Inițiative
număr voturi
78
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Prietenii Canalului Morii
Prietenii Canalului Morii – concurs de soluții pentru amenajare temporară a zonei verzi
Locul derulării inițiativei
Zona parcului Farmec, cartier Mărăști, Cluj-Napoca
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Inițiativa noastră a pornit de la dorința de a continua proiectul realizat în mai 2018, “Verde pe Canalul Morii”, demarat ca răspuns la concursul “Arată-ne orașul de după blocuri” organizat de Centrul Cultural Clujean. Proiectul “Prietenii Canalului Morii – concurs de soluții pentru amenajare temporară a zonei verzi” urmărește evidențierea potențialului Canalului Morii și a beneficiilor pe care amenajarea acestuia le poate aduce orașului și locuitorilor municipiului Cluj-Napoca. Datorită neglijării sale, în momentul de față, canalul este văzut de mare parte din locuitori ca fiind o zonă reziduală, a cărui existență alterează peisajul urban. Prin valorificare parcursului acestuia și a spațiilor verzi de pe malurile lui, orașul are de câștigat nu doar suprafețe importante pentru loisir, ci și o alternativă de traversare a acestuia de la vest la est pentru pietoni și bicicliști. Întrucât ediția pilot a proiectului -“Verde pe Canalul Morii”- a fost primită cu interes atât de vecini, cât și de comunitatea clujeană, o parte a grupului de inițiativă și-a propus continuarea sa, dorind să atragă în interiorul grupului mai mulți locuitori interesați de creșterea calității spațiilor publice verzi din zona în care locuiesc. Pe lângă o amenajare a zonei, o altă miză a proiectului este de a crea un nucleu în interiorul comunității locale de vecini, interesată de adoptarea lui și organizarea următoarelor ediții în spațiile ce urmează a fi amenajate. În acest sens, propunem inițiativa de față care să ofere continuitate și să stabilizeze această zonă în rândul comunității locale ca loc posibil pentru desfășurarea diferitelor tipuri de evenimente, de la adunări ad-hoc, la seri de film, muzică, teatru de copiii etc. Mai concret, propunem organizarea unui concurs de soluții, destinat studenților de la Arhitectura, Arte, Design, Sociologie, în principal, însă şi altor tineri a căror proiecte vor fi adaptate cerințelor. Concursul organizat va avea ca temă propunerea unor instalații ce vor fi amplasate în zona vizată (zona Canalului Morii de lângă Parcul Farmec din cartierul Mărăști). Proiectele câștigătoare vor fi selectate atât de către un juriu specializat, cât și prin votul publicului și vor fi inaugurate la sfârșitul lunii mai, urmând a fi utilizate pe întreaga perioadă a verii. Instalațiile vor trebui să respecte mai multe cerințe, însă accentul se va pune pe mobilier urban multifuncțional, pentru a se încuraja utilizarea lor constantă de către comunitatea locală.
Ce activități vor fi realizate în cadrul inițiativei?
• Selectarea voluntarilor (februarie-martie 2019). În luna februarie se vor selecta 3 sau 4 voluntari, pentru a ne ajuta în procesul realizării concursului de proiecte, precum și pentru inaugurarea instalațiilor. • Concursul de proiecte (martie 2018): selectarea participanților (1-10 martie 2019), susținerea proiectelor și alegerea proiectelor câștigătoare ce către specialiști(15 martie 2019) • Votul vecinilor pentru proiecte (15-20 martie 2018) și alegerea finală a proiectelor (20 martie) • Realizarea instalațiilor ( 23-25 mai 2018) • Inaugurarea spațiului + primul eveniment (25-26 mai)
Cărei nevoi a comunității clujene credeți că răspunde proiectul vostru?
Proiectul răspunde nevoii de spaţiu verde amenajat, de spaţiu public în care lumea să-şi petreacă timpul liber. În acelaşi timp, proiectul încurajează formarea unei comunităţi la nivel de cartier. În urma realizării interviurilor cu oamenii din zonă din cadrul ediției pilot am constatat o cerere mare pentru spaţii de joacă pentru copii, dar şi de spaţii în care oamenii de orice vârstă își pot petrece timpul liber. Clujul duce o lipsă de spaţii verzi, iar noi considerăm că fiecare spaţiu verde sau cadru natural ar trebui amenajat în acord cu necesităţile cetăţenilor.
Unde, către ce grupuri țintă și cum doriți să promovați această inițiativă?
Grupul țintă al acestui proiect este reprezentat de studenții de la specializările Arhitectură, Urbanism, Sociologie, Arte, prin concursul de proiecte inițiat, precum și de comunitatea din proximitatea locului în care se va realiza intervenția. Beneficiarii direcți sunt locuitorii din cartierul Mărăști, din apropierea Canalului Morii, iar cei indirecți sunt reprezentați de întreaga comunitate clujeană, evenimentul fiind deschis publicului larg. Principalele metode de promovare ale proiectului se vor baza pe două direcții. În primul rând, datorită faptului că această inițiativă se dorește a fi o continuare a celei de anul trecut, vom contacta toți vecinii/persoanele interesate de acest proiect care ne-au furnizat datele lor de contact. Prin intermediul acestora, sperăm să antrenăm și alți vecini. Legătura cu aceștia se va menține prin intermediul rețelelor de socializare, în primă fază, urmând ca, pe măsură ce proiectul înaintează, să se stabilească anumite întâlniri de informare și de consultare publică. De asemenea, în legătură cu concursul de proiecte, acesta va fi promovat activ atât în mediul online, cât și în mediul universitar, pentru a ne asigura că este cât mai vizibil pentru persoanele interesate.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
În cazul segmentului Canalului Morii din zona Parcului Farmec amenajarea temporară a spațiului verde generos dintre blocuri, folosit în prezent doar ca zonă de tranzit, va duce la creșterea semnificativă a suprafeței parcului amenajat, precum și la creșterea nivelului de accesibilitate a diferitor categorii de utilizatori (părinți cu cărucioare, persoane în vârstă, persoane cu handicap). Prin acest eveniment urmărim să atragem atenția atât a comunității, cât și a administrației publice, asupra potențialului acestui spațiu din cartierul Mărăști. Prin implicarea în proiect atât a tinerilor specialiști, cât și a vecinilor, proiectul urmărește coagularea unui grup de inițiativă care să își aproprie spațiul și care, împreună cu administrația publică, să îl modeleze după nevoile sale și a comunității din care face parte. Considerăm că acest experiment poate servi ca model pentru alte astfel de spații din cartierele Clujului, fie că acestea se află pe malul unui curs de apă, sau nu.
Aveți nevoie să lărgiți grupul vostru cu noi membri pentru implementarea inițiativei?
Da
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  •  Grupul PONT
  • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
  • Visit Cluj
  • Cluj-Napoca 100
  • Centrul Cultural Clujean
  • Federația Tinerilor din Cluj
  • Asociația Fapte
  • Niște Oameni
  • Consiliul Județean al Elevilor Cluj