Inițiative Câștigătoare
număr voturi
0
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Aerialight
Introducere în artele Aerial
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Grupul nostru a fost reunit de pasiunea noastră comună pentru artele aerial. Ne-am unit cu scopul de a educa publicul clujean cu privire la siguranța, aspectele tehnice și teoretice ale aceste arte, dar și pentru a împartasi din experiența noastră personală în acest domeniu care devine din ce în ce mai popular în Cluj-Napoca.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Inițiativa se va desfășura într-un studio aerial din Cluj-Napoca
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Scopul acestei inițiative este de a introduce publicul în artele Aerial. În prezent, există mai multe locații în Cluj-Napoca unde se pot practica astfel de sporturi: aerial sling, aerial silk, aerial hoop, artistic pole etc. Diversitatea aparaturii folosite în artele aerial poate pune publicul în dificultatea de a alege cea mai potrivită opțiune pentru ei. În cadrul evenimentului nostru, participanții vor învață tehnici și poziții de baza utilizând aparatul Aerial Sling. Aerial Sling este un aparat aerial din material textil, elastic în proporție mai mare în lățime comparativ cu lungimea. Punctul de prindere este unul singur, la o înălțime de minim 2,7 metri. Pentru o cursivitate crescută a mișcărilor, se utilizează un element numit „swivel” care permite efecutarea mișcărilor de rotație în jurul axului. Aerial Sling este o disciplină de baza, comparabilă cu Aerial Silk prin prisma faptului că utilizează același tip de material – diferența fiind modul în care sunt suspendate (Aerial Sling presupune legarea capetelor unei fâșii de material, rezultând o buclă care se utilizează pentru practică; Aerial Silk presupune suspendarea mijlocului unei fâșii de material și utilizarea celor două capere rezultate pentru a efectua mișcările specifice). Începătorii în artele aerial pot beneficia de pe urmă practicării Aerial Sling prin prisma faptului că materialul textil din care este confecționat se mulează ușor și confortabil pe corp, în comparație cu materialele metalice din care sunt construite aparatele pentru Aerial Hoop sau Aerial Pole. Introducerea în artele aerial prin explorarea unor mișcări și poziții de baza pe Aerial Sling poate ajuta practicantul să se adapteze treptat la provocările inerente ale artelor aerial. Experimentând artele aerial prin intermediul Aerial Sling, se pot înțelege noțiuni generale despre aptitudinile necesare, grupele principale de mușchi care se utilizează în timpul antrenamentului aerial, elemente de mișcare de rotație și echilibru, dar și câteva poziții generale care sunt comune și altor tipuri de aparate aerial. Astfel, participarea la acest workshop introductiv în artele aerial folosind Aerial Sling, poate însemna începerea călătoriei cursantului în artele aerial. Ceea ce ne dorim este că participanții să poată decide dacă Aerial Sling este aparatul potrivit pentru ei, prin experimentarea directă a unor poziții și mișcări de nivel începător.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Structura evenimentului va fi una specifică workshopurilor care implică fizicalitate. Se va începe cu o rutină de încălzire a musculaturii pentru a evita accidentările și pentru a ușura realizarea mișcărilor. În continuare, se vor explora grupele principale de mușchi care se utilizează în timpul antrenamentului, prin efectuarea unor exercițîi țintite către acestea. În cadrul evenimentului, cursanții vor învață 10 poziții de nivel începător pe aparatul Aerial Sling, într-o succesiune progresivă din punctul de vedere al dificultății. Membrii grupului nostru se vor asigura că participanții primesc ajutorul de care au nevoie în efectuarea pozițiilor și că sunt în siguranță pe toată desfășurarea workshopului. După parcurgerea celor 10 poziții, atelierul se încheie cu o rutină de cool-down pentru restabilirea ritmului normal al inimii și al respirației după efort, urmată de o sesiune de socializare și împărtășire de idei și întrebări pe tema artelor Aerial.
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde inițiativa voastră?
Inițiativa noastră răspunde la nevoia de ghidare în alegerea unor activități de petrecere al timpului liber sau de exprimare artistică potrivite fiecărui individ. Multutudinea de opțiuni extistente în Cluj în materie de practicare a sporturilor aerial poate fi copleșitoare pentru publicul clujean. De aceea, noi îi oferim șansă să experimenteze artele aerial prin prisma aparatului Aerial Sling. Astfel, participanții vor putea lua o decizie informată cu privire la întrebarea „Aș putea eu oare să practic arte aerial?”.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Considerăm că artele aerial pot fi practicate de oricine este suficient de determinat pentru a încerca și a continua în pofida provocărilor care apar pe parcurs.Interdisciplinaritatea aparatului Aerial Sling face posibilă integrarea elementelor de Aerial Yoga și Aerial Silk în cadrul practicii, dar mai ales, identificarea unor aptitudini comune între Aerial Sling și alte tipuri de sporturi și dans: recunoașterea ritmului, efectuarea mișcărilor cu grație și forță, păstrarea echilibrului în mișcări de rotație, flexibilitate ridicată a corpului. Din acest motiv, țintim către persoane care au mai practicat dansuri, yoga, cățărat, sau alte tipuri de arte aerial în afară de Aerial Sling.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Vom promova această inițiativa atât în mediu online pe canalele personale de Facebook, Instagram, Tiktok, cât și fizic, în mod direct în comunitatea de artiști aerial din care fac parte membrii grupului nostru.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Ne dorim că participarea la acest workshop introductiv să le deschidă noi orizonturi cursanților. Având posibilitatea de a experimenta gratuit și în siguranță sportul Aerial Sling, pot lua decizii informate despre ce înseamnă și ce presupun artele aerial. Considerăm că această oportunitate poate însemna chiar și un început de carieră în acest domeniu, pentru persoanele care sunt suficient de determinate să răspundă constant la provocările care apar pe parcurs.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Banca Comercială Română
 • Cluj for European Year of Youth 2022
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare
Scrie-ne pe Messenger