Inițiative Câștigătoare
număr voturi
29
Sesiunea de vot s-a încheiat.
PHONOGEN
PHONOGEN: A cultural enrichment for the most rewarding visits in Cluj
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem un grup de 3 colegi tineri, dinamici si cu initiativa din cadrul unui centru de cercetare din Cluj-Napoca si dorim sa promovam cultura, responsabilitatea sociala si sanatatea intr-o maniera motivanta, benefica si gratuita in randul persoanelor de toate varstele si categoriile sociale ale orasului nostru.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Inițiativa se va derula în orașul Cluj-Napoca, la nivelul unui obiectiv turistic, cultural (muzeu, monument istoric)
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Proiectul își propune să doteze un obiectiv turistic public din Cluj-Napoca, la alegere, cu un dispozitiv de tipul unui fonograf modern construit de echipa de implementare, care va transformă energia mecanică utilizată la acționarea mânerului acestuia într-o prezentare audio cu informații istorice relevante pentru vizitatori. În acest fel, obiectivul turistic va putea să-și relateze propria poveste vizitatorilor. Necesitând doar energia mecanică a utilizatorului pentru funcționare, independent de alte surse de alimentare, acesta va oferi utilizatorilor o experiență autentică și educativă în cadrul vizitei sale în Cluj-Napoca. Dispozitivul va fi însoțit de o aplicație de tip text-to-speech (TTS) care va permite conversia informației scrise și verificate în prealabil într-un discurs audio ce va fi redat de pe un USB flash. Datorită dimensiunilor reduse și portabilității, acesta va putea fi plasat în apropierea diverselor obiective turistice pentru a oferi informații audio istorice și culturale relevante pentru vizitatori. Mai mult, energia obținută prin rotirea mânerului va permite alimentarea unei surse de lumina pentru iluminarea obiectivului turistic pe oarcursul utilizării fonografului. Desigur, materialul audio va putea fi disponibil, în funcție de preferința utilizatorului, în diferite limbi, înregistrările putând fi stocate pe USB flash. În plus, fiind un dispozitiv nou, construit de către echipa de implementare, va putea beneficia și de un port audio încorporat, astfel încât vizitatorul să-și poată conecta caștile audio personale pentru a asculta prezentarea în situațiile în care fonograful va fi amplasat în spațiile interioare.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Achiziția componentelor electronice necesare construcției fonografului; Construcția fonografului; Achiziția unei aplicații TTS de conversie a textului în discurs audio natural; Verificarea și aprobarea informației istorice; Conversia informației istorice în discurs audio; Amplasarea și securizarea fonografului într-o zona accesibilă pentru vizitatorii obiectivului turistic; Promovarea și popularizare proiectului pentru ca un numar cât mai mare de vizitatori să poată beneficia în mod gratuit de experiența autentică oferită de obiectivele turistice dotare cu fonograful cu redare mecanică a informației istorice.
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
Nevoii de imbogatire culturala
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani), Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani) , Persoane în vârstă (peste 60 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Grupul țintă este constituit din persoanele pasionate de cultură, artă, educație și călătorii, însă fonograful mecanic se adresează oricărui vizitator al Clujului care dorește să înțeleagă dincolo de ceea ce-i permite privirea.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Inițiativa va fi promovată în cadrul comunității locale prin comunicate de presă, prin intermediul rețelelor de socializare pe grupurile dedicate locuitorilor și vizitatorilor orașului, precum și prin comunicate trimise unităților de învățământ și a grupurilor de elevi/studenți privind obiectivele turistice dotate cu dispozitivul autonom de redare a materialelor audio cu caracter educațional pentru vizitatori.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Inițiativa noastră va duce la creșterea interesului pentru vizitarea obiectivelor turistice din orașul Cluj-Napoca dotate cu acest dispozitivul de redare audio mecanică. Odată instalat, fonograful va oferi, fără vreun cost de funcționare, o experiența autentică și educativă pentru orice vizitator.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Banca Comercială Română
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare