Inițiative Câștigătoare
număr voturi
49
Sesiunea de vot s-a încheiat.
MentAid
Gândul bun din parc
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem o echipă de tineri psihologi și cercetători care ne-am asumat responsabilitatea de a face sănătatea mintală accesibilă și utilă la nivel de comunitate. Facem asta prin 3 componente: (1) recunoașterea semnelor și simptomelor specifice unor tulburări mintale comune, (2) dezvoltare de abilități de bază empatice și de ascultare eficientă pentru a îi susține pe cei apropiați care trec prin dificultăți emoționale și (3) dezvoltarea de tehnici psihologice specifice și practice prin care îi putem ajuta pe cei apropiați aflați în dificultate emoțională.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
În Parcul Central Simion Bărnuțiu Cluj-Napoca
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Aducem gândurile bune în parc prin căsuțele de unde pot fi luate și lăsate mesaje frumoase, prin spațiile amenajate pentru a exprima în scris recunoștință și pentru a confecționa mici atenții pentru cei dragi și respectiv, prin mesajele strecurate pe alei. Căsuțe cu gânduri bune vor fi amplasate în parcul central, de unde vor putea fi luate și lăsate mesaje care exprimă urări pozitive, încurajări sau aprecieri. Vor fi amenajate spații unde clujenii vor dispune de materialele necesare pentru reda în scris gândurile lor bune, care vor fi adăpostite în căsuțele colorate. Trecătorii vor putea să găsească mesajele frumoase și solidare lăsate de alți clujeni, să se bucure de ele citindu-le și să lase alte gânduri bune în locul celor luate cu ei. La finalul proiectului, căsuțele vor adăposti cuiburi pentru păsări. În spațiile special amenajate clujenii vor putea zăbovi mai mult timp pentru a scrie scrisori de recunoștință și/sau pentru a confecționa mici atenții prin care să exprime apreciere față de persoanele dragi lor. Vor dispune de materialele necesare pentru a putea a-și putea pune ideile în realizări concrete, redând astfel creativ recunoștința lor. Micile atenții vor fi împachetate și oferite ulterior persoanelor dragi. Pentru a încuraja exprimarea recunoștinței, vom încuraja pe cei care au făcut asta să ne trimită poze cu persoana care a primit gestul lor, iar în final vom crea un album al recunoștinței. Studiile de specialitate ne arată că atunci când exprimăm recunoștință și mesaje pozitive, avem o serie de beneficii importante: (1) relațiile noastre devin mai sănătoase, (2) ne simțim mai bine, (3) suntem mai empatici, (4) avem o stimă de sine mai crescută și (5) chiar și sănătatea noastră fizică se îmbunătățește - unde mai bine decât în parc putem îmbina sănătatea mintală cu cea fizică? Mesaje de solidaritate și încurajare vor fi strecurate pe asfalt putând fi găsite de clujeni în plimbările lor pe aleile din parc. Acestea vor reprezenta surse de inspirație pentru cei care la rândul lor vor scrie mesaje și respectiv, surse de zâmbete pentru trecătorii care le vor întâlni. Mesaje care inspiră încredere, curaj și speranță, găsite într-un loc al oamenilor, cum este parcul, contribuie la sentimentul de comunitate.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
(1) Căsuțe cu gânduri bune: - Confecționarea și amplasarea de căsuțe pentru colectarea gândurilor bune scrise; - Amenajarea unor spații în parcul central, cu măsuțe, scaune, materiale necesare (hârtie, foi cartonate, pixuri, creioane, carioci, plicuri) pentru redactarea mesajelor încurajatoare (2) Recunoștința împachetată/încapsulată: - Pregătirea materialelor necesare (carioci, creioane, hârtie de calc, foi cartonate, panglici, perforator cu forme, borcănele, sticluțe, plăsuțe de hârtie) pentru confecționarea unor mici atenții drăguțe prin care clujenii să exprime recunoștință față de persoanele dragi. Vor putea confecționa borcănele/sticluțe de recunoștință în care să încapsuleze multiple mesaje de mulțumire, vor putea redacta creativ scrisori de recunoștință puse în plicuri colorate sau chiar obiecte din origami. (3) Gândul bun de pe alei: Imprimarea pe asfalt a mesajelor de solidaritate și încurajare, în câteva locuri de pe aleile din parcul central
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
După o perioadă lungă de distanțare socială și de confruntare a unor dificultăți asociate pandemiei, se resimt tot mai puternic nevoia de apartenență la o comunitate solidară și nevoia de a primi și oferi sprijin. Acestor nevoi răspunde inițiativa noastră prin încurajarea membrilor comunității clujene să exprime gânduri bune, încurajări și aprecieri, primind la rândul lor astfel de mesaje frumoase. Deseori, prin gesturi mici și cuvinte potrivite putem oferi sprijin. Încurajând acest sprijin emoțional, acordat reciproc, crește sentimentul de apartenență la o comunitate empatică și solidară. Mai mult, nevoia de relații strânse este mai puternică în urma perioadei dificile prin care am trecut cu toții, iar un bun catalizator al relațiilor sociale de calitate este tocmai exprimare și primirea recunoștinței. Facilitând crearea unor mici atenții pentru cei dragi, oamenii își vor aminti că gesturile mici contează și vor fi mai dispuși să se implice activ în exprimarea aprecierilor și mulțumirilor față de persoanele apropiate. Investind astfel în relații se îndeplinesc nevoi fundamentale de atașament și interacțiuni sociale autentice.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani) , Persoane în vârstă (peste 60 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Nu există, sunt vizați toți membrii comunității clujene.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
(1) Prin eventuri postate pe canale de social-media (Facebook și Instagram), prin story-uri puse pe social media, prin folosirea unui hashtag specific (#GândulBunDinParc) și postarea pozelor cu membrii comunității care iau/lasă gânduri bune sau confecționează mici atenții pentru persoane dragi și acceptă să fie pozați. (2) Prin inițierea unei acțiuni de etichetare a persoanelor ca răspuns la provocarea de a da tag unei persoanei căreia i-ar spune unul din mesajele găsite pe alei. (3) Prin semnalarea creativă a locurilor special amenajate din parc (ex., șevalet cu foamboard de prezentare). (4) Prin crearea și distribuirea unor materiale promoționale în format fizic, precum: afișe, pliante, mici broșuri.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Luând în calcul exprimarea emoțiilor pozitive prin redactarea și citirea unor mesaje de încurajare și cu gânduri bune, ne așteptăm ca un efect semnificativ să fie creștere stării de bine psihologice a membrilor comunității. În plus, prin crearea unor mici atenți pentru a exprima recunoștință față de persoane dragi, este facilitată creativitatea ducând la dezvoltarea acesteia. Un alt efect important este întărirea relațiilor sociale, acestea funcționând ca un factor protector asupra sănătății mintale a oamenilor. Nu în ultimul rând, credem că derularea inițiativei noastre va duce la creșterea sentimentului de apartenență la o comunitate solidă și empatică, prin realizare unor lucruri lucruri drăguțe, precum mesajele de bine, pentru alți oameni din comunitate.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Banca Comercială Română
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare