, pe rețele de socializare, în media dar și offline pe străzile orașului, prin afișe. Ne propunem să încheiem parteneriate cu mai multe asociații care organizează tururi ghidate în oraș și să lucrăm împreună cu ele, astfel aceste organizații pot contribui la mediatizarea spectacolului. Vom lucra împreună și cu Asociația Teatrală Shoshin, organizația care a invitat Streetwalker și Kud Ljud în România. Ei ne vor ajuta de asemena prin mediatizarea spectacolului pe platformele proprii, astfel vestea va ajunge la mai multe persoane care au dezvoltat deja nevoia evenimentelor culturale în aer liber.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Spectacolul Streetwalker accentuează părțile neobișnuite ale orașului. Astfel, cum am pomenit, obiecte de zi de zi și detalii ascunse ale străzilor, curților interioare, clădirilor, gangurilor, aleelor și parcurilor sunt accentuate și ridicate la rangul de operă de artă. Acesta are efectul de a ne face mai conștienți cu privire la orașul în care locuim, mai atent la detaliile fine și care pot fi trecute cu vederea mult prea ușor, și ne îndeamnă într-un fel relaxat și jucăuș să găsim frumusețe, umor și poezie în tot ceea ce ne înconjoară. În termen lung putem să schimbăm traseul în continuu și astfel putem să formăm o comunitate stabilă, cu spectatori de bază care vin la fiecare traseu nou, iar pe de altă parte putem atrage un public nou dacă mergem și în cartiere. Avem și planuri să facem spectacolul accesibil pentru anumite grupuri defavorizate (de ex. cu deficiențe de auz, cu ajutorul unui translator). Proiectul îi ajută pe clujeni să simtă că ei constituie o parte organică al orașului și că spațiul comun este în primul rând al lor, și este speranța noastră că putem inspira și alți tineri să găsească/să gândească acțiuni interactive similare care ne pot consolida legătura cu orașul în care locuim.
Aveți nevoie să lărgiți grupul vostru cu noi membri pentru implementarea inițiativei?
Nu
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  •  Grupul PONT
  • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
  • Visit Cluj
  • Cluj-Napoca 100
  • Centrul Cultural Clujean
  • Federația Tinerilor din Cluj
  • Asociația Fapte
  • Niște Oameni
  • Consiliul Județean al Elevilor Cluj