Inițiative
număr voturi
160
Sesiunea de vot s-a încheiat.
BlooDoChallenge
BlooDoChallenge - carnetul digital de donator de sânge și celule stem hematopoietice
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem o echipă de tineri voluntari entuziaști, ce ne-am propus să unim comunitățile locale în jurul unei aplicații mobile prin intermediul căreia să se distribuie activ și controlat informații legate despre nevoia mare de sânge cu care se confruntă centrele de transfuzie din țara noastră. Fondatorii și o parte din membrii echipei ne-am cunoscut prin prisma organizațiilor în care activăm ca și voluntari: Edubiz, Coderdojo, Donează sânge, fii erou!, reprezentând practic contextul în care ne-am descoperit unul pe altul și la ce suntem buni fiecare. Povestea noastră a început în urmă cu 2 ani, odată cu participarea la concursul Technovation, o competiție internațională de tehnologie și antreprenoriat, a cărui faza națională am reușit să o și câștigăm la București, în mai 2019. Tema concursului a fost rezolvarea unei probleme locale prin intermediul tehnologiei. Ne-am propus să ducem mai departe aplicația construită în cadrul concursului și să ajutăm comunitatea locală, încurajați și de feedback-ul pozitiv venit din partea centrelor de transfuzie. Astfel, am lansat aplicația în august 2020, reușind să aducem alături de noi și alți voluntari (studenți, profesioniști în domenii precum: IT, design, marketing) pentru a continua dezvoltarea platformei și totodată pentru a o putea extinde la cât mai multe centre de transfuzie din România.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Inițiativa se va desfășura atât fizic, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca, cât și online.
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Ne dorim continuarea dezvoltării platformei BlooDoChallenge, destinată donării de sânge și disponibilă la Centrul de Transfuzie din Cluj-Napoca, și promovarea acesteia în rândul comunității clujene. Ce este BlooDoChallenge? BlooDoChallenge este un proiect ambițios, creat de o echipă de tineri voluntari, care oferă un carnet digital de donator de sânge și celule stem, facilitând legătura dintre donatori și centrele de transfuzie sanguină. Inițiativa noastră încurajează și sprijină întreaga comunitate care contribuie la donarea de sânge și celule stem, în platformă existând mai multe roluri (centru de transfuzie, donator, partener, organizații, companii, etc). Ce oferă BlooDoChallenge donatorilor? - informațiile necesare pentru a dona pregătit - posibilitatea de a păstra o relație strânsă cu centrul de transfuzie și de a fi la curent cu nevoia curentă de sânge prin campaniile publicate de către centru direct în aplicație - posibilitatea de programare la donare - înregistrarea donării la centrul de transfuzie sanguină și obținerea punctelor aferente acesteia - utilizarea punctelor acumulate la partenerii din aplicație - istoricul personal al donărilor efectuate - reminder când poți să donezi din nou - invitarea prietenilor la donare și răsplata cu puncte pentru fiecare prieten convins să doneze
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
- promovarea aplicației și totodată a donării de sânge și celule stem hematopoietice atât în mediul online (Facebook, Instagram), cât și fizic prin oraș. - dezvoltarea modulului de tombolă pentru organizațiile care desfășoară campanii de donare de sânge prin platformă - dezvoltarea site-ului web - realizarea unui giveaway cu premii pentru donatorii care utilizează carnetul digital de donator - încurajarea și îndrumarea donatorilor în utilizarea aplicației cu ajutorul voluntarilor prezenți la centrul de transfuzie - promovarea și susținerea în platformă a campaniilor organizate de parteneri, organizații din comunitate care desfășoară inițiative în zona donării de sânge
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde inițiativa voastră?
Mai puțin de 2% din populația României donează sânge, de aproape 4 ori mai puțin decât media europeană. Fiecare centru de transfuzie se confruntă cu numărul mic de donatori care le trec pragul. Schimbarea vine din pași mici, așa că ne propunem să aducem o schimbare la nivelul Clujului prin platforma noastră, însă aceasta trebuie să ajungă la cât mai multă lume pentru a putea reuși acest lucru.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Inițiativa noastră se adresează tuturor clujenilor care își doresc să contribuie la donarea de sânge, fie donând, fie îndemnându-i pe alții să o facă utilizând aplicația.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Inițiativa va fi promovată pe paginile de Facebook și Instagram ale aplicației, prin afișe puse la locațiile partenerilor și prin oraș.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Carnetul digital de donator vine să eficientizeze procesului de donare și să creeze o experiență a donării de sânge cât mai plăcută. Suntem încrezători că prin acesta vom reuși să creștem gradul de conștientizare a nevoii mare de sânge și mobilizarea oamenilor înspre actul donării.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Banca Comercială Română
 • Cluj for European Year of Youth 2022
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare
Scrie-ne pe Messenger