Cluj Making a Difference
Copiii Compostează
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Echipa noastră s-a format în cadrul unei grădinițe, unde ne-am întâlnit inițial ca și colegi. Cu timpul, am început să ne cunoaștem mai bine și am realizat că avem idei comune și o pasiune pentru inovație în educație. Împreună, am dezvoltat mai multe idei creative și inovatoare, pornind de la experiențele noastre diverse și abilitățile unice ale fiecăruia dintre noi. Suntem dornice să punem în aplicare aceste idei și să aducem o contribuție pozitivă în domeniul educației.
Spațiul Grădiniței cu Program Prelungit Patricia situată în cartierul Grigorescu și grădina auxiliară a grădiniței situată în Dâmbul Rotund.
Dați-ne o scurtă descriere a ideii în limba română.
Scopul proiectului este promovarea unei educații ecologice timpurii. Ideea reprezintă un proiect pilot cu scopul de a pune la dispoziție informații pe înțelesul celor mici și desfășurarea de activități educative non-formale în jurul subiectului. Prin activitățile sugerate ne propunem înțelegerea conceptului de compostare, transmiterea avantajelor compostării, reducerea materiei organice aruncate și stabilirea cu copiii a categoriei de produși care sunt destinați acestui proces.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul ideii?
a) Realizarea unei etape de informare în rândul părinților și aparținătorilor copiilor implicați
b) Stabilirea etapelor care urmează să fie realizate în cadrul proiectului:
● Amenajarea spațiului, a grădinii și a zonei pentru compostare
● Achiziționarea uneltelor, a compostorului și a materialelor informative
● Gândirea strategiilor de educare non-formală a copiilor în ceea ce privește compostarea și sustenabilitatea, planificarea activităților care urmează să fie desfășurate împreună cu copiii. Ordinea activităților va fi una cronologică pornind de la igienizarea grădinii, la identificarea materiei organice, înțelegerea diferenței dintre compost și reciclare, ajungând până la observarea compostului matur și folosirea acestuia pe solul grădinii.
c) Crearea și formarea/informarea unui grup de voluntari (personal didactic sau auxiliar) răspunzător cu îngrijirea ulterioară a compostului
d) Identificarea căilor de exploatare ulterioară a compostului matur rezultat prin adăugarea la plantel
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde ideea voastră?
Având în vedere situaţia existentă la nivelul judeţului, un sistem de gestionare a resturilor organice care să fie eficient şi din punctul de vedere al costurilor se impune cu strictețe. Totodată, nevoia de a îndeplini cerințele impuse de legislaţia naţională şi europeană determină necesitatea dezvoltării unei educații și a unor bune practici de gestionare a resturilor organice în tot mai multe instituții din Cluj.
Implementarea proiectului Copiii Compostează va genera schimbări semnificative ale practicilor curente de gestionare a deşeurilor, iar în ceea ce priveşte informarea, copiii, elevii și angajații instituției vor beneficia de campanii de informare referitoare la practicile legate de colectarea și gestionarea resturilor organice pentru creşterea gradului de implicare şi conştientizare în ceea ce priveşte compostarea și beneficiile compostării.
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani), Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
, Persoane în vârstă (peste 60 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Grupul țintă pentru priectul nostru este reprezentat de angajații instituției (personalul didactic și auxiliar), dar și de copii clasei mari/pregătitoare și copii de la afterschool. În mod indirect părinții și tutorii legali ai copiililor vor beneficia și ei de informațiile prezentate.
Cum doriți să promovați această idee?
Promovarea ideii se va realiza prin intermediul platformelor de socializare (facebook. Instagram) ale grădiniței, prin rețelele de socializare personale a membrilor echipei proiectului, dar și a personalului de conducere, didactic și auxiliar din instituție.
Informarea directă a parinților copiilor care vor fi implicați în proiect.
Plasarea în diferite locații din Cluj a unor stikere cu QR-codul proiectului, astfel încât oricine să poată vedea ideea proiectului.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Scopul principal al acestui proiect constă în cultivarea unei generații urbane viitoare, profund ancorate în spiritul civic și în respectul față de ecosistem, prin încurajarea obiceiurilor prietenoase față de natură, în special prin diminuarea resturilor organice și promovarea unei utilizări sustenabile a acestora. Prin inițiativa propusă, se urmărește educarea și sensibilizarea unui public divers, format din peste 20 de adulți (personalul didactic și auxiliar al grădiniței), împreună cu peste 30 de copii și familiile acestora, în privința practicilor de gestionare a materiei organice din perspectiva viitorului. În plus, se propune transformarea resturilor organice generate în instituție, care altfel ar fi eliminate prin aruncare, în îngrășăminte naturale valoroase pentru sol.
Înapoi la idei