Inițiative
număr voturi
32
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Blue Monday
Ora despre Viitor
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem un grup de voluntari tineri care s-a format în anul 2019, cu scopul de a demitiza perceptia comuna despre mersul la psiholog și de a atrage atenția asupra importanței bunăstării emoționale. De-a lungul anilor, echipa Blue Monday a susținut o serie de campanii de conștientizare: am oferit ședințe gratuite de terapie în fiecare an în luna ianuarie, am organizat un grup de suport pentru mămici cu copii cu dizabilități și seri de discuții pe diferite teme din psihologie, deschise publicului.

Locul derulării 

Cluj-Napoca

Dați-ne o scurtă descriere a ideii în limba română.

"Ora pentru Viitor" este un proiect inovator, dezvoltat cu scopul de a ghida elevii către o viitoare carieră de succes și împlinire personală. Echipa noastră va intra în școli pentru a interacționa cu elevii și a le oferi informații valoroase despre diferite domenii de activitate. Scopul nostru este să încurajăm elevii să-și dezvolte încrederea în propriile abilități și să vadă viitorul ca pe oportunitate, nu ca pe o provocare.

Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul ideii?

Vom alege o serie de școli cu profile diferite unde vom organiza discuții 1 la 1 cu fiecare elev care-și va putea exprima curiozitățile, într-un mod deschis și fără teama de a fi judecat, pentru că discuția va fi privată de ochii celorlalți colegi. Echipa Blue Monday constă în oameni obișnuiți care au diferite job-uri, din diferite arii: IT, psihologie, învățământ, agricultură, artă, management și multe altele. În a 2-a parte a proiectului ne punem la dispoziție orele de consiliere în carieră. Fiecare elev va putea participa la cel puțin o întâlnire cu un psiholog, care-l va ghida spre o decizie în ceea ce privește viitorul profesional, în funcție de competențele, abilitățile și nevoile acestuia. Psihologii din cadrul echipei Blue Monday, vor putea oferi aceste ședințe de consiliere, atât online, cât și fizic, elevii vor trebui să se înscrie, iar ei vor fi contactați de către psiholog pentru a programa întâlnirea.

Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde ideea voastră?

Potrivit INS rata șomajului în România în anul 2022 a fost de 5,6%, iar conform unui sondaj derulat de ejobs în anul 2022, peste 43,9% au avut ca prioritate schimbarea locului de muncă. Șomajul a afectat în mai mare măsură absolvenții învățământului scăzut și mediu pentru care rata de șomaj a fost de 14,2% respectiv 5,2%. În schimb, în ceea ce privește rata șomajului pentru învățământul superior, a fost doar de 1,7%. Pentru tinerii cu vârste cuprinse între 15-24 de ani, rata șomajului de lungă durată (de peste 6 luni), a fost de 12,6%. Proiectul analizează aceste cifre și propune un mecanism de combatere format din 3 piloni printre care: - o campanie de comunicare derulată pe rețelele de socializare (fb/instagram) - discuții cu specialiștii în domeniu (psihologi specializați în consiliere în carieră). - o serie de discuții 1 la 1 între angajați din Cluj-Napoca, având diferite profesii și elevi claselor a VIII-a și a XI-a.
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani), Tineri (14-35 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
elevi

Cum doriți să promovați această idee?

social media, presa, parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Prin proiectul nostru pilot ne dorim să încurajăm cât mai mulți elevi să preia inițiativa în ceea ce privește propriul lor viitor. Ne dorim să devină mai curajoși în a se autocunoaște și mai motivați în a explora atât nevoile, competențele proprii, cât și posibilitățile de a le pune în practică. Astfel, cu timpul, “ora despre viitor” va fi un proiect recurent care va creiona o generație bazată pe motivație intrinsecă, pe valori proprii și care își asumă deciziile legate de propria carieră. Proiectul își propune să identifice motivele reale pentru care apare, atât abandonul școlar, cât și neasumarea unui loc de muncă, șomajul, urmând să confrunte acești factori prin activitățile menționate. Scăderea ratei de șomaj este un factor care influențează semnificativ o comunitate din mai multe perspective, prin urmare acesta este un efect pe care ne dorim să-l atingem.

Înapoi la idei

Scrie-ne pe Messenger