Inițiative
număr voturi
189
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Gizi Akciópedagógiai Platform/Platforma de Acțiune Pedagogică Gizi
Demokratikus kompetenciákat fejlesztő társasjáték-alkalmak fiataloknak/Activități cu jocuri de societate pentru dezvoltarea competențelor democratice a tinerilor
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Echipa noastră cuprinde membri care lucrează în diverse domenii ale pedagogiei, cu copii de diferite vârste, provenind din medii socioeconomice diferite. Fiecare membru este implicat în activități de predare în școli, în calitate de profesor, psiholog sau este educator în sectorul non-profit, în cadrul unei fundații sau asociații. Avem deja experiență de colaborare în diferite proiecte pedagogice anterioare.

Locul derulării 

În diferite școli din Cluj Napoca.

Dați-ne o scurtă descriere a ideii în limba română.

Cum se poate atrage atenția tinerilor asupra problemelor sociale? Cum îi poți motiva să participe la discuții argumentate, la colaborare, la examinarea problemelor comunitare din mai multe perspective sau să se implice în treburile publice? Răspunsul nostru constă în organizarea unor evenimente cu jocuri sociale care dezvoltă competențe democratice, și care sensibilizează tinerii cu privire la diverse probleme sociale. În cadrul fiecărei activități ne concentrăm pe o problemă socială specifică.

Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul ideii?

Organizăm trei activități de câte 2-3 ore pentru diferite grupuri de vârstă. În cadrul acestora ne propunem să atragem atenția asupra unor probleme sociale specifice și să oferim oportunitatea de a încerca jocuri de societate legate de aceste probleme. Activitățile sunt structurate în trei părți: începem cu un scurt workshop, apoi testăm jocurile de societate și încheiem cu reflexiuni. 1.Colaborare și solidaritate (clasele 7-8). Elevii vor încerca jocurile Szitu, Demo și Holnap hősei și își vor dezvolta abilitățile de colaborare prin rezolvarea unor situații concrete din viața de zi cu zi. 2.Atelier de dezbatere despre rasism (cls. 9-11). Prin utilizarea jocului VOXPOP, elevii se familiarizează cu o formă de dezbatere non-competitivă, explorând în profunzime complexitatea problemei rasismului. 3.Grupuri defavorizate și egalitate de șanse (cls. 9-11). Jocul Mentortársas oferă studenților o experiență personală ajutând să înțeleagă ce fel de viață are cineva născut într-o familie săracă.

Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde ideea voastră?

Colaborând cu tinerii, frecvent auzim că ei doresc să participe la evenimente unde să se simtă luați serioși, implicați în discuții legate de teme importante, deoarece tocmai în această etapă a vieții, adolescenții încearcă să înțeleagă mai profund lumea și modul în care societatea funcționează. Atât în școală, cât și în afara acesteia, au doar puține oportunități să exploreze probleme sociale actuale în mod detaliat, prin analizarea unor cazuri și situații concrete, și să le examineze din multiple perspective în mod critic. După fiecare activitate, lăsăm un joc de societate la școala vizitată. Astfel, atât profesorii, cât și tinerii vor avea oportunitatea să abordeze subiecte similare într-o manieră jucăușă.
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani), Tineri (14-35 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Grupul țintă al proiectului Gizi actual sunt elevii care frecventează școlile generale și liceele maghiare din Cluj-Napoca. Presupunem că acești copii întâmpină mai rar în viața de zi cu zi probleme sociale precum rasismul, grupuri defavorizabile sau (in)egalitatea de șanse.

Cum doriți să promovați această idee?

Credem că platformele de social media sunt cele mai bune instrumente pentru a ajunge la cât mai mulți tineri. Prin urmare, intenționăm să promovăm proiectul în principal pe Facebook, Instagram și TikTok. Considerăm că este important să ne ducem la școli și să invităm tinerii la aceste evenimente cu jocuri de societate în persoană. Pe lângă acestea, dorim să realizăm afișe și să le expunem în școli și cafenele, pentru a informa cât mai mulți tineri despre acest proiect.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Prin implicarea tinerilor în reflecția asupra problemelor comunitare și crearea oportunităților pentru o examinare multidimensională a acestora, șansele ca ei să devină cetățeni activi sunt mai mari. Elevii descoperă că opinia și acțiunile lor contează în modelarea viitorului societății lor. Utilizarea jocurilor de societate ca instrument didactic poate face subiectele mai serioase să fie mai plăcute și atrăgătoare. Aceste jocuri implică adesea gândire strategică și soluționare de probleme, dezvoltă capacitatea tinerilor de a analiza situații complexe și de a căuta soluții creative. Jocurile de societate pot oferi un cadru pentru practicarea solidarității, gestionarea conflictelor și negocierea compromisurilor, pregătind tinerii să abordeze deschis, tolerant și constructiv opinii diferite ale colegilor lor. Dacă ședințele se dovedesc a fi de succes, dorim să organizăm activități suplimentare gratuite în școlile din Cluj și din zona înconjurătoare după încheierea programului Com'ON Cluj.

Înapoi la idei

Scrie-ne pe Messenger