Inițiative Câștigătoare
număr voturi
79
Sesiunea de vot s-a încheiat.
EvoCariera
nCunoscuții
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem trei (viitori) psihologi pasionați de modul în care tinerii fac alegeri despre parcursul lor școlar și profesional. Am devenit o echipă lucrând împreună la un proiect comun, dar și colaborând în context academic. EvoCariera este viziunea noastră pentru un Centru Comunitar de Carieră la Cluj-Napoca. Bianca Bioșa (psiholog, consilier de carieră): 6 ani de experiență în rol de trainer și consilier în carieră; manager Evocariera - Centru de orientare în carieră. Trif Sabina (PhD Candidate): 4 ani de experiență în design instructionat, 3 ani de experință academică (cercetare și predare), voluntar EvoCariera. Alina Tripa (studentă Psihologie):6 ani de voluntariat în multiple cluburi și asociații, printre care EvoCariera, și organizarea de evenimente locale (teatru, dezbateri academice, orientare în carieră)
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Proiectul se va desfășura în mediul online, pe platformele de social media Youtube, Facebook, Instagram și Tiktok.
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
nCunoscuții este o colecție de interviuri cu profesioniști din domenii diferite. nCunoscuții permit tinerilor o incursiune realistă în lumea meseriilor. Prima ediție, lansată în 2020, are 15 episoade cu peste 30 de mii de vizualizări canalul YouTube al EvoCariera. În 2021 dedicăm un nou sezon de 12 episoade femeilor care au construit o carieră în domenii STEM, în medicină și antreprenoriat. România este in continuare în topul țărilor europene cu rate ridicate de abandon școlar, iar situația în rândul fetelor arată o rată a abandonului școlar în creștere pe măsură ce acestea avansează în vârstă și nivel educațional (conform Raport privind starea învățământului preuniversitar din România 2019 – 2020). La nivel universitar, rapoartele arată un nivel mai mic de 50% de cuprindere a fetelor. Pentru Sezonul din acest an al nCunoscuții își propune să popularizeze povești de succes ale unor femei care excelează în domenii în care fetele nu sunt, în mod tradițional, încurajate să-și construiască o carieră. Este un sezon dedicat tinerelor fete, menit să spargă mituri, să încurajeze și să inspire. Analize recente în rândul tinerilor din Cluj-Napoca (LEAP, 2020) arată nevoia tinerilor clujeni de a dezvolta competențe de a lua decizii informate de carieră. Competențele de management al carierei devin cu atât mai relevante în contextul automatizării și digitalizării care impactează viitorul muncii și al meseriilor. Rapoartele Comisiei Europene arată că un consilier școlar este alocat pentru 2000 de elevi, iar tinerii au nevoie de suport și modele pentru alegerile lor pentru viitor.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Identificarea și contactarea a 12 femei, câte 4 din domeniile STEM, medical și anteprenoriat. Dezvoltarea ghidului de interviu, explorând parcursul academic și profesional al acestora. Filmarea și editarea interviurilor. Comunicarea proiectului pe YouTube, Facebook, Instagram, TikTok și site-ul www.evocariera.ro. Coordonarea proiectului și raportarea financiară a cheltuielile realizate în proiect.
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Lumea muncii și a meseriilor este una complexă, care uneori pare dificil de navigat. Cu ediția de anul acesta ne propunem să ajutăm tinerele femei să înțeleagă opțiunile pe care le au, să găsească surse de încredere și să obțină sprijinul necesar pentru reușită. nCunoscuții descriu roluri vechi și noi, sparg mituri despre profesii și parcursuri tipice de carieră.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Eleve, studente, tinere la început de drum în carieră, care au nevoie de îndrumare și încurajare.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Promovarea se va face pe social media (Facebook, Instagram, Tiktok), cu fragmente scurte din interviurile incluse în proiectul nCunoscuții. Publicarea acestora se va face săptămânal, cu acces integral pe Youtube și site-ul EvoCariera.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Interviurile din cadrul proiectului nCunoscuții va duce la informare la nivelul industriilor și a rolurilor profesionale ce pot fi accesate de tinerele femei, parcursuri de carieră și strategii de luare de decizii și importanța procesului de explorare a oportunităților în procesul de management de carieră.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Banca Comercială Română
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare