Inițiative Câștigătoare
număr voturi
54
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Váróterem
Teatru la școală
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem un grup de prieteni, foști colegi de facultate, actuali colegi de muncă. Am format acest grup în urmă cu 11 ani cu scopul de a crea producții teatrale care să corăspundă intereselor stilistice și tematice a grupului, diversificând în același timp oferta culturală a orașului.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Liceul Teoretic „Apáczai Csere János”, Liceul Teoretic ”Báthory István”, Liceul Teoretic ”Brassai Sámuel”, Liceul Unitar ”János Zsigmond”
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Teatrul este un gen care, pe lângă faptul că este o combinație organică a multor alte forme de artă, poate avea efect pe oricine prin prezența sa și prin puterea întâlnirii fizice directe. Cu toate acestea, complexitatea acestei axiome este ignorată din anumite motive de teatrele de stat, care își produc repertoriul exclusiv pentru o elită intelectuală restrânsă. De exemplu, grupa de vârstă a școlii gimnaziale și a liceului (clasele V-VIII, 10-19 ani), este exclusă din publicul țintă. Cu câteva excepții, teatrele nu oferă producții special pentru acest grup de vârstă. Compania de teatru independentă Váróterem Projekt este una dintre puținele trupe de teatru din Transilvania care oferă un repertoriu de spectacole special pentru grupuri de vârstă școlară și chiar în cadrul școlilor. O parte importantă a viziunii artistice al companiei este de a aduce teatrul la o gamă largă de publicuri, adesea excluse din diverse motive. Scopul nostru inițial este de a aduce cele trei spectacole de educație teatrală a companiei Váróterem Projekt în cât mai multe școli din Cluj-Napoca. Spectacolele sunt următoarele: Banul Bánk? Prezent!", o prelucrare a lecturii obligatorie școlare, Banul Bánk de Katona József într-o formă accesibilă și amuzantă, care a fost prezentată de peste 210 ori de la premiera din 2013, inclusiv în mediul online. Producția teatrală educațională "Carol, mica cioară" este o piesă pentru elevii claselor V- XII-a despre conformism, alegerea carierei, relațiile părinte-copil și profesor-elev. Spectacolul, scris de Johanna Bertóti și regizat de Andrej Visky, abordează aceste subiecte relevante într-un mod interactiv, inițiind un dialog cu publicul prin intermediul unei povești fermecătoare și pline de umor a unei păsări. Cea mai recentă producție a companiei, ”Vorbe”, care va avea premiera publică în luna octombrie a acestui an, explorează teme precum maturizarea, responsabilitatea, moștenirea, și traumele transgeneraționale cu ajutorul elevilor de liceu. Producția este, de asemenea, interactivă, folosind metode de educație teatrală pentru a intra în dialog cu publicul său. Toate cele trei spectacole au loc în săli de clasă. În Ungaria există o tradiție îndelungată de educație teatrală, iar Asociația Kerekasztal, care funcționează de peste 25 de ani, a fost un partener care a ajutat compania să producă ultimele două spectacole. Scopul proiectului nostru este de a introduce spectacolele de educație teatrală în Cluj-Napoca și de a le aduce la cât mai mulți tineri. În consecință, fiecare din cele trei producții descrise mai sus vor fi jucate de două ori pe perioada proiectului, astfel încât aproximativ 180 de elevi vor beneficia de proiect, ceea ce va fi un bun început pentru a face cunoscute producțiile în rândul elevilor și profesorilor și pentru a face din teatrul școlar o tradiție.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
În cadrul inițiativei dorim să jucăm trei spectacole de educație teatrală a companiei Váróterem Projekt - ”Banul Bánk? Prezent!", "Carol, mica cioară" , ”Vorbe” - în patru școli din Cluj-Napoca: Liceul Teoretic „Apáczai Csere János”, Liceul Teoretic ”Báthory István”, Liceul Teoretic ”Brassai Sámuel”, Liceul Unitar ”János Zsigmond” pentru elevii claselor V - XII.
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Deoarece teatrele de stat nu oferă producții special pentru grupul de vârstă de 10 - 19 ani (cel puțin oferta e una limitată), elevii nu sunt suficient de expuși la produse culturale, și nu au parte de experiențe de teatru educațional, prin care nu doar vizualizează un produs artistic, ci în care felul în care văd lumea este provocată sau unde ei sunt invitați să participe activ în discuții legate de teme relevante pentru ei. Nevoia lor este deci de a fi ascultați, de a participa în discuții relevante pentru ei, și în același timp de a consuma produse culturale care au fost concepute în mod special pentru ei.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Grupul țintă al proiectului este alcătuit din elevii claselor V - XII. Specificul lor e că ei sunt acel grup care deseori nu este luat în considerare ca și grup țintă principal în cazul ofertelor teatrale de stat.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Dorim să promovăm inițiativa noastră atât în spațiul online - în special pe Facebook prin intermediul paginii Váróterem Projekt - prin postări tematice, poze și filmulețe tip teasing, cât și offline, prin lipirea afișelor și împărțirea pliantelor în școlile în care vom aduce spectacolele.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Aducând teatrul la elevi în clasă într-un mod interactiv și distractiv, sperăm că această experiență le va influența în mod pozitiv, astfel legând o conexiune între ei și teatru, ei continuând să frecventeze spectacole și activități culturale și în viitor.
Înapoi la inițiative
Galeria foto
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Banca Comercială Română
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare