Library`s gardeners
The children library`s garden
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Noi suntem Anna, Andreea și Robert și formăm echipa Library`s Gardeners. Anna și Rob sunt fondatorii proiectului Anna`s Urban Garden prin care promovează grădinăritul urban și beneficiile sale, dar și părinții lui Alice, cu care merg des la Biblioteca Județeană ”O. Goga”. Secția pentru Copii a bibliotecii are o terasă mare și frumoasă, dar goală și tristă. Ne-am decis să transformăm această terasă într-o grădină urbană, idee bine primită de personalul bibliotecii reprezentat de Andreea.
Terasa Secției pentru Copii din cadrul Bibliotecii Județene ”Octavian Goga”de pe Calea Dorobanților nr 104
Dați-ne o scurtă descriere a ideii în limba română.
Proiectul își propune crearea unei grădini pe terasa Secției pentru Copii din cadrul Bibliotecii Județene ”Octavian Goga”de pe Calea Dorobanților. Spațiul va fi atât recreațional, cât și educativ și ne dorim să-l menținem pe termen lung. Materialele folosite vor proveni, pe cât de mult posibil, din surse sustenabile și locale. Plantele vor fi exclusiv comestibile, majoritatea autohtone și perene astfel încât îngrijirea și menținerea grădinii să se realizeze prin practici permaculturale.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul ideii?
Activitățile incluse în acest proiect au în centru beneficiile grădinăritului urban pentru comunitate, mediu și sănătatea practicanților. De la satisfacția de a crește plante care produc hrană sau care au calități medicinale, promovarea sănătății fizice și mentale, crearea unor oaze urbane care să reducă poluarea și să ocrotească mici viețuitoare benefice (păsări/albine), reducerea risipei și descurajarea producătorilor în a folosi substanțe chimice în agricultură, la a ne învăța copii de unde vine hrana noastră și cum poate ea fi obținută în mod sănătos și sustenabil. Astfel, dorim să organizăm o serie de ateliere cu copii cu vârste între 2 și 14 ani prin care vom crea grădina și vom învăța cum să o îngrijim.
Atelierele vor fi practice și vor avea următoarele teme :
1. Creare ghivece/recipiente pentru plantat din materiale reciclate/recuperate
2. Grădinărit ecologic folosind plante și semințe din soiuri locale
3. Compostare urbană și valorificarea compostului în grădină
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde ideea voastră?
Cluj-Napoca este un oraș în plină dezvoltare, fapt dovedit de expansiunea sa rapidă din ultimul deceniu. Această dezvoltare atrage tot mai mulți tineri și familii cu copii către mediul urban, mediu care, pe lângă numeroasele avantaje, prezintă și o serie de neajunsuri. Unul dintre aceste neajunsuri este pierderea conexiunii cu natura.
Conectarea cu natura nu se realizează doar printr-o plimbare în parc, ci conectarea autentică presupune a interacționa activ cu elementele naturii. A planta, a mirosi, a gusta, a observa evoluția plantelor dar și modul lor de a comunica cu ecosistemul creat prin simpla lor prezență.
Considerăm că orașele au nevoie de mai mult verde, iar asta presupune educarea tinerelor generații cu privire la grija față de mediu. Locul perfect pentru a învăța cum putem noi, locuitorii orașelor, să avem grijă de natură și să ne reducem impactul asupra mediului, dar și cum natura este benefică sănătății noastre fizice și mentale este o grădină urbană.
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani), Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Grupul țintă este format din copii și adolescenți, intervalul de vârstă fiind 2-14 ani, majoritatea abonați ai Bibliotecii Județene ”Octavian Goga” (dar nu numai) și părinții acestora. Interesul comun al grupului este educația alternativă și căutarea unor activități educative practice și esențiale.
Cum doriți să promovați această idee?
Proiectul va fi promovat prin paginile oficiale de social media ale Bibliotecii Județene ”Octavian Goga”, paginile de social media Anna`s Urban Garden, ONG-uri locale cu focus pe sustenabilitate și dezvoltare urbană durabilă (Clujul Sustenabil, Cultivă Orașul, Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului, etc), dar și prin word-of-mouth cu ajutorul front desk-ului de la Secția pentru Copii a bibliotecii unde vor fi amplasate afișe și unde doritorii se vor înscrie pentru participarea la ateliere.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Prin această inițiativă dorim să punem bazele unui spațiu educațional alternativ care să se mențină pe termen lung și în care copiii și părinții lor să afle informații relevante cu privire la modul în care se obține hrana sănătoasă, la modalitățile prin care putem să ne reducem impactul negativ asupra mediului, la beneficiile terapeutice ale grădinăritului (chiar și la scală mică), etc. Beneficiarii proiectului vor fi încurajați să aplice în viața de zi cu zi informațiile aflate în timpul atelierelor, astfel contribuind la îmbunătățirea calității vieții în oraș. Spațiul educațional și terapeutic creat va fi pus la dispoziția tuturor celor care vor să se implice sau care doresc să desfășoare diferite activități/ateliere pe teme similare și după finalizarea acestui proiect. În cazul în care el va avea succes, Biblioteca va pune la dispoziție și alte spații pe care comunitatea le va putea transforma în grădini urbane.
Înapoi la idei