Inițiative Câștigătoare
număr voturi
43
Sesiunea de vot s-a încheiat.
MAG
Cu emoțiile la cinema
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem 3 tinere pasionate de psihologie și dornice să transforme cunoștințele teoretice în ceva util pentru comunitate. Inițiativa propusă vine ca o mănușă pe misiunea comună pe care o avem. Ne-am cunoscut în cadrul unor programe de voluntariat unde am descoperit că lucrăm foarte bine împreună și țintim spre aceeasi direcție.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Cinema Arta
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Prin inițiativa ''Cu emoțiile la cinema'' ne propunem să folosim artele vizuale ca instrument educativ pentru copii și adolescenți. Împreună cu CinemaArta, vom selecta filme potrivite pentru grupa de vârstă 6 - 14 ani, filme la care vom invita copiii și părinții să participe. În urma vizualizării filmelor, vom desfășura o serie de ateliere interactive de dezvoltare socio-emoțională pentru copii, pornind de la personajele și acțiunile din filmul tocmai vizionat. Prin arte vizuale putem să ne înțelegem mai bine emoțiile noastre și pe ale celorlalți, contribuind la alfabetizarea emoțională a copiilor pentru o mai bună cunoaștere de sine și integrare în societate. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (ex. 1, ex. 2), timpul petrecut în fața ecranului este în creștere și asociat cu o serie de probleme pe care copiii le duc apoi în viața de adolescent. Prin folosirea artelor vizuale putem să folosim o parte din acest timp într-un mod util, relevant și plăcut pentru copii, din care aceștia să învețe abilități emoționale de bază care să îi ajute pe ei și pe cei din jur.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
(1) proiecții de film pentru copii, în funcție de grupa de vârstă în care aceștia se află (între 6 - 14 ani); (2) ateliere de dezvoltare socio-emoțională pentru copii, în funcție de vârsta în care aceștia se află; (3) materiale suport cu idei de activități pentru părinți pentru aprofundarea dezvoltării socio-emoționale și acasă. Proiecțiile de film vor avea loc la CinemaArta. În funcție de evoluția epidemiologică, vom lua măsurile necesare în așa fel încât acestea să fie desfășurate în siguranță și cu numărul de participanți indicat de autorități. Filmele vor fi promovate în comunitatea clujeană iar în formularul de înscriere, părinții au opțiunea de a alege și participarea la atelierele de dezvoltare socio-emoțională. Ateliere de dezvoltare socio-emoțională vor avea loc în urma vizionării filmelor și vor fi restricționate la un număr de max. 30 de participanți, în funcție de evoluția epidemiologică. Vom organiza un număr minim de 2 ateliere, cu înscriere prealabilă. Materialele suport cu idei de activități pentru părinți vor fi distribuite atât la eveniment, cât și în mediul online pentru comunitatea clujeană.
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Pentru copii, inițiativa noastră răspunde în principal nevoii de educație pentru sănătate mintală și emoțională. Sănătatea mintală și emoțională este puternic asociată cu o serie de funcții de bază și activități foarte relevante pentru copii, cum ar fi abilitatea de a învăța, abilitatea de a simți și exprima emoții și abilitatea de gestionare eficientă a problemelor (ex). Pentru părinți, inițiativa noastră răspunde nevoii de a diversifica paleta de activități pentru dezvoltarea copiilor prin oferirea unui cadru în care folosim artele vizuale pentru dezvoltare și creștere socio-emoțională.
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani), Tineri (14-35 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Copii între 6 - 14 ani
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Online - prin campanii pe social media adresate grupurilor țintă. Offline - prin afișe, flyere, postere informative, în locuri de interes frecventate de părinți și copii.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Prin inițiativa Cinema-ul Emoțiilor, copii vor învăța mai multe despre sănătatea mintală și emoțională și vor deprinde câteva abilități de bază de a recunoaște atât propriile emoții, cât și emoțiile celorlalți. Această abilitate este una extrem de relevantă pentru sănătate și creștere armonioasă. Totodată, având în vedere perioada dificilă pentru copii din ultimul an, aceste abilități sunt cu atât mai relevante, mai ales în contextul întoarcerii la școală și provocările cu care vine începutul școlii. Prin oferirea unor materiale bazate pe date științifice pentru părinți, contribuim la diversificarea activităților pe care aceștia le pot face cu copii lor, contribuind în același timp la dezvoltare emoțională continuă. Efectul inițiativei va fi măsurat printr-o activitate pentru copii sau formulare de feedback.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Banca Comercială Română
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare