Simpaticii
Dezbatere pe tema reciclarii in contextul 3D printing
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Grupul nostru s-a format din dorinta de a reaminti publicului clujean despre arta papusariei. Viziunea noastra este de a impartasi cu publicul beneficiile si provocarile din viata unui papusar, invitandu-i sa experimenteze in mod direct ce inseamna sa dai viata unei papusi, beneficiile cognitive si fizice dar si provocarile inerente ale acestei arte. Misiunea noastra e de a impartasi cu publicul clujean experiente care ii vor stimula simturile si emotiile, ii vor dezvolta abilitatile fizice si psihice, crescandu-le astfel, calitatea vietii.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
str. Samuel Brassai nr 7, Cluj-Napoca
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Scopul acestei dezbateri este de a împărtăși cu publicul clujean informații despre noile tehnologii implicate în reciclarea plasticului. Reciclarea plasticului este un subiect controversat despre care cu toții ne dorim sa intelegem mai multe lucruri. In contextul noilor tehnologii, imprimarea 3D este o tehnica de manufacturare a obiectelor prin plastic prin suprapunerea mai multor straturi de plastic. Desi in teorie acest proces pare a fi simplu, in realitate lucrurile sunt foarte diferite. Multiple provocari apar atat in alegerea tipului de aparatura necesara si materii prime, in înțelegerea modului de functionare dar si in privinta principiilor de creare a obiectelor astfel incat sa se evite risipa de plastic. Tehnologia 3D printing este populara in Cluj-Napoca, clujenii avand posibilitatea de a-si produce obiectele de care au nevoie in diverse locatii tip makerspace. De aceea, ne dorim sa educam publicul clujean cu privire la avantajele si limitarile tehnologiei 3D printing in contextul reciclarii si a reducerii plasticului.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Participanții sunt invitați sa se alăture acestui workshop practic pentru a se iniția in metoda 3D printing in contextul reciclarii. După o introducere in contextul reciclarii, participanților li se vor prezenta principiile generale ale tehnologiei 3D printing si software-urile necesare pentru a o utiliza. Apoi, ca exercitiu practic, pubicul va alege dintr-o gama propusa de membrii grupului de initiativa cateva obiecte pe care sa le printeze 3D. Le vor fi explicate principiile după care se aranjeaza piesa in programele de operare ale tehnologiei pentru a evita risipa de plastic. În timpul in care se realizeaza obiectele 3D (printare in timp real), participantii vor fi încurajați să participe la dezbateri pe tema reciclarii plasticului, urmând ca la finalul procesului de printare sa inspecteze impreuna obiectul obtinut.
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde inițiativa voastră?
Initiativa noastra raspunde nevoii de educare a publicului clujean în privința reciclarii plasticului. Cluj-Napoca este cel mai verde oraș din România, și totodată un centru de interes în domeniul tehnologiei. De aceea, exploatarea domeniului 3D printing în contextul reciclarii plasticului poate plasa Clujul chiar mai sus în topul celor mai verzi orașe din Europa.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Grupul tinta al acestei inițiative sunt studenții la specializarile de profil tehnic, dar si publicul general care este pasionat de tehnologie si de proiecte DIY. Fiind o tehnologie relativ nouă pe piața din România, persoanele care doresc sa cunoască mai multe aspecte despre aceasta se găsesc in dificultate. Reciclarea este o tematică abordată din ce in ce mai mult in ziua de azi - drept urmare, inovațiile din domeniul 3D printing in contextul reciclarii pot schimba modul de abordare al publicului clujean cand vine vorba de reciclarea și consumul responsabil de plastic.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Vom promova aceasta initiativa atat in mediu online pe canalele personale de Facebook, Instagram, Tiktok, cat si in mediu fizic prin materiale informative, pliante si invitatii.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
In urma participarii la acest atelier, particpantii vor dobandi cunostinte practice in domeniul 3D printing si isi vor raspunde la diverse curiozitati din domeniul reciclarii. Dupa aceasta experienta, publicul clujean va putea face alegeri informate cu privire la modul in care recicleaza si consuma plastic in viata de zi cu zi, iar cei pasionati de tehnologie se vor bucura de îmbogățirea portofoliului de cunostinte in domeniul 3D printing.
Înapoi la inițiative