Inițiative Câștigătoare
număr voturi
0
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Plimbându-ne...
Plimbându-ne prin muzică
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Dóri și Viki s-au cunoscut plimbându-se printre opere de artă, picturi: au trebuit să conceapă un tur ghidat la o expoziție de artă. Apoi Dóri l-a întâlnit pe Péter, Viki pe Bálint și acum se plimbă foarte des împreună. În aceeași direcție :)
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
în centrul orașului - tur ghidat cu momente muzicale live
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Plimbându-ne prin orașul de astăzi, participând la multe concerte, festivaluri care se desfășoară în Cluj, oare ne-am întrebat vreodată cum au fost începuturile concertelor în orașul nostru? Noi ne-am întrebat, am cercetat și am am aflat că - desigur - secolul al XIX-lea a fost perioada când s-a format viața muzicală palpitantă - care este de fapt baza a celui ce trăim astăzi. Propunem astfel un tur ghidat mai altfel să descoperim locațiile, personajele, evenimentele legate de muzică în anii 1800`. Vom povesti despre muzica privată a aristocrației, György Bánffy, patron important al muzicii, muzică în biserică, Ruzitska György, compozitorul celebru din Cluj, formarea Societății de Muzică și începuturile predării muzicii și a artei interpretării muzicii clasice, despre profesori și arhitecți care s-au întâlnit pentru a se pierde în vrăjeala muzicii de cameră, despre cum a devenit Clujul orașul principal al operei. Despre cum s-a democralizat muzica: cum a devenit din privilegiul elitei o formă de delectare a orășenilor și multe altele. Iar pentru că o astfel de tematică nu poate fi completă fără muzică live, invităm studenții de la UBB, Facultatea de Teologie Reformată și Muzică, profesorii și prietenii noștri să ne încânte cu muzica lor. La fiecare oprire avem în gând să vă prezentăm și o bucățică de muzică așa cum probabil le-au auzit și clujenii de odinioară. La sfârșitul turului ghidat dorim să oferim un cadou participanților: o carte poștală cu niște QR-coduri pe spate să poată regăsi muzica auzită.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Activitățile concrete ar fi două tururi ghidate tematice cu muzică live, unul în limba română și unul în limba maghiară. Preferabil în weekendul din 1 octombrie, aceasta fiind Ziua Internațională a Muzicii. Pentru acesta este nevoie de o perioadă de cercetare a temei, selecționarea momentelor muzicale și o perioadă de pregătire a artiștilor. Putem primi maxim 50 de persoane la câte un tur ghidat.
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde inițiativa voastră?
Prin experiența noastră anterioară am aflat că cei care locuiesc în Cluj, nu prea îi cunosc poveștile. O parte foarte mică a orășenilor sunt conștienți de comorile arhitecturale sau istoria orașului, majoritatea trece lângă acestea fără să se uite la ele. Totuși, oamenii sunt curioși și deschiși să afle mai multe. Istoria muzicii clujene este o bucățică de istorie care este și mai puțin cunoscută deși viața culturală actuală are ce mulțumi oamenilor din secolul al XIX-lea. Modul informal de predare a cunoștințelor: tur ghidat cu muzică live face ca experiența de învățare să fie inedită. Sperăm că ar fi o îmbinare plăcută a predării informațiunilor și a delectării.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani) , Persoane în vârstă (peste 60 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Clujeni pasionați de muzică (mai ales clasică dar nu numai), care doresc să afle istoria locului unde trăiesc.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Partenerul nostru ar fi Asociația Korzo așa că prin canalele lor de social media, newsletter și website. Deasemeni și Societatea Maghiară de Cântec Coral (Romániai Magyar Dalosszövetség) și-a exprimat interesul față de un astfel de eveniment deci sperăm că putem să ne bazăm și pe ajutorul lor. Vom trimite comunicat de presă la presa de limba maghiară și cea de limba română în Cluj și Radio Cluj și fiindcă avem prieteni care lucrează acolo, sperăm că ne vor ajuta la promovare și ei. Bineînțeles vom promova și pe canalele noastre de social media.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Oamenii vor participa la un eveniment de comunitate, vor afla mai multe despre istoria Clujului și se vor simți mai atașat de oraș, vor aprecia mai mult patrimoniul construit și tradițiile culturale ale orașului.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Banca Comercială Română
 • Cluj for European Year of Youth 2022
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare
Scrie-ne pe Messenger