Inițiative
număr voturi
154
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Simpaticii
O zi din viata unui papusar
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Grupul nostru s-a format din dorinta de a reaminti publicului clujean despre arta papusariei. Viziunea noastra este de a impartasi cu publicul beneficiile si provocarile din viata unui papusar, invitandu-i sa experimenteze in mod direct ce inseamna sa dai viata unei papusi, beneficiile cognitive si fizice dar si provocarile inerente ale acestei arte. Misiunea noastra e de a impartasi cu publicul clujean experiente care ii vor stimula simturile si emotiile, ii vor dezvolta abilitatile fizice si psihice, crescandu-le astfel, calitatea vietii.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Str. Sameul Brassai nr.7
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Papusaria este o arta straveche care presupune animarea obiectelor cu scopul de a transmite publicului un mesaj. In zilele noastre, aceasta meserie este din ce in ce mai rara, arta papusariei fiind considerata captivanta doar pentru copii. Din acest motiv, din ce in ce mai putini artisti aleg sa urmeze o cariera in aceasta directie - actionand astfel in necunostinta de cauza (ne fiind posibila explorarea acestui domeniu intr-un mediu profesional, interesul studentului nu se poate amplifica, rezultand de multe ori orientarea catre alte cariere). Drept urmare, numarul papusarilor profesionisti din Romania este in scadere in fiecare an. Dintre cei care aleg sa urmeze acest drum, putini sunt cei care adopta si calea constructiei de papusi. Motivele sunt variate, printre care se disting lipsa de resurse financiare si lipsa de resurse intelectuale. Pentru ca un papsusar sa-si poata realiza viziunea regizorala si abilitatea actoriceasca, trebuie sa lucreze cu instrumentele adecvate (papusi, decoruri, aparatura pentru sunet si lumini etc) intr-un spatiu adecvat. In momentul in care resursele financiare sunt limitate, solutia poate fi reprezentata de resursele intelectuale si creative. In cadrul acestui eveniment dorim sa aratam publicului cum se desfasoara o zi din viata unui papusar, artistul si creatorul care reuseste sa aduca la viata obiectele din jurul sau. Spatiul in care se va desfasura evenimentul este unic in Cluj-Napoca, si dorim ca dupa acest eveniment, publicul participant sa invete cum este sa-ti folosesti resursele la maximum, imbinand tehnologia cu creativitatea si cunostintele tehnice intr-un tot unitar. Vom prezenta publicului clujean mai multe tipuri de păpuși specifice artei papușariei, împreună cu tehnicile lor de construcție, punand accentul pe utilizarea tehnologiei 3D printing pentru realizarea acestora. Aceasta tehnologie presupune crearea obiectelor prin suprapunerea mai multor straturi de material după un model digital. În același timp, permite transformarea deșeurilor din plastic în noi obiecte utile. Cand vine vorba de crearea de papusi prin tehnologia 3D printing, putem spune că imaginația este limita - deși noi suntem de părere ca dificultatile tehnologice și implicațiile poluării cu plastic din activitatile de 3D printing sunt obstacole mult mai dificil de depasit. De aceea, dorim să arătăm publicului cum se poate beneficia de noile tehnologii, prin creativitate și gândire critică pentru a crea păpusi în timp ce îi educăm și cu privire la reducerea poluării cu plastic a mediului înconjurător, prin deschiderea de noi orizonturi legate de metodele de reciclare a plasticului.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Invitam publicul clujean sa ne treaca pragul, moment in care vor deveni, temporar, ucenicii unui papusar profesionist. Doar in acest mod, participantii vor putea observa ansamblul de nevoi ale unui papusar in activitatea sa, dar si multitudinea de solutii pe care le poate gasi cu ajutorul lucrurilor din viata de zi cu zi. Incurajam participantii sa participe activ la rezolvarea provocarilor propuse: de la gasirea unor solutii inovative pentru actionarea sau construirea unor mecanisme si pana la testarea abilitatilor practice de lucru manual. Activitatile specifice meseriei de papusar vor fi intercalate cu pauze de socializare si impartasire de idei si intrebari.
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde inițiativa voastră?
Aceasta initiativa se adreseaza nevoii de experimentare a publicului clujean, in special al tinerilor adolescenti care sunt in faza de orientare in cariera. Din cauza numarului redus de ateliere profesionale de papusarie in Romania, tinerii nu au ocazia sa experimenteze acest gen de meserie inainte sa poata decide daca doresc sa urmeze studii in acest domeniu. De aceea, raspunde la nevoia lor de a se convinge singuri daca papusaria poate fi sau nu drumul lor in viata, aratandu-le ca limitarile financiare sunt defapt inexistente - creativitatea si cunostintele tehnice fiind suficiente pentru a putea crea o papusa din orice ne inconjoara.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Tinerii care se reorienteaza sau sunt in faza de alegere a unei cariere pot beneficia cel mai mult de pe urma acestui atelier. Fiind in procesul de a lua o decizie esentiala pentru viata lor, experimentarea acestui domeniu poate fi cruciala in luare unei decizii asumate despre drumul pe care il vor urma in viata. Nu excludem nici adultii care au deja alte cariere - este posibil chiar ca printre acestia sa fie oameni care au experimentat teatrul de papusi mult mai des in copilaria lor (comparativ cu tinerii). Acesti oameni ar putea descoperi o noua pasiune sau intelege care este magia din spatele minunatelor papusi care ii fascinau in copilarie.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Vom promova aceasta initiativa in mediul online pe Facebook si Instagram.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
In urma participarii la acest atelier, participantii vor intelege ce inseamna sa fii un artist-constructor de papusi. Speram ca interesul participantilor fata de papusarie sa creasca, tinand astfel in viata aceasta arta uitata. In plus, datorita experimentarii directe a unor activitati din viata unui papusar, speram ca mai multe persoane sa aleaga o cariera in acest domeniu pe cale de disparitie. In acelasi timp, scopul acestui atelier este si de a prezenta meseria unui papusar dintr-o perspectiva realista si obiectiva, ceea ce speram sa rezulte intr-un abandon scolar mai scazut in acest domeniu profesional - participantii fiind supusi unor provocari practice care ii vor ajuta sa inteleaga daca ii pasioneaza aceasta arta.
Înapoi la inițiative
Evenimente legate de inițiativă
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  •  Grupul PONT
  • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
  • Visit Cluj
  • Banca Comercială Română
  • Cluj for European Year of Youth 2022
  • Centrul Cultural Clujean
  • Federația Tinerilor din Cluj
  • Centrul de Resurse Citizen Y
  • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
  • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
  • ClujHub
  • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare
Scrie-ne pe Messenger