LECTURA CREATIVA
„Festival de lectură”
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
TINERI DORNICI SA ORGANIZAM NISTE ACTIVITATI CREATIVE MINUNATE PENTRU COPII.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Eveniment fizic. Locația: Baza Sportivă Gheorgheni Am optat pentru o locație în aer liber pentru a putea gestiona fluxul de invitați, pentru spațiul mare pe care îl oferă și posibilitatea diversificării activităților.
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Ne-am propus să le arătăm tuturor copiilor din Cluj-Napoca că fiecare carte e o aventură care merită trăită! Iar părinților și profesorilor vrem să le amintim că cititorii nu se nasc, se educă. Așa că am organizat primul festival dedicat lecturii, un eveniment dedicat micilor cititori care cuprinde activități originale și creative de lectură interactivă.
Prin organizarea acestui atelier, ne propunem să dezvoltăm competențele de literație și să stimulăm atenția, concentrarea, îndemânarea și imaginația micuților participanți.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Activitatea propusă are menirea de a-i apropia pe copii de cărți și lectură, acestea fiind elemente fundamentale în construirea unei educații solide și durabile. Vom derula acest atelier educativ în care vom exersa împreună abilitățile de citire și înțelegere a textelor literare.
Pentru această activitate, vom folosi cărți ilustrate, pe baza cărora să purtăm discuții interactive și să încercăm să imprimăm în mintea copiilor informații utile.
De asemenea, dorim să avem dialoguri de tip learning/întrebări și răspunsuri.
Discuția va fi una interactivă, de grup, la finalul căreia copiii vor putea adresa întrebări sau vor putea răspunde la întrebările adresate de către invitatul nostru.
Cele mai bune întrebări și răspunsuri vor fi premiate cu cărți educative.
Activitățile principale din cadrul evenimentului vor avea loc în aer liber, în Parcul Sportiv Gheorgheni. S-a optat pentru această locație datorită grupului ţintă şi a traficului intens de copii care vin la locul de joacă și pentru multitudinea de aparate sportive. Activitățile din aer liber se vor desfășura într-un mod nonformal.
În prima fază va exista o etapă de întâlnire cu voluntarii, timp de o săptămână, după stabilirea inițiativei, pentru a discuta fiecare aspect ce ține de organizarea activității și detalii de logistică.
Ulterior vom avea o etapă de promovare a evenimentului, etapă în care ne dorim să aducem la cunoștința comunității clujene evenimentul nostru și detaliile despre locație și data susținerii activităților.
Pot participa toţi copiii care se încadrează în categoria de vârstă mai sus menţionată, însoțiți de către un părinte, intrarea fiind liberă.
Programul evenimentului:
Evenimentul se va desfășura în intervalul orar 10:00 - 14:00.
În prima parte a evenimentului vom avea activități interactive de cunoaștere.
Ulterior vom trece la prima activitate - Cum transformi o carte într-o piesă de teatru?
A doua activitate va consta într-un joc pe echipe, de tipul quizz.
La finalul activității, fiind premiată echipa cu cele mai multe puncte acumulate.
Cea de a treia activitate va consta într-o discuție de grup cu team leader-ul nostru , în care copiii vor putea adresa întrebări și primi răspunsuri, sau vor putea să răspundă întrebărilor adresate de team leader-ul nostru, primind astfel puncte. Și această activitate va avea o etapă de premiere. Cele mai bune întrebări și răspunsuri vor fi premiate.
Evenimentul se va încheia cu savurarea unei gustări sănătoase.
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde inițiativa voastră?
Activitățiile gândite de noi răspund, în primul rând nevoii de implicare a copiilor în ateliere de lectură, care urmăresc creșterea gradului de socializare între copii, dezvoltarea creativității, stimularea curiozității și creșterea dorinței pentru lectura.
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Grupul țintă este constituit din copiii participanți la evenimentul organizat din cadrul proiectului. Beneficiarul direct al acestui proiect este publicul larg din municipiul Cluj Napoca, copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 13 ani, proveniți din grădinițe și școli partenere, voluntari locali.
Ne așteptăm să avem un minim de 100 de copii beneficiari. Beneficiarii indirecți sunt colegii copiilor din cadrul școlilor/grădinițelor partenere, profesori, părinții, bunicii și comunitatea.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
În vederea vizibilității proiectului și informării populației vor fi realizate materiale publicitare, story-uri cu hashtag #comoncluj, comunicate de presă, informarea școlilor și a grădinițelor din Cluj-Napoca prin e-mail etc. Activităţile vor beneficia de o cât mai largă acoperire mediatică, prin utilizarea de diverse forme de comunicare (pagina de facebook, respectiv instagram). Pe pagina grupului nostru de inițiativă și a colaboratorilor vor fi afişate informaţii cu privire la proiect, ora și locul de desfășurare al evenimentului propus, evidenţiind sprijinul primit din partea Com’on Cluj-Napoca 2022. Tot în susținerea vizibilității se va expune cel puţin un afiş cu informaţii despre proiect într-un loc uşor vizibil, în locul de desfășurare a proiectului. Echipa de proiect va purta tricouri inscripționate.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Impactul acestei inițiative va fi resimțit în educația copiilor, prin implementarea unor informații de bază, utile pentru adoptarea și menținerea unui mediu curat de recreere in natură.
Înapoi la inițiative