Inițiative
număr voturi
73
Sesiunea de vot s-a încheiat.
CAMERA LUCIDA
Expozitie de fotografie si instalatie (Shutting Down...)
Locul derulării inițiativei
Spatiu neconventional
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Grupul are ca initiativa crearea unei expozitii de fotografie si a unei instalatii pe tema mediului virtual: mediu personal, nu personalitate. Titlul expozitiei va fi: Shutting Down... Se va realiza o instalatie orientata spre redarea atmosferei mediului virtual intr-un spatiu real. Lucrarile vor avea aspect de pictograme in spatii "folder". Astfel, participantii pot sa isi puna intrebari de genul: Cum ar arata ei in viata de zi cu zi, in spatiul fizic, daca ar avea la dispozitie elementele virtuale. Ce s-ar schimba? - se pot confrunta cu realitatea dura: au sau nu nevoie de ele? Instalatia va implica constructii de camere artificiale in camerele unui spatiu din orasul Cluj Napoca, pentru a crea treceri bruste de la intuneric la lumina. Va contine lucrari de dimensiuni mari si mici alaturi de proiectie video si texte scurte care sa creeze un spatiu al ideilor. Lucrarile vor merge pe o analiza contextuala a mediului politic, social, economic si artistic actual, dar si personala, incercandu-se o intelegere a experientei omului prin instrumentele tehnologice- toate pentru a face omul mai constient, mai prezent (in spatele platformei se afla utilizatorul, dar in fata utilizatorului se afla platforma?). Prin umorul in fata realitatii pe care il transmite Somogy Robert prin fotografia sa, prin seriozitatea si deschiderea spre meditatie pe care o are Luca Roxana, iar prin pasiunea abstractului si a jocului pe care o recreaza in fotografiile sale Nestian Elena, expozitia speram sa comunice in 360° publicului. Consideram ca este utila informarea cetatenilor cu privire la relatia pe care o desfasoara cu o lume virtuala. Incepand cu utilizarea camerei foto si pana la utilizarea PC-ului. O asemenea constientizare a cetateanului il poate ajuta sa fie mai implicat in societatea actuala si sa foloseasca tehnologia responsabil.
Ce activități vor fi realizate în cadrul inițiativei?
Publicul va putea experiementa un spatiu virtual simulat, in care vom crea atat absenta spatiului, cat si inertia spatiala (bogatia de spatiu) prin camerele create foarte intunecate si spatiul luminos urias in care acestea vor fi amplasate. Acestea vor avea aspectul de cuburi negre, ceea ce poate creea o vedere de ansamblu interesanta, cu deschidere multiperspectivica. In interiorul camerelor intunecate vor fi expuse telefoane cu fotografii sau texte scurte pe fundal negru, iar in unele camere se vor afla proiectii de video experimental. Fotografiile de pe telefon sau textele se vor afla in spatele unor plexiglasuri vopsite cu negru, ca o rama pentru mobil, si vor fi greu de recunoscut. Pe unele dintre acestea se deruleaza mai multe fotografii. Sunetul si pauza dintre sunete va fi atent studiata pentru a crea o experienta cat mai sinestezica. Vor exista si sunete de genul erorii de pe calculator, clickului, sunete specifice PC-ului. Fotografiile in printuri mari fie creaza iluzii optice, fie deschid o lunga analiza de situatie: ele arata atat ca un obiect, cat si ca un portal spre o alta dimensiune (pictograma). Pe un ecran, tot intr-o camera intunecata, se va putea urmari streaming-ul unei camere de supraveghere live, care va fi pozitionata in fata intrarii din intregul spatiu expozitional ( vedere spre afara). La intrare, camera de supraveghere va fi atent semnalata pentru ca oamenii sa fie constienti de ea. Anumite texte vor fi imprimate pe pereti, impanzite in intreg spatiul luminos ca si cum ar exista ca niste obiecte. Coduri de asemenea vor avea si valoare de obiect prin pozitionare si dimensiune. Mesajele transmise vor avea valoare atat plastica, cat si informationala. Se va crea asadar o lume de alt gen, care se desparte de noi, de obicei, printr-un ecran.
Cărei nevoi a comunității clujene credeți că răspunde proiectul vostru?
Acest proiect credem ca raspunde curiozitatii oamenilor de a experimenta senzatii noi si mai ales, de a descoperi resurse personale de a ajunge la senzatii noi. Putem spune ca raspunde dorintei de cunoastere. Un fel de divertisment intors: Pleci sa vezi ce poti sa vezi apoi de unul singur, prin puterea observatiei. Lumea culturala actuala creaza jocuri de spatiu, mai ales in mediu conventional. Ele sunt adeseori bazate strict pe simtul vizual, cu mici extineri si nu sunt intentionate sa creeze reflexii, fiind foarte dinamice si/sau lineare: Cinema 2D, 3D, 7D, teatru, fie prin "visual-uri" la concerte. In galeriile de arta instalatii de modificare a spatiului sau abordari ale problematicii spatiale incep sa apara tot mai multe in ultima vreme si majoritatea beneficiaza de o atentie deosebita din partea publicului. Atat tema cat si titlul ales pentru expozitie sunt destul de familiare oamenilor, deoarece computer-ul, telefonul si lumea virtuala sunt mijlocitoarele relatiilor sociale in ziua de astazi, iar deseori le inlocuiesc. Expozitia poate sa ofere publicului o experienta interactiva si o retrospectiva a activitatilor cotidiene sau o intelegere a anumitor "dependente", prin observarea nevoilor acestora.
Unde, către ce grupuri țintă și cum doriți să promovați această inițiativă?
Promovarea se va in incinta orasului Cluj Napoca. Se va efectua prin platformele online, prin facebook, anumite bloguri si site-uri. Se vor realiza atat afise negre cu sigla "Shutting Down..." si informatia mica in partea de jos, dar si afise "obisnuite", cu titlul si informatiile despre expozitie in dimensiune mai mare. Se va analiza posibilitatea de a publica un afis pe liniile de transport. Se va analiza posibilitatea de a publica afisele in anumite localuri, de a promova expozitia prin "Gazetofon", ziarul Colectivei Gazette sau in "Zilesinopti". Se vor publica afise in toate cladirile Universitatii de Arta si Design Cluj Napoca. Se va cere sprijinul Universitatii pentru publicarea pe site-ul acestora si pe pagina de facebook a evenimentului. Se vor imparti stickere in oras cu "Shutting Down..." si se vor lansa la anumite localuri. Putem spune ca expozitia vizeaza orice cetatean al orasului Cluj Napoca. Nu e nevoie de un limbaj specializat sau de informatii prealabile pentru a fi inteleasa. Desigur, este posibil ca membrii Universitatii de Arta, Psihologie, studentii si fostii studenti sa aprofundeze subiectele expuse, sa patrunda in intelesul acestora dintr-o perspectiva mai complexa. Feedback-ul acestora poate consta in luarea anumitor initiative ulterioare sau orientarea spre abordarea acelorasi subiecte sau expuneri mai tarziu.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Expozitia poate oferi publicului atat o experienta interactiva, cat si o retrospectiva a activitatilor cotidiene. Putem risca sa spunem: o intelegere a anumitor "dependente", prin observarea nevoilor acestora. Intentia noastra e ca acestia sa fie informati cu privire la efectele utilizarii mediului virtual pe diferite niveluri, printr-o analiza a apectului pozitiv si negativ. Prin simularea experientei virtuale in spatiul real, nu ne vom folosi doar de text si imagine, ci si de sunet, obiectivizare si experiente tactile. Astfel am putea potenta propria reflexie a oamenilor, care fiecare stie unde sa ajunga cu ideile proprii. Feedback-ul oamenilor din lumea artei sau al celor activi cultural ar putea consta in luarea unor masuri in viata personala care sa le imbogateasca conexiunea cu sinele, un fel de post "online" (post ca la Biserica, nu postare, de data aceasta). Spre exemplu, dupa ce am citit o anumita carte despre fotografie, am luat o pauza de la postari constante in mediul virtual, si ca efect am putut sa fiu mai atenta la ceea ce vedeam si sa folosesc observatiile in proiecte fizice. Speram la abordarea acelorasi subiecte sau expuneri dezvoltate mai tarziu, din partea artistilor.
Aveți nevoie să lărgiți grupul vostru cu noi membri pentru implementarea inițiativei?
Nu
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  •  Grupul PONT
  • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
  • Visit Cluj
  • Cluj-Napoca 100
  • Centrul Cultural Clujean
  • Federația Tinerilor din Cluj
  • Asociația Fapte
  • Niște Oameni
  • Consiliul Județean al Elevilor Cluj