Inițiative Câștigătoare
număr voturi
60
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Psi8imal
eCHILLibru: Despre Reglarea Emoțională
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem un grup de psihologi. Ne cunoaștem din perioada studenției, când ne-am dat seama că avem viziuni și planuri comune
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Online – vom disemina materiale educative în mediul online (cu prioritate pe rețelele de socializare, pentru a avea o penetrare cât mai largă). De asemenea, vom susține webinaruri pe platformele Google Meet și/sau Zoom.
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
După lunile de pandemie și schimbări de tot felul, avem nevoie să ne îngrijim de propria sănătate mintală, dar și de cea a celor din jur. Incertitudinea ultimelor luni, imprevizibilitatea situațiilor și restricțiile care evoluează constant au avut un impact în starea de bine a tuturor, însă în moduri diferite. Emoțiile noastre au fost influențate mai mult sau mai puțin de felul în care am perceput aceste schimbări, așa cum se întâmpla de obicei. Unii dintre noi au evoluat în bine, alții au mers în direcția opusă. Este dificil sau imposibil să controlăm ceea ce ni se întâmplă, însă psihologia arată că putem controla felul în care reacționăm noi la aceste evenimente. Abilitatea noastră de a gestiona emoțiile astfel încât să răspundem în manieră utilă la ce se întâmplă în jurul nostru se numește REGLARE EMOȚIONALĂ. Atunci când abilitatea aceasta nu este suficient de dezvoltată sau exersată putem simți că emoțiile (de tot felul – de la frică și anxietate ori depresie la euforie) preiau controlul asupra comportamentelor și chiar vieților noastre. Statisticile, dar și experiența multora dintre noi arată că emoțiile noastre pot fi atât aliați în atingerea scopurilor noastre, cât și obstacole în calea acestora. Ceea ce știm din cercetări este că persoanele cu niveluri mai ridicate ale abilității de reglare emoțională sunt mai productive, mai mulțumite de viața de zi cu zi (chiar fericite) și starea de bine este la un nivel mai ridicat comparativ cu semenii lor, deși trăiesc în aceleași condiții. Inițiativa noastră își propune să ofere psihoeducație cu privire la reglarea emoțională, aducând în atenția publicului beneficiile acesteia, strategii specifice și oferind ocazia de a le pune în practică. Psihoeducația o vedem ca pe o gamă de activități prin care oamenii primesc informații teoretice, dar și practice cu privire la aspectele psihologice. În acest sens, psihoeducația urmărește atât reducerea unor simptome psihologice (privită ca un prim mijloc de intervenție) cât și oferirea de cunoștințe și abilități practice. Aceasta este versatilă și poate fi livrată într-o serie de formate, pentru grupuri țintă diferite și acoperă niveluri diferite de expertiză. Ne propunem să mergem dincolo de miturile sau informațiile parțiale care circulă în spațiul public și în mentalul colectiv și să ajungem înapoi la conducere. Întrucât emoțiile noastre sunt provocate constant de situația prin care trecem de aproape doi ani, considerăm că inițiativa noastră este foarte potrivită în contextul actual.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Dorim să susținem o serie de webinaruri legate de reglarea emoțională. În primul webinar dorim să prezentăm conceptul de reglare emoțională și beneficiile acesteia și să scoatem în evidență strategiile de reglare emoțională cele mai cunoscute, prezentând situații și metode prin care acestea să fie aplicate. În ce de-al doilea webinar, urmărim să prezentăm soluții prin care reglarea emoțională poate să fie integrată în viața de zi cu zi, prin intermediul strategiilor simple și eficiente pentru a face față mai bine emoțiilor negative. De asemenea, vom face recomandări de lectură și cursuri/workshop-uri utile. Al treilea webinar se va axa pe reglarea emoțiilor pozitive și vom prezenta strategii prin care să ne creștem starea de bine. Dorim să realizăm un podcast în care să dicutăm (pe larg) miturile și capcanele legate de reglarea emoțională, dar și pe cele legate de rolul psihoterapeutului. De asemenea, vom trece în revistă principalele metode de reglare emoțională. Dorim să realizăm materiale online (imagini, postere, scurte filmulețe) prin care să atragem atenția asupra strategiilor și metodelor prin care putem să ne reglăm emoțiile, astfel încât să le transformăm în aliații noștri pentru atingerea unor scopuri. Sesiuni de întrebări și răspunsuri – acestea se vor organiza online, pe rețelele de socializare și pe platformele Google Meet sau Zoom, de oricâte ori este nevoie, dar cel puțin de trei ori, atunci când vom avea câte un webinar. În cazul în care condițiile epidemiologice ne vor permite, ne propunem să organizăm un workshop în care să învățăm și să exersăm metode și strategii de reglare emoțională. În caz că nu se vor putea organiza aceste ateliere, ne propunem să lăsăm la dispoziția clujenilor informații sub forma unor articole psihologice.
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
În primul rând, date fiind condițiile epidemiologice și nu numai, inițiativa răspunde nevoii stringente de a îngriji sănătatea mintală proprie, dar și a celor din jur. Orașul universitar Cluj-Napoca produce cunoaștere, însă această este distribuită mai ales în mediul academic. De multe ori, informațiile cunoscute de către studenți sau cadrele didactice nu ajung să fie prezentate publicului în limbaj de interfață. Inițiativa noastră răspunde tocmai acestei nevoi de cunoaștere științifică care să fie livrată într-o formă accesibilă unei părți cât mai mari a comunității clujene. De asemenea, într-o perioadă dificilă, când emoțiile noastre sunt poate mai greu de gestionat decât de obicei, considerăm că îndreptarea atenției către acele gesturi, comportamente sau gânduri relativ simple, dar cu impact semnificativ asupra dispoziției noastre nu poate să fie decât utilă. Nu în ultimul rând, considerăm că inițiativa noastră răspunde nevoilor acelor membri ai comunității care se confruntă cu simptome unor probleme emoționale (dar și celor dragi lor), care au nevoie de ajutor direct și specific, prin forma psihoeducației (inițial/pentru cazurile subclinice) și psihoterapiei (ulterior).
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani) , Persoane în vârstă (peste 60 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Vizăm persoane care și-ar dori să își gestioneze și controleze mai bine emoțiile, comportamentele impulsive sau care trec prin momente dificile, precum și rudele sau prietenii acestora. De asemenea, persoanele curioase care vor să afle mai multe lucruri despre reglarea emoțională sau care vor să învețe mai multe despre propria persoană. Ne adresăm persoanelor deschise, cărora le-ar plăcea să afle mai multe despre mintea umană și despre felul în care ne putem modifica emoțiile, crescându-le pe cele pozitive și reducându-le pe cele negative.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Ne propunem să o promovăm online, utilizând rețelele sociale (Facebook, Instagram, TikTok), precum și publicații media online, dar și offline și prin afișaj stradal.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Ne așteptăm ca atât participanții direcți, cât și cei indirecți să beneficieze de pe urma derulării acestei inițiative. În primul rând, considerăm că vor înțelege mai bine rolul psihologului în societate și ne vor ajuta să dărâmăm o parte din miturile extrem de persistente care încă există. În al doilea rând, ne așteptăm ca oamenii să conștientizeze că problemele cu care ei sau cei dragi lor se confruntă uneori sunt comune, dar pot fi gestionate sau chiar rezolvate atunci când se abordează în mod sistematic, cu ajutor de specialitate. De asemenea, credem că inițiativa noastră va aduce în atenția clujenilor informații validate științific. Acestea îi vor ajuta să își analizeze propriile mecanisme de reglare emoțională și să decidă dacă să solicite ajutor și unde să facă acest lucru. Nu în ultimul rând, ne așteptăm ca, prin derularea inițiativei, să ajutăm o parte din persoanele cu probleme de sănătate mintală de nivel subclinic să depășească aceste probleme prin aplicarea strategiilor discutate.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Banca Comercială Română
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare