Inițiative
număr voturi
21
Sesiunea de vot s-a încheiat.
PsihoPedArt
Muzica ne unește - inițiativă pentru dezvoltarea incluziunii sociale și a comunicării interculturale/interetnice
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem un grup de fete care au ajuns la Cluj din diferite zone ale țării (Botoșani, Oradea, Ocna-Șugatag). Ne-am cunoscut la facultate și la școală, două dintre noi fiind psihopedagog, una psiholog consilier școlar. Ne-am format când am participat la un Treasure Hunt împreună la Zilele Clujului. De atunci lucrăm pe idei de proiecte împreună, sperând să materializăm cele mai eficiente dintre ele. Ne preocupă în special lucrul cu persoanele cu dizabilități și cu cei din medii defavorizate.

Locul derulării 

Biblioteca Județeană

Dați-ne o scurtă descriere a ideii în limba română.

Ideea noastră presupune organizarea unor activități bazate pe principiile meloterapiei, pentru elevi din clase primare și gimnaziale. Dorim să realizăm activități cu ajutorul instrumentelor Boomwhackers și instrumente de percuție, care sunt ușor de folosit. Acestea sunt pe placul copiilor, fiind multicolore și le captează ușor atenția, iar efectul lor terapeutic este dovedit. Prin activitățile derulate, dorim să creem o punte de comunicare între copiii de diverse etnii și cu diverse abilități.

Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul ideii?

Dorim să realizăm activități de meloterapie, săptămânal, după-amiaza, însumând 10 ședințe de 90 de minute, cu posibilitatea de continuare și după terminarea proiectului, cu alte grupuri, în funcție de posibilitățile materiale și logistice. Obiective: 1. Să dezvoltăm înțelegerea și aprecierea diversității culturale și etnice prin intermediul muzicii. 2. Să promovăm incluziunea socială prin colaborarea și lucrul în echipă. 3. Să dezvoltăm abilitățile de comunicare și exprimare prin intermediul activităților muzicale. Activitățile includ: familiarizarea cu instrumentele Boomwhackers și cu partiturile colorate, jocuri muzicale de explorare a sunetelor și ritmului, exerciții de ascultare și interpretare a melodiilor simple utilizând Boomwhackers și instrumente de percuție, exerciții de improvizație muzicală, explorarea muzicii aparținând diverselor grupuri etnice prin audiție, realizarea unui scurt spectacol muzical pentru părinți și aparținători.

Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde ideea voastră?

Aceste activități răspund în primul rând necesității de a realiza activități pentru copii, la care să poată participa orice copil, fără să existe bariere de limbaj sau necesitatea unor abilități speciale. Astfel, putem oferi un spațiu unde copiii, indiferent de etnia lor sau de nivelul de abilități, să se poată cunoaște și să poată lucra împreună, prin modalități distractive și antrenante, urmărind un scop educațional bine delimitat, și anume acela de a se cunoaște între ei, să învețe nu doar să se accepte unii pe ceilalți, ci și să lucreze împreună eficient și să învețe importanța întrajutorării reciproce. Muzica, îndeosebi meloterapia, servesc acestui țel, deoarece activitățile sunt percepute ca un joc, sunt distractive, ajutând la creșterea coeziunii grupului, deoarece se dezvoltă coordonarea, atenția și abilitățile de a lucra în grup. Vom lucra la combaterea discriminării și la demontarea prejudecăților, demonstrând că se pot realiza activități frumoase împreună.
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
La aceste activități pot participa atât elevi din școlile de masă, cât și elevi din școlile speciale din Cluj, cu adaptarea activităților la nevoile participanților. Încurajăm participarea elevilor aparținând tuturor etniilor, pentru a susține și demonstra faptul că muzica este o limbă universală.

Cum doriți să promovați această idee?

Dorim să promovăm această idee prin distribuirea proiectului pe rețele de socializare, în grupurile școlare și în comunitățile sociale și religioase de care aparținem. Totodată dacă este posibil vom solicita ajutorul Inspectoratului Școlar Județean Cluj pentru a promova ideea în cadrul cât mai multor școli din oraș.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Efectul principal al derulării inițiativei noastre va fi demonstrarea faptului că activitățile și comunicarea interetnică se pot realiza chiar de la cele mai mici vârste și la aceste activități pot participa elevi indiferent de abilitățile lor. Preconizăm că elevii vor lucra armonios împreună, se vor simți bine în timpul activităților și se vor lega relații de prietenie care trec peste barierele lingvistice, culturale sau ale dizabilităților.

Înapoi la idei

Scrie-ne pe Messenger