Văd Voci - Breaking the Silence
Împreună facem diferența !
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem un proiect de voluntariat in cadrul OSM Cluj al Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" Cluj Napoca.
In cadrul proiectului nostru realizam workshop-uri de predare a LSR (limbii semnelor romane, recunoscuta oficial ca limba in Romania din 2020). De asemenea, realizam si workshop-uri cu persoane neauzitoare in LSR.
Lucram in colaborare cu ANIALMG, filiala Cluj-Napoca.
Proiectul a fost infiintat la inceputul anilor 2000, la initiativa studentiilor universitatii noastre, ce au sesizat problemele de integrare ale comunitatii surde din Cluj si nu numai.
In ultimul an universitar, 2021-2022, am reusit sa strangem un numar de 200 de voluntari.
Scopul nostru ca proiect de voluntariat este de a constientiza societatea, cu predilectie cea clujeana, dar nu numai, referitor la problemele persoanelor surde. Incercam prin activitatile noastre sa integram aceasta comunitate, sa reducem stigmatizarea si sa facilitam comunicarea intre persoanele surde si persoanele auzitoare.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Cluj-Napoca
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Dorim sa realizam un workshop de predare a LSR (limba semnelor romane), prezentand cateva aspecte generale ale limbii precum si detalii despre comunitatea si cultura surzilor. Se vor preda cuvinte de baza pentru o comunicare de nivel incepator in LSR, precum si cateva cuvinte cu specific medical de baza. Nu vor fi predate cat sa poata fi realizata o anamneza, ci cat sa poata fi identificata o situatie de urgenta in care o persoana surda are o problema si este gasita de o persoana auzitoare, dar ele nu pot comunica eficient, datorita barierei lingvistice. Durata workshopului va fi de 2-3h, in asa fel incat sa se faca predarea intr-un ritm adecvat, sa se adreseze intrebarile participantilor si sa se prezinte cultura surzilor. Intentionam sa colaboram pentru eveniment cu ANIALMG.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
- prezentarea regulilor de baza a LSR
- predare de cuvinte de baza in LSR
- prezentarea unor aspecte legate de comunitatea si cultura persoanelor surde
- predarea unor termeni medicali de baza
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde inițiativa voastră?
Initiativa noastra se adreseaza nevoii tinerilor de a se implica in comunitatea lor, de a aduce o schimbare in vietile unor persoane dintr-o comunitate marginalizata si stigmatizata. De asemenea, ne adresam si nevoi comunitatii clujene de integrare a cetatenilor si de a exista o comunicare eficienta intre membrii acestei comunitati.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
, Persoane în vârstă (peste 60 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Nu exista un specific anume al persoanelor carora ne adresam, deoarece ne adresam comunitatii clujene per total. Oricine poate participa la acest eveniment.
Desigur, ne-ar face deosebita placere sa avem multi tineri studenti care sa se implice, deoarece ei reprezinta avangarda schimbarii in societate.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Vom face promovare prin intermediul retelelor de socializare (Facebook, Instagram,...)
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Initiativa noastra va reprezenta un pas inainte important in ceea ce priveste integrarea comunitatii surzilor din Cluj-Napoca si, implicit, a surzilor din Romania. Aditional, va fi ocazia ca persoane auzitoare sa poata intelege modul in care se exprima persoanele surde, precum si manoera lor de a se bucura de viata, in ciuda acestei dizabilitati, devenita, pentru unii membrii din comunitatea lor, "o parte din personalitatea lor".
Înapoi la inițiative