Inițiative
număr voturi
136
Sesiunea de vot s-a încheiat.
FACILITATORI PENTRU FILOSOFIA CU COPIII
Human to come - Festivalul Filosofiei pentru tineri la Cluj
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem tineri entuziasmaţi, pasionaţi de filosofie, şi suntem membri ai Clubului de filosofie cu copiii. Clubul a fost creat în vara anului 2016, când Mihaela Frunză, profesor la Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB, a înființat primul club de filosofie cu copiii (p4c) la sediul central al Bibliotecii Județene "Octavian Goga" . În toamna aceluiaşi an, cu sprijinul particpării la inițiativele Com’ON Cluj-Napoca a fost organizat un al doilea Club, la aceeași bibliotecă, dar la o altă filială (Filiala „Traian Brad”, cartier Mănăștur). În perioada imediat următoare, echipa s-a tot mărit, ajungând să pună la dispoziția doritorilor ateliere lunare, de asemenea, gratuite, în cadrul tuturor filialelor Bibliotecii județene. Cât privește perioada pandemiei, aceasta a creat, pe lângă dezavantaje, și numeroase avantaje. Astfel că, o data cu mutarea atelierelor în sfera online, de activităţile Clubului de care a beneficiat pentru o vreme doar comunitatea clujeană, s-au bucurat copii şi tineri din întreaga ţară, dar şi din străinătate. Copiilor doritori li s-au oferit ateliere de filosofie atât în limba română, cât și în limba maghiară sau chiar engleză. Așadar, s-au creat mici comunități pentru copiii din București, Bruxelles, Monza, Constanța, Brașov, Hunedoara sau chiar Dublin. De aceea, chiar în perioada de lockdown s-au organizat ateliere bilunare la care au participat între 50-60 copii. Echipa care participă la această ediţie a Com’ON Cluj este coordonată de Persida Bec, doctorandă la Facultatea de Istorie și Filosofie - cu o teză care privește filosofia pentru copii. Din grup mai fac parte și Diana Miheș, masterandă la Facultatea de Filosofie și facilitator al atelierelor de filosofie pentru copii, Mihai Frunză, elev la liceu, pasionat de cultura pop si de filosofie - care a coordonat ateliere de filosofie pentru adolescenți și Diana Colceriu, studentă în anul 2 la Facultatea de Filosofie și facilitator al atelierelor de filosofie pentru copii.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Cluj, atât online, pe Zoom, cât și fizic fie la Biblioteca Județeană, fie la Fundația Colegiului European din Cluj-Napoca.
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Cu ocazia Zilei Internationale a Filosofiei ne propunem să organizăm un Festival al Filosofiei pentru tineri la Cluj, in care sa discutam câteva din temele actuale care vor fi adresate în toată lumea sub sloganul "Human to come". Aceasta este de altfel tema generală a World Philosophy Day pentru anul 2022. Vom discuta astfel despre relația dintre social si virtual. Vom încerca să răspundem la întrebări precum: Ce este viața socială în 2022? Care sunt consecințele acesteia? Și ar trebui să ne îngrijoreze această nouă direcție preponderent virtuală? Ne putem întreba cum ne va afecta acestă digitalizare în viața cotidiană și în ce feluri a reușit deja să ne modifice rutina. Prin toate activitățile organizate vom contribui la o mai bună înțelegere şi distincție între semnificațiile unor concepte precum lumea virtuală, viața socială, vulnerabilitatea, adevărul, responsabilitatea socială.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
În prima parte a proiectului (lunile iulie-august) echipa va stabili și pregăti materialele ce vor fi discutate în atelierele de filosofie. Materialele vor fi discutate și îmbunătățite în urma consultării cu mai mulți colaboratori și experți cu experiență în domeniu. Tot în această perioadă vor fi realizate materialele promoționale necesare pentru promovarea atelierelor. În a doua parte (lunile septembrie-octombrie) echipa va stabili o serie de colaborări/parteneriate cu alte grupuri care pot să contribuie la proiect (școli clujene, Comunitatea 156). De asemenea, va promova proiectul, va distribui informații în școlile clujene și la Biblioteca Județeană. Vor fi elaborate planurile detaliate ale atelierelor și vor publica informații despre Ziua Internațională a Filosofiei pe site-ul proiectului și pe rețelele de socializare. Programul va fi distribuit și în rețeaua UNESCO care centralizează toate inițiativele de promovare a Zilei Internaționale a Filosofiei. În ultima parte (luna noiembrie) va fi organizat Festivalul Filosofiei pentru tineri la Cluj, în cadrul căruia vom realiza o serie de minim 3 ateliere de filosofie cu copiii/tinerii Ultimul atelier va avea loc pe data de 17 noiembrie, care este World Philosophy Day.
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde inițiativa voastră?
Perioada în care ne aflăm, a unei revoluții tehnologice ne provoacă adesea întrebări filosofice despre direcția în care ne dezvoltăm ca societate. Copiii şi tinerii ne-au demonstrat un interes fată de aceste întrebări, iar exercițiul de gândire critica este esențial în momente de cumpăna precum acesta în care este extrem de greu să definim barierele dintre real şi virtual, dintre adevăr şi falsitate, şi nu numai. Filosofia pentru copii are beneficii numeroase precum stârnirea unei reflecţii profunde, dezvoltarea capacității de gândire critică, deschiderea spre dialog, exercițiul creativ şi creșterea nivelului de toleranţă. Pe lângă toate acestea, ea facilitează de asemenea o mai bună înțelegere a evenimentelor actuale. Întrebările inițiale de la care vom dezvolta ateliere de filosofie vor contribui la o mai bună înțelegere şi distincție între semnificațiile unor concepte precum lumea virtuală, viața socială, vulnerabilitatea, adevărul, responsabilitatea socială.
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani), Tineri (14-35 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Grupul țintă pe care noi îl urmărim sunt copiii şi adolescenții pasionați de tehnologie și de întrebări profunde. La o vârsta fragedă ne punem întrebări ce nu trebuie trecute cu vederea, așa că scopul nostru este să ajungem la cât mai mulți din tinerii ce sunt pasionați de întrebări filosofice și care vor să înțeleagă mai bine impactul noilor medii de comunicare asupra propriilor vieți și a relațiilor cu ceilalți.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Dorim să promovăm această inițiativă preponderent online, atât pe rețelele de socializare precum Facebook si Instagram, cât şi pe site-ul nostru, community-philosophy.org. Vom încerca să atingem specific grupul ținta (copiii şi tinerii) pe acestea. În ceea ce privește promovarea offline vom realiza niște materiale personalizate precum broșuri, semne de carte, autocolante, pixuri, tricouri, brățări inscripționate pe care le vom împarți atât înaintea, cât şi pe parcursul activităților.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Din experiențele anterioare ale Clubului de filosofie cu copiii putem concluziona că atât pentru părinţii copiilor, cât şi pentru copii, atelierele desfășurate au fost experiențe relevante şi memorabile. Modul în care filosofia ajută copiii este prin a-i face să se simtă ascultați, acceptați, orice exprimare a părerilor proprii este încurajata, atâta vreme cât ea este dublată și de căutarea unor argumente. Astfel, aceste activităţi contribuie la dezvoltarea creativității, a gândirii critice, şi creșterea stimei de sine, factori foarte importanți in dezvoltarea oricărui tânăr. Pe termen mediu și lung, ne așteptăm ca implicarea copiilor în aceste ateliere să contribuie la dezvoltarea unei atitudini reflexive față de rețelele de socializare în particular și față de inovațiile tehnologice în general.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Banca Comercială Română
 • Cluj for European Year of Youth 2022
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare
Scrie-ne pe Messenger