Inițiative
număr voturi
145
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Rastel.io
Bike Lock'n Go
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem patru tineri cu background tehnic, pasionati de rezolvarea problemelor comunitatii prin tehnologie. Ne-am format ca grup in cadrul hackatonului Sustain City Hack, avand ca tema orasele sustenabile. In cadrul acestuia, echipa noastra a fost declarata castigatoare, dintre cele 15 echipe participante, pentru solutia de a crea o retea securizata de parcari inteligente pentru biciclete.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
O locatie din orasul Cluj-Napoca dintr-o zona frecventata de biciclisti, unde exista amplasate rasteluri de biciclete. Locatia exacta de implementare va fi aleasa impreuna cu reprezentantii autoritatilor locale.
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Propunem un sistem digital de securizare a bicicletei, atasat rastelurilor existente, permitand astfel oricarui biciclist sa foloseasca sistemul de inchidere fara a avea nevoie de un mecanism propriu de securizare a acesteia (lant, u-lock etc.), intr-un mod simplu si accesibil. Sistemul propus de noi nu afecteaza rastelul existent, nici locatia acestuia, astfel ca rastelul va putea fi in continuare folosit si de biciclistii care vor sa isi securizeze bicicleta folosind mijloacele proprii. Beneficiile sunt: - Securitate inalta garantata de componentele robuste (lant, sistem de control acces) - Flexibilitate: oricine poate accesa aplicatia de control acces - Reducerea necesarului de echipament care trebuie transportat in oras de catre biciclist (nu are nevoie de propriul sistem anfiturt) - Trasabilitatea utilizatorilor - Generarea de statistici despre fluxul de biciclisti de la o anumita locatie
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
-realizarea unei campanii de constientizare si realizarea unui sondaj pentru alegerea locatiei cu cel mai mare interes -dezvoltarea componentelor fizice (achizitia componentelor, asamblarea lor, testare, instalare la locatia finala a unui rastel public existent) pentru 2 locuri de parcare -implementarea unei aplicatii de inregistrare a utilizatorilor si actionare a sistemului de deschidere/inchidere
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde inițiativa voastră?
Clujul are nevoie ca de aer de reducerea congestionarii traficului si a poluarii cauzate de masini. Solutia evidenta este tranzitia spre un mijloc de transport accesibil, ecologic si nepoluant cum e bicicleta. Infrastructura pentru biciclisti nu consta doar in piste dedicate ci si in parcari sigure si accesibile. Aceasta din urma este nevoie pe care ne propunem sa o rezolvam. Credem ca solutia noastra se preteaza in special pentru tineri, deoarece acestia sunt mai deschisi sa imbratiseze acest mijloc de transport si mai deschisi spre utilizarea unei aplciatii mobile.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani) , Persoane în vârstă (peste 60 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Biciclisti pasionati de tehnologie
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Canale social media, evenimente sociale, conferinte, presa locala
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Cresterea constientizarii importantei transportului sigur, sustenabil si eficient in comunitate. Facilitarea parcarii bicicletelor intr-un mod sigur, convenabil si flexibil. Posibilitatea de a oferi informatiile colectate referitor la numarul de parcari/utilizatori partilor terte interesate (cum ar fi administratiile publice), pentru a avea o intelegere realista asupra traficului biciclistilor.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Banca Comercială Română
 • Cluj for European Year of Youth 2022
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare
Scrie-ne pe Messenger