Simpaticii
Dezvoltare emotionala prin papusarie
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Grupul nostru s-a format din dorinta de a reaminti publicului clujean despre arta papusariei. Viziunea noastra este de a impartasi cu publicul beneficiile si provocarile din viata unui papusar, invitandu-i sa experimenteze in mod direct ce inseamna sa dai viata unei papusi, beneficiile cognitive si fizice dar si provocarile inerente ale acestei arte. Misiunea noastra e de a impartasi cu publicul clujean experiente care ii vor stimula simturile si emotiile, ii vor dezvolta abilitatile fizice si psihice, crescandu-le astfel, calitatea vietii.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Str. Sameul Brassai nr.7
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Papusarii sunt acei maeștri care reușesc sa dea viata unor obiecte aparent neinsufletite, prin maiestria manuirii, scenariile ludice si umorul sau satira, nelipsite in spectacolele lor. Papusaria este o arta străveche, fără granițe de limba sau varsta. Aptitudinile unui papusar trebuie sa includa si elemente de psihologie, pentru a putea intelege modul in care trebuie insufletit personajul, dar si pentru a reusi sa redea intr-un mod cat mai realist emotii umane prin intermediul papusilor. Dezvoltarea emotionala prin papusarie este o metoda care se adreseaza publicului de orice varsta, indiferent de statutul social sau intelectual, deoarece emotiile umane sunt standard pentru orice persoana. Conform piramidei constiinei umane propuse de psihologul Dr. David R. Hawkins, emotiile pot fi clasificate in functie de nivelul de energie cu care sunt incarcate. Emotiile de vibratie joasa, deci cu nivel scazut de energie sunt cele precum umilirea, frica, regretul, lacomia. Emotiile de vibratie inalta se manifesta printr-un nivel crescut de energie, au o frecventa crescuta si iau forma increderii, optimismului, iertarii, seninatatii. Intelegerea structurii piramidei constiintei umane propuse de David R. Hawkins este esentiala in dezvoltarea emotionala a individului. Explorarea spectrului larg al emotiilor prin arta straveche a papusariei ajuta practicantul sa elibereze energii de joasa frecventa acumulate de-a lungul vietii (provenite din emotii neexprimate si suprimate in subconstient) dar si sa recunoasca si sa invite in viata sa emotiile pozitive. Utilizarea papusariei in terapia emotionala poate rezolva blocaje adanci in dezvoltarea individului, prin faptul ca practicantul isi transpune, temporar, personalitatea in papusa pe care o animeaza - astfel, ii este mai simplu si mai putin dureros sa vorbeasca despre traumele sale, deconectandu-se de la ceea ce simte si reusind sa observe situatia intr-un mod obiectiv. In acest mod, se petrece vindecarea la nivel emotional, intr-un mod placut si bland, potrivit atat pentru oameni mici cat si oameni mari.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Atelierul de terapie emotionala cu ajutorul papusilor presupune transpunerea constiintei participantilor in papusile cu care vor lucra. Acest lucru se realizeaza prin deschiderea participantilor de a se identifica cu papusa - lucru uneori dificil pentru participantii neantrenati in acest domeniu. Nu incurajam participantii sa lase acasa frustrarea, rusinea, temerile de orice fel sau anxietatea. Din potriva, ii invitam sa le aduca cu ei, pentru a le putea exprima cu ajutorul papusilor, in scopul de a le elibera din nivelele lor de constiinta. Vom lucra dupa structura propusa de piramida constintei a lui David R. Hawkins, care presupune explorarea emotiilor intr-o maniera progresiva: de la cele de energie joasa la cele de energie inalta. Se vor practica exercitii de recunoastere a emotiilor celorlalti participanti si de exprimare a emotiilor proprii utilizand ca personaje papusile din atelierul papusarului.
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde inițiativa voastră?
In acest an, care speram sa fie primul an post-COVID19, publicul clujean incepe incet incet sa revina la ritmul obisnuit al vietii sale de dinainte de pandemie. Cu toate acestea, teama in legatura cu revenirea pandemiei ne pandeste pe toti. Am trait vremuri istorice, iar efectul restrictiilor se resimte inca si se va resimti mult timp in viitor. Teama de boala, frustrarea de a fi supus unor restrictii, anxietatea ca in orice moment poti fi chiar tu sau o persoana draga tie infectata cu acest virus se acumuleaza in subconstient si da nastere unor emotii distructive pe termen lung. De aceea, ne adresam nevoii clujenilor de a-si elibera emoțiile aglomerate in subconstient de-a lungul ultimilor 2 ani, ajutandu-i sa inteleaga diferențele dintre modurile de exprimare, suprimare și efectele acestor mecanisme de gestionare a emotiilor, dar si beneficiile observarii emoțiilor dintr-un loc detasat si invitarea emoțiilor pozitive in viata lor.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Nu exista persoana care sa nu fie intr-o oarecare masura afectata de emotii. Din contra, existenta tuturor se bazeaza mai mult pe emotii decat pe ratiune. Functionarea optima a unei societati este conditionata de o gestionare eficienta a emotiilor fiecarui individ, acestea infuentand si emotiile persoanelor din jurul sau. De aceea, participarea la acest atelier este recomandata oricui isi doreste sa-si imbunatateasca calitatea vietii lor si a comunitatilor din care fac parte. Incurajam participarea tinerilor adolescenti impreuna cu prietenii si familiile lor -altfel spus, nu limitam participarea in niciun fel dupa criterii sociale, intelectuale, de varsta sau de aptitudini in artele spectacolului.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Vom promova aceasta initiativa in cadrul comunitatii noastre de persoane pasionate de papusarie, dar tintim si catre persoanele care nu au descoperit inca aceasta arta. Pentru a ajunge la ei, vom promova evenimentul in mediu online pe Facebook si Instagram dar si in mediu fizic, oferind pliante si invitatii.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Desi s-ar crede ca luam decizii in mod rational si individual, studiile arata ca mecanismele decizionale ale omului au la baza emotii care ne influenteaza sa adoptam anumite comportamente sau sa luam anumite hotarari. La nivel energetic, emotia reprezinta energie in miscare, de unde se intelege faptul ca emotiile se pot transmite cu usurinta intre indivizi. De accea, o persoana care isi intelege emotiile este o persoana care ia decizii in deplinatatea esentei personalitatii sale, fara a fi influentat de emotiile celor din jur sau de traumele prin care a trecut. In urma participarii la acest atelier, publicul va invata cum sa acceseze starea de observator a emotiilor pe care le resimte. Aceasta stare se poate accesa cu usurinta utilizand ca instrument de explorare, papusile. Temporar, individul isi transpune starea de constiinta in papusa, exprimandu-si emotiile prin aceasta. Astfel, le poate observa si intelege. Se vor resimti si efectele colective ale emotiilor grupului care se formeaza - terapia de grup fiind una dintre cele mai cunoscute metode rapide de sustinere si vindecare. Grupul participant va influenta la randul sau comunitatile din care face parte, propulsand un val de energie pozitiva care genereaza emotii de frecventa superioara.
Înapoi la inițiative