Inițiative Câștigătoare
număr voturi
61
Sesiunea de vot s-a încheiat.
MentAid
ProfHelp Kit
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem o echipă de tineri psihologi și cercetători care ne-am asumat responsabilitatea de a face sănătatea mintală accesibilă și utilă la nivel de comunitate. Facem asta prin 3 componente: (1) recunoașterea semnelor și simptomelor specifice unor tulburări mintale comune, (2) dezvoltare de abilități de bază empatice și de ascultare eficientă pentru a îi susține pe cei apropiați care trec prin dificultăți emoționale și (3) dezvoltarea de tehnici psihologice specifice și practice prin care îi putem ajuta pe cei apropiați aflați în dificultate emoțională.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Online – folosind platforma ZOOM pentru capacitatea de gestionare eficientă a participanților; În funcție de evoluția epidemiologică, vom fi flexibili în ceea ce privește și întâlnirile față în față.
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Inițiativa ProfHelp Kit presupune crearea a două cursuri/ programe online pentru profesori. Aceste cursuri sunt centrate pe oferirea primului ajutor în sănătate mintală elevilor lor. Primul ajutor în sănătate mintală se referă la recunoașterea semnelor tipice ale unor tulburări mintale comune (ex. tulb. depresive/ tulb. anxioase) și a dezvolta o serie de abilități practice de ascultare eficientă și empatie pentru a putea adresa problemele emoționale. Astfel, scopul inițiativei este de a îi învăța pe profesorii de gimnaziu superior și liceu cu privire la semnele principale ale tulburării depresive și anxioase la adolescenți și tineri, dar și de a le dezvolta abilități practice de ascultare eficientă și susținere pentru diferite probleme emoționale. Cu atât mai mult în contextul revenirii fizice la școală, o parte semnificativă din timpul adolescenților este petrecut în context școlar. Mulți profesori vor să fie un sprijin pentru elevii lor, pe planuri diferite care să îi ajute la o dezvoltare armonioasă iar prin aceste module bazate pe date științifice, ușor de înțeles, disponibile oricând, cu exerciții interactive și practice, profesorii pot învăța într-un mod eficient și aplicat cele mai bune modalități de a oferi primul ajutor în sănătate mintală elevilor lor.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Crearea a 2 cursuri/ programe de pregătire pentru acordarea primului ajutor în sănătate mintală pentru profesorii de gimnaziu și liceu din comunitatea clujeană: (1) primul ajutor în depresie - recunoașterea semnelor tipice de depresie în context școlar și dezvoltarea de abilități practice de susținere a elevilor cu stări depresive (2) primul ajutor în anxietate- recunoașterea semnelor tipice de anxietate în context școlar și dezvoltarea de abilități practice de susținere a elevilor cu stări de anxietate Aceste module se bazează pe ultimele date din literatura de specialitate, vor fi disponibile gratuit pentru profesorii de gimnaziu și liceu din comunitatea clujeană, pe platforma online https://mentaid.ro/. Ele sunt interactive, aplicate și oferă o serie de exerciții practice în urma cărora profesorii primesc feedback automat. Totodată, pe perioada implementării proiectului, pe pagina de facebook MentAid, https://www.facebook.com/mentaid.ro, vom crea și o serie de postări săptămânale sub forma unor pastile informative sau sub forma unor tips and tricks pentru profesori de a recunoaște și adresa unele potențiale semne ale tulburării depresive și anxioase la adolescenți.
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Sănătatea mintală are un impact semnificativ în ceea ce privește performanța academică a elevilor, viața socială și viitor. Luând în calcul că pentru grupa de vârstă 10 - 14 ani suicidul este a treia cauză de mortalitate, că 1 din 5 adolescenți între 13 - 18 ani trece prin experiența unei tulburări mintale la nivel clinic, dar și că rata abandonului sau performanței școlare deficitară e cu cel puțin 37% mai mare la acei elevi care trec printr-o tulburare mintală, inițiativa noastră răspunde nevoii de psihoeducație și de sănătate a comunității. Știm că mai mult de 50% din tulburările mintale de la vârsta adultă au semne și simptome înainte de vârsta de 14 ani, însă aceste semne și simptome sunt adesea trecute cu vederea. Astfel, prin această inițiativă răspundem într-un mod aplicat nevoii de dezvoltare armonioasă și sănătoasă a membrilor comunității clujene, cu și prin ajutorul profesorilor, consilierilor școlari și a personalului administrativ al școlilor.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Profesori, Consilieri Școlari, Personal administrativ școli
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Online - prin campanii pe social media adresate grupurilor țintă. Offline - (1) prin afișe, fluturași, postere informative distribuite în școli, (2) prin contactarea directă a Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Cluj (CJRAE Cluj), care să ajute cu distribuirea și diseminarea cursurilor, (3) prin contactarea directă a profesorilor la adresele publice disponibile pe paginile instituțiilor de învățământ din cadrul comunității clujene.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Prin aceste 2 cursuri/ programe, profesorii vor învăța cum să recunoască semnele și simptomele tulburării depresive și anxioase la elevi și adolescenți, dar și cum înceapă o discuție bazată pe ascultare eficientă și empatie. Astfel, și dacă doar 10% din profesorii eligibili răspund inițiativei noastre, asta înseamnă un număr de 957 de profesori care învață primul ajutor în tulburările depresive și anxioase la elevi și adolescenți. Dacă doar 10% dintre aceștia, deși ne așteptăm ca procentajul să fie mai mare, aplică cele învățate, asta înseamnă aprox. 2400 de elevi și adolescenți din comunitatea clujeană care fac obiectul unui screening preliminar, prin ochii profesorilor. Aceste cursuri contribuie de asemenea la creșterea nivelul de empatie și înțelegere a problemelor emoționale din cadrul comunității.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Banca Comercială Română
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare