Inițiative
număr voturi
56
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Prietenii Canalului Morii
Forum pentru spațiul verde de pe Canalul Morii
Locul derulării inițiativei
Zona parcului Farmec, cartier Mărăști, Cluj-Napoca
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Inițiativa noastră a pornit de la dorința de a continua proiectul realizat în mai 2018, “Verde pe Canalul Morii”, demarat ca răspuns la concursul “Arată-ne orașul de după blocuri” organizat de Centrul Cultural Clujean. Proiectul “Prietenii Canalului Morii – concurs de soluții pentru amenajare temporară a zonei verzi” urmărește evidențierea potențialului Canalului Morii și a beneficiilor pe care amenajarea acestuia le poate aduce orașului și locuitorilor municipiului Cluj-Napoca. Datorită neglijării sale, în momentul de față, canalul este văzut de mare parte din locuitori ca fiind o zonă reziduală, a cărui existență alterează peisajul urban. Prin valorificare parcursului acestuia și a spațiilor verzi de pe malurile lui, orașul are de câștigat nu doar suprafețe importante pentru loisir, ci și o alternativă de traversare a acestuia de la vest la est pentru pietoni și bicicliști. Întrucât ediția pilot a proiectului -“Verde pe Canalul Morii”- a fost primită cu interes atât de vecini, cât și de comunitatea clujeană, o parte a grupului de inițiativă și-a propus continuarea sa, dorind să atragă în interiorul grupului mai mulți locuitori interesați de creșterea calității spațiilor publice verzi din zona în care locuiesc. Pe lângă o amenajare a zonei, o altă miză a proiectului este de a crea un nucleu în interiorul comunității locale de vecini, interesată de adoptarea lui și organizarea următoarelor ediții în spațiile ce urmează a fi amenajate. Mai concret, propunem organizarea unui forum, la care să participe atȃt vecinii (comunitatea locală), autoritățile, cȃt și diferiți specialiști (arhitecți, istorici, economiști) pentru discutarea situației trecute, actuale și viitoare a Canalului Morii, un punct important pentru memoria locală clujeană. Concomitent cu realizarea acestui eveniment, se vor organiza și diferite ateliere cu copii, pentru ca oamenii să fie încurajați să vină într-un număr cât mai mare. Atelierele pentru copii vor avea diverse tematici, care se vor lega de Canalul Morii (tresure hunt, concurs de desene etc). Pentru o mai bună direcție de poziționare a discuției, se va realiza și o expoziție temporară (în aer liber) cu diferite modele de bune practici de valorificare a cursurilor de apă și a spațiilor publice adiacente acestora din alte zone.
Ce activități vor fi realizate în cadrul inițiativei?
• selectarea voluntarilor, contactarea persoanelor interesate de această inițiativă (februarie 2019) • dezbatere/ forum la începutul lunii iunie 2019 • ateliere de desen, treasure hunt pentru copii • realizarea expoziției (iunie 2019)
Cărei nevoi a comunității clujene credeți că răspunde proiectul vostru?
Această inițiativă răspunde nevoii de facilitare a dialogului dintre specialiști, autorități și comunitatea locală. În cadrul dezbaterii/forum-ului vecinii vor avea ocazia de a-şi exprima părerea în legătură cu situaţia Canalului Morii şi în acelaşi timp vor putea afla părerea specialiştilor pentru a se ajunge la o decizie comună în privinţa viitoarei amenajări a acestuia. Cele două părți vor fi puse în legătură cu administrația publică pentru a asigura o sustenabilitate a viitoarei amenajări.
Unde, către ce grupuri țintă și cum doriți să promovați această inițiativă?
Grupul ţintă îl reprezintă comunitatea locală, oamenii care îşi au reşedinţa în apropierea parcului Farmec. Tot aceştia vor fi şi beneficiarii direcţi ai proiectului. Promovarea se va face prin intermediul unei legături directe cu vecinii interesaţi de acest proiect având în vedere că acest proiect este o continuare a celui de anul trecut şi că dispunem de datele de contact a mai multor vecini ce s-au arătat interesaţi pe parcursul proiectului pilot. În acelaşi timp vom promova proiectul şi pe reţelele de socializare pentru a oferi posibilitatea fiecărui cetăţean din Cluj să ia parte la eveniment.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Una din strategiile Primăriei Cluj-Napoca la momentul de faţă este de creșterea a calității spațiului public. Ȋn acest sens, ȋn ultimii ani adimistraţia publică a derulat şi continuă să iniţieze proiecte de reabilitare a diferitelor zone publice ale orașului. Considerăm că deschiderea unui dialog pe tema cuprinderi Canalului Morii în acest plan este importantă ȋn special ȋn acest context. Mai mult, dezbaterea cazului concret al segmentului Canalului Morii din zona Parcului Farmec și încurajarea comunității locale de a participa și de a-și exprima dorințele și nevoile va face ca amenajarea acestuia să fie una sustenabilă în timp. Prin acest demers, se încurajează dialogul dintre comunitatea aparținătoare şi administraţia locală pentru ca orice amenajare viitoare să corespundă nevoilor cetăţenilor, atȃt ȋn cazul de faţă, cȃt şi ȋn cazul altor zone din oraş. Pentru asta, este esenţială informarea şi participarea activă a cȃt mai multor locuitori ai urbei ȋn viitorul spaţiului aferent Canalului Morii. Nu ȋn ultimul rȃnd, proiectul urmăreşte să atragă atenția tuturor actorilor şi ȋn special a autorităților publice asupra importanției realizării unui concurs de arhitectură/proiect care să trateze amenajarea cursului Canalului Morii pe tot parcursul său, și a beneficiilor pe care o astfel de investiție ar aduce-o orașului și locuitorilor săi.
Aveți nevoie să lărgiți grupul vostru cu noi membri pentru implementarea inițiativei?
Da
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  •  Grupul PONT
  • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
  • Visit Cluj
  • Cluj-Napoca 100
  • Centrul Cultural Clujean
  • Federația Tinerilor din Cluj
  • Asociația Fapte
  • Niște Oameni
  • Consiliul Județean al Elevilor Cluj