Inițiative Câștigătoare
număr voturi
59
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Psi8imal
Primii Pași în Cabinet
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem un grup de psihologi. Ne cunoaștem din perioada studenției, când ne-am dat seama că avem viziuni și planuri comune
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Vom desfășura activitățile online și/sau în cabinetele specialiștilor care ni se vor alătura
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Mersul la psiholog a evoluat în ultimii ani dintr-un tabu într-o nevoie. Nivelurile de stres, burnout și apariția unei pandemii, dar mai ales rezultatele din ce în ce mai bune ale psihoterapiei i-a îndreptat pe oameni în direcția colaborării cu un specialist pentru rezolvarea problemelor emoționale, schimbarea comportamentelor și creșterea calității vieții. Cluj-Napoca este unul dintre orașele în care oamenii merg la psiholog, specialiștii organizează diverse evenimente și cursuri, iar Psihologia este una dintre facultățile cu concurența cea mai mare la admitere. Cu toate acestea, miturile referitoare la psihoterapie, poveștile despre interacțiuni neplăcute sau temerile cu privire la abordarea unui astfel de specialist încă există în orașul nostru. Indiferent de problemele pe care le au, mulți dintre clujeni sunt încă reticenți și nu ar dori să achite costul unei ședințe. Noi credem că acest lucru are mare legătură cu faptul că oamenii nu știu la ce să aștepte, iar eventualele riscuri sunt costisitoare. Evenimentele care explică ce se întâmplă la psiholog sau cele în care se fac demonstrații live ajung repede să fie ocupate complet. De aceea, ne propunem să venim în ajutorul celor care sunt indeciși sau consideră că mersul la psiholog ar putea fi o variantă, însă ar avea nevoie de puțin timp de gândire. Inițiativa noastră presupune oferirea a trei ședințe gratuite de psihoterapie pentru persoanele care ar dori să încerce această variantă, dar din diferite motive ar ezita să facă un prim pas într-un cabinet psihologic. Specialiștii care vor oferi aceste ședințe sunt psihologi și psihoterapeuți avizați de Colegiul Psihologilor din România, cu formare în psihoterapie cognitiv-comportamentală, dar vom oferi ocazia de a se alătura inițiativei și unor specialiști cu formări diferite. Desigur, orice persoană care va apela la această inițiativă o poate face în deplină siguranță, cu garantarea prin contract a confidențialității și discreției noastre.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
În primul rând, ne propunem să derulăm o campanie online, care să cuprindă articole, infografice și informații despre rolul specialiștilor în sănătate mintală în societate, despre felul în care sunt structurate ședințele de psihoterapie și despre metodele utilizate în cadrul acestora. De asemenea, un eveniment facebook va fi activ pe tot parcursul inițiativei pentru a o populariza. Dacă o să fie posibil în contextul pandemiei, ne propunem să organizăm un „speed dating” adaptat, la care să participe mai mulți psihologi și psihoterapeuți (de formări diferite), care să explice în întâlniri scurte față în față despre tehnicile lor, metodele, problemele pe care le-ar putea gestiona clienții sau mecanismele de schimbare. În felul acesta putem facilita legătura dintre potențiali clienți și psihologi, indiferent dacă ar lua parte la proiectul nostru și prin oferirea de ședințele gratuite sau nu. A doua parte a proiectului presupune derularea efectivă a ședințelor de psihoterapie în format individual, în deplină confidențialitate, după ce beneficiarii care s-au înscris contactează specialiștii disponibili. Fiecare participant poate beneficia de până la trei ședințe gratuite de câte 50 de minute.
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Inițiativa noastră răspunde nevoii stringente de a ne îngriji sănătatea mintală și a prioritiza comportamentele de auto-îngrijire. Ne adresăm acelor clujeni care doresc să treacă peste niște limite, curioși și cu dorința de a își schimba atitudini sau comportamente, ori care pur și simplu au nevoie de ajutor. Credem că persoanele vulnerabile pot identifica noi surse de sprijin, își pot crește reziliența și capacitatea de a face față situațiilor cotidiene.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani) , Persoane în vârstă (peste 60 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Ne adresăm persoanelor în vârstă (60+), care au dificultăți în a utiliza tehnologia – fie că ne referim la aplicații specifice (Facebook, WhatsApp etc) sau la un aparat anume (telefonul mobil, laptopul, tableta).
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Ne propunem să o promovăm offline, prin afișaj stradal, și diseminarea materialelor, dar mai ales online, utilizând rețelele sociale (prioritar Facebook), precum și publicații media online.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Ne așteptăm ca participanții direcți la inițiativă să își lărgească repertoriul emoțional și comportamental și să poată aprecia în cunoștință de cauză dacă mersul la psihoterapeut ar putea fi util sau nu. Considerăm că și participanții indirecți ar putea identifica informații utile care să le consolideze atitudinile pozitive cu privire la activitatea specialiștilor în sănătate mintală sau să le pună sub semnul întrebări pe cele negative, iar materialele informative pe care le distribuim să le răspundă atât la întrebările explicite pe care le-ar fi avut, dar și celor implicite. De asemenea, la fel ca în cazul altor proiecte propuse de noi, considerăm că vor înțelege mai bine rolul psihologului în societate și ne vor ajuta să dărâmăm o parte din miturile extrem de persistente care încă există. În al doilea rând, ne așteptăm ca oamenii să conștientizeze că problemele cu care ei sau cei dragi lor se confruntă uneori sunt comune, dar pot fi gestionate sau chiar rezolvate atunci când se abordează în mod sistematic, cu ajutor de specialitate. În plus, prin popularizarea acestei inițiative, ne așteptăm ca problemele de sănătate mintală cu care se confruntă persoanele cu dificultăți materiale să fie readuse în atenția publică, iar inițiativele care oferă sprijin să fie popularizate mai intens. Mai mult, considerăm că derularea cu succes a evenimentelor pe care le propunem va avea un impact asupra nivelurilor de sens si semnificație din vieților participanților direcți și indirecți.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Banca Comercială Română
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare