FACILITATORI PENTRU FILOSOFIA CU COPIII
Gândire critică cu CritiCat / Pisica Critică
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem tineri entuziasmaţi, pasionaţi de filosofie, şi suntem membri ai Clubului de filosofie cu copiii. Clubul a fost creat în vara anului 2016, când Mihaela Frunză, profesor la Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB, a înființat primul club de filosofie cu copiii (p4c) la sediul central al Bibliotecii Județene "Octavian Goga" . În toamna aceluiaşi an, cu sprijinul particpării la inițiativele Com’ON Cluj-Napoca a fost organizat un al doilea Club, la aceeași bibliotecă, dar la o altă filială (Filiala „Traian Brad”, cartier Mănăștur). În perioada imediat următoare, echipa s-a tot mărit, ajungând să pună la dispoziția doritorilor ateliere lunare, de asemenea, gratuite, în cadrul tuturor filialelor Bibliotecii județene. Cât privește perioada pandemiei, aceasta a creat, pe lângă dezavantaje, și numeroase avantaje. Astfel că, o data cu mutarea atelierelor în sfera online, de activităţile Clubului de care a beneficiat pentru o vreme doar comunitatea clujeană, s-au bucurat copii şi tineri din întreaga ţară, dar şi din străinătate. Copiilor doritori li s-au oferit ateliere de filosofie atât în limba română, cât și în limba maghiară sau chiar engleză. Așadar, s-au creat mici comunități pentru copiii din București, Bruxelles, Monza, Constanța, Brașov, Hunedoara sau chiar Dublin. De aceea, chiar în perioada de lockdown s-au organizat ateliere bilunare la care au participat între 50-60 copii.
Echipa care participă la această ediţie a Com’ON Cluj este coordonată de Persida Bec, doctorandă la Facultatea de Istorie și Filosofie - cu o teză care privește filosofia pentru copii. Din grup mai fac parte și Diana Miheș, masterandă la Facultatea de Filosofie și facilitator al atelierelor de filosofie pentru copii, Mihai Frunză, elev la liceu, pasionat de cultura pop si de filosofie - care a coordonat ateliere de filosofie pentru adolescenți și Diana Colceriu, studentă în anul 2 la Facultatea de Filosofie și facilitator al atelierelor de filosofie pentru copii.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Cluj, atât online, pe Zoom, cât și fizic fie la Biblioteca Județeană, fie la Fundația Colegiului European din Cluj-Napoca.
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Nu doar tinerii, dar și adulții au probleme în identificarea informațiilor credibile, în special ca urmare a infodemiei declanșate o dată cu pandemia de COVID și continuată pe parcursul războiului din Ucraina. În ciuda faptului că tinerii sunt bombardați constant cu informații de toate felurile, inclusiv informații de tip fake news și teoriile conspirației, există puține instrumente educaționale la îndemâna profesorilor și a părinților care să îi ajute să navigheze printre aceste informații. Proiectul nostru își propune să ofere copiilor și tinerilor participanți instrumente de dezvoltare a gândirii critice și o mai bună înțelegere a distincțiilor adevăr/ fals, adevăr/minciună, informații verificabile/informații false, folosind metodele dialogului în comunitatea de investigare. Concret, în cadrul proiectului vom traduce, adapta și discuta în forma unor ateliere online și offline un pachet de resurse specializate pe tema adevărului și a combaterii știrilor false.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Proiectul își propune în prima parte (lunile iulie-august) să traducă, adapteze și să pună la dispoziția celor interesați de domeniul filosofiei pentru copii o serie de resurse realizate de doi profesori belgieni cu experiență, Eef Cornelissen și Jelle de Schrijver, care sunt membri în rețeaua SOPHIA, una din platformele europene de dezvoltare a inițiativelor de filosofie pentru copii.
Resursele constau într-un pachet de povestiri și activități relaționate pe tema modului în care copiii își pot dezvolta abilitățile de a recunoaște informațiile false și să învețe să caute adevârul, care au în centru un personaj simpatic, CritiCat - Pisica Critică, ce trece printr-o serie de aventuri în urma cărora descoperă cum se poate ajunge la adevăr, cum putem recunoaște adevărul și cum putem separa informațiile veridice de cele false.
În partea a doua (lunile septembrie-noiembrie) facilitatorii clubului vor realiza o serie de 3 ateliere de filosofie cu copiii în limba română și 3 în limba maghiară, prin intermediul cărora copiii își vor exersa abilitățile de gândire critică, de a pune întrebări și de a urmări în mod sistematic separarea informațiilor adevărate de cele false. Aceste ateliere se vor desfășura pe Zoom. Pe lângă acestea, vor fi organizate și două întâlniri offline, una la Biblioteca Județeană și una la Facultatea de Filosofie, pentru a permite interacțiunea copiilor și desfâșurarea unor activități pe grupuri.
Toate activitățile organizate vor avea în centru metode de învățare non-formală, folosind: generarea de întrebări de către copii, căutarea în comunitatea de investigare a răspunsurilor la întrebări, jocuri de rol, alte jocuri și exerciții pentru formarea abilităților de gândire critică.
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde inițiativa voastră?
Nu doar tinerii, dar și adulții au probleme în identificarea informațiilor credibile, în special ca urmare a infodemiei declanșate o dată cu pandemia de COVID și continuată pe parcursul războiului din Ucraina. În ciuda faptului că tinerii sunt bombardați constant cu informații de toate felurile, inclusiv informații de tip fake news și teoriile conspirației, există puține instrumente educaționale la îndemâna profesorilor și a părinților care să îi ajute să navigheze printre aceste informații, în condițiile în care timpul petrecut online, în special pe rețele de socializare, a crescut foarte mult, în special în perioada pandemiei.
Inițiativa noastră vine ca urmare a succesului atelierelor de la Clubul de filosofie pentru copii, inclusiv a atelierelor din cadrul proiectului Com'on Cluj 2020, inițiativa "Lumi posibile". Analizând atelierele desfășurate în acel proiect, am constatat deschiderea copiilor spre teme care par rezervate adulților, sensibilitatea lor față de problemele acute ale societății în care trăim, disponibilitatea lor spre dialog și bucuria cu care sunt gata să își schimbe ideile atunci când aud o idee mai bine argumentată decât cea pe care o susțineau inițial. Temele pe care le abordăm în inițiativă, legate de adevăr, minciună, fake news și nevoia de a verifica informațiile, sunt teme actuale, care îi preocupă pe copii, și pentru care au destul de puține instrumente de lucru. Ne dorim ca prin acest proiect să le punem la dispoziție aceste instrumente vitale.
Facilitatorii Clubului de filosofie pentru copii au acumulat în ultimii 6 ani o experiență care îi ajută în realizarea obiectivului propus. De asemenea, în acest mod răspundem preocupărilor în ceea ce privește filosofia pentru copii, interes care vine din partea părinților și educatorilor.
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani), Tineri (14-35 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Grupul țintă se referă la participanții la atelierele de filosofie, copii cu vârste între 8-13 ani și tineri între 14-16 ani. Despre aceștia se poate spune că sunt micii filosofi ai comunității clujene, dar și micii filosofi alăturați din perioada pandemiei - când am început să ținem atelierele online.
Participanții la ateliere sunt elevi în școlile și liceele din Cluj.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Dorim sa promovăm această initiațivă preponderent online, atât pe rețelele de socializare precum Facebook și Instagram, cât și pe site-ul nostru, community-philosophy.org. Vom încerca să atingem specific grupul ținta (copiii și tinerii) pe acestea.
În ceea ce privește promovarea offline vom realiza materiale personalizate precum broșuri, semne de carte, autocolante, pixuri, tricouri, brățări inscripționate pe care le vom impărți atât înaintea activităților, căt și pe parcursul lor.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Statisticile arată că țările care pun accent pe dezvoltarea gândirii critice și a "media literacy" - cum sunt Finlanda, Estonia, Suedia - sunt țările cele mai rezistente la efectele negative ale răspândirii informațiile false. Din păcate, țara noastră se situează în clusterul 4 - respectiv al țărilor cu o rezistență mică și permeabilitate mare la răspândirea informațiilor false (sursa: https://osis.bg/?p=3750&lang=en). Evenimentele recente (rezistența la vaccinare în timpul pandemiei de COVID, panica apărută la știrea falsă a scumpirii incontrolabile a carburanților de la începutul războiului din Ucraina) ne demonstrează cât de fragilă este populația din țara noastră în fața veritabilului război informațional al știrilor false. Una din soluțiile testate este cea a educării publicului pentru a înțelege mai bine mecanismele de transmitere și criteriile prin care se pot verifica validitatea informațiilor - lucruri esențiale în orice inițiativă de dezvoltare a gândirii critice pornind de la tema adevărului, a criteriilor ce pot fi folosite pentru verificare, a modului în care se poate căuta adevărul și se poate separa de falsitate. Proiectul nostru răspunde acestei nevoi fundamentale de a avea pe viitor cetățeni mai bine informați și mai bine pregătiți pentru a se putea descurca în noianul știrilor false, iar efectele preconizate sunt exact cele de sporire a discernământului și de educare a gândirii critice care este necesară pentru filtrarea adevărului.
Înapoi la inițiative