Inițiative
număr voturi
118
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Garabonciások
Versszombat
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Egyetemista diákok és dolgozó fiatalok vagyunk, spontán alakítottunk csapatot a Com'on Kolozsvár projekthez. Különböző kulturális rendezvényekről ismerjük egymást, célunk egy hasonló kulturális, interaktív programot szervezni a kolozsvári érdeklődőknek, fiataloknak és időseknek egyaránt.

Locul derulării 

În centrul Clujului, la plimbare pe străzi și în sala de ședințe a unei școli din centrul orașului

Dați-ne o scurtă descriere a ideii în limba română.

Partea educativă a întâlnirii va fi un tur al orașului cu poezie și proză, vizitând "locațiile literare" din Cluj. Vom afla despre istoria acestora, dar în același timp vom revizui operele scriitorilor. Va contribui la acest tur Asociația Korzo și unii membri ai Teatrului de Poezie Ampelopsis. Printre invitați se va număra Barnabás Kerekes, vicepreședintele asociatii Anyanyelvápolók Szövetsége. În a doua parte a evenimentului, ne vom juca împreună jocuri de societate.

Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul ideii?

- O plimbare literară în centrul Clujului, ghidată de membrii Asociației Korzo - Recitare de poezii în fiecare locație (de către membrii Teatrului de Poezie Ampelopsis) - Prelegere despre istoria literaturii susținută de domnul Barnabás Kerekes - După-amiază cu ceai și prăjiturele, discuții informale, jocuri de societate

Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde ideea voastră?

În primul rând, fiindcă tematica anului de tineret din 2023 este sănătatea emoțională, dorim să atragem atenția clujenilor pe literatură, care poate avea chiar și efecte terapeutice. În același timp, am observat că tinerilor le este din ce în ce mai greu să găsească în afara mediului lor apropiat persoane cu care să se conecteze. Poate fi chiar foarte dificil să-ți găsești prieteni dacă nu faci parte de un anumit mainstream. Mai mult de atât, nu există foarte multe locuri și evenimente culturale unde tinerii cu aceleași valori, ineterese se pot întâlni. Noi, prin dragostea noastră pentru literatură, dorim să ajutăm tinerii care iubesc poeziile, citesc cu drag și doresc să și împărtășească ideile lor, să se conecteze cu tineri ca și ei. De asemenea, dorim să aprofundăm relațiile existente. Prin intermediul plimbării literare dorim să facem literatura mai tangibilă și mai experiențială, arătând cum clădirile orașului pot spune atât de multe povestiri.
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani), Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani) , Persoane în vârstă (peste 60 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Oameni interesați de literatură și de cultura maghiară, tineri și bătrâni deopotrivă.

Cum doriți să promovați această idee?

Prin intermediul rețelelor de socializare și al școlilor, cu ajutorul profesorilor maghiari și al afișelor din clădirile școlare.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Cele două obiective principale pe care dorim să le atingem sunt construirea unei comunități și transformarea literaturii în experiență. Sperăm că programul nostru va oferi clujenilor un sentiment de bunăstare și posibilitatea de a participa la activități culturale gratuite.

Înapoi la idei

Scrie-ne pe Messenger