Inițiative Câștigătoare
număr voturi
72
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Psi8imal
Terapie prin Artă
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem un grup de psihologi. Ne cunoaștem din perioada studenției, când ne-am dat seama că avem viziuni și planuri comune
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Fizic- Workshopul de terapie prin artă se va desfășura în parc, dacă vremea ne permite, sau la Casino ori în altă locație închiriată în zona centrală. Online – vom disemina materiale educative în mediul online despre terapia prin artă și beneficiile ei
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Terapia prin artă este o modalitate plăcută și relaxantă de a ne exprima emoțiile care uneori sunt greu de exprimat prin cuvinte dar deseori sunt transpuse în culori cu ușurință. În cadrul proiectului, vom utiliza tehnici de scris creativ, pictură și desen precum și muzica care o să ne fie sunetul relaxant de fundal. Muzica va crea o atmosfera ideală pentru creație artistică. Terapia prin artă este un mijloc de a facilita dezvoltarea personală iar în acest proiect vom folosi ca tehnica de introspecție scrisul iar exprimarea artistică se va face prin cadrul picturii. Dorim să susținem mai multe workshop-uri care au la bază terapia prin artă. Muzica ne va acompania pe parcursul activităților. De asemenea, proiectul are și o componentă online unde vom disemina informații despre terapia prin artă și tehnici specifice pe care le pot folosi persoanele individual, fără ghidaj specific, într-un astfel de demers.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
În primul workshop dorim să transpunem în pictură cea mai bună versiune a oamenilor. Acest lucru o să-l facem cu ajutorul cunoștințelor noastre despre exercițiul psihologic de introspecție. Inițial, participanții vor primi o agendă unde printr-o tehnica de scris creativ și liber vor descrie cea mai bună versiune a lor. A doua etapă este arta din proiect. Împreună cu un pictor profesionist, participanții vor învăța cum să-și transpună gândurile în culori și diverse tehnici ce țin de pictură. A treia etapă a workshopului presupune planificarea în agendă a obiectivelor de tip S.M.A.R.T. și a strategiilor prin care participanții pot implementa în viața personală cea mai bună versiune a lor, pe care deja au pictat-o. Folosind aceasta tehnică, participanții vor avea obiective concrete care să-i dirijeze în călătoria către sinele ideal. Tabloul joacă rolul de ancoră mintală, acea creație personală care te călăuzește spre o versiune mai bună. În al doilea workshop ne propunem să folosim potențialul picturii de a transpune emoțiile dificile pe pânză. Marele atu al terapiei prin arta este ușurința cu care emoțiile negative sunt exprimate. Aceste emoții uneori sunt evitate sau neidentificate din cauza dificultăților cu care vine acest proces. În momentul picturii, culorile devin sentimente și sentimentele se concretizează în gânduri, iar prin această modalitate trecem de la „abstract” la emoții concrete. Identificarea emoțiilor este primul pas către conștientizare. Următoarea etapă este validarea și acceptarea acestor emoții. Exprimarea experiențelor dificile este importantă și, bineînțeles, transpunerea lor în artă va fi un punct principal. Tabloul participantului prinde contur și totodată explorăm și componenta cognitivă și emoțională. Scopul este terapeutic și vizează conștientizarea acestor gânduri apăsătoare. Prin pictură încercăm o restructurare cognitivă și totodată conștientizarea universului personal. Aici grupul țintă este populația generală, însă visăm și persoanele cu depresie și anxietate subclinică. Dorim să realizăm un articol scris și/sau un scurt filmuleț despre terapia prin artă prin care să explicăm beneficiile, mecanismele și tehnicile terapiei prin artă. Dorim să realizăm materiale online (imagini, postere, infografice, scurte filmulețe) prin care să promovăm workshopurile (fizice/online). De asemenea, scopul acestor materiale online este și de informare asupra beneficiilor terapiei prin artă. În online vom propune activități concrete pentru populația generală care nu poate lua parte la workshop-urile noastre. În acest fel creștem numărul beneficiarilor proiectului.
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
În primul rând, date fiind condițiile, inițiativa răspunde nevoii stringente de a îngriji sănătatea mintală proprie, dar și a celor din jur, însă și uneori nevoi precum cele de creație și relaxare. În al doilea rând inițiativa răspunde și nevoii de învățare sau îmbunătățire a abilității de pictură. Iar pentru acest lucru colaborăm cu un pictor profesionist care are experiență în domeniul terapiei prin artă. Orașul universitar Cluj-Napoca produce cunoaștere, însă această este distribuită mai ales în mediul academic. De multe ori, informațiile cunoscute de către studenți sau cadrele didactice nu ajung să fie prezentate publicului în limbaj de interfață, cu toate că multe dintre acestea ar fi utile. . Inițiativa noastră răspunde tocmai acestei nevoi de cunoaștere științifică a fi informați care să fie livrată într-o, formă accesibilă unei părți cât mai mari a comunității clujene pe care membrii comunității clujene o au. Concret, comunitatea va avea la dispozițiile tehnici specifice de relaxare, introspecție și reglare emoțională din categoria terapiei prin artă. De asemenea, terapia prin artă este o formă plăcută și eficientă de a exprima cogniții și emoții iar prin acest fel răspunde atât nevoii de relaxare, cât și necesității de a ne menține o sănătate mintală optimă.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani) , Persoane în vârstă (peste 60 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Vizăm persoanele care și-ar dori să picteze și să învețe tehnici de pictură, oamenii care doresc să se dezvolte continuu și sunt interesați de artă, ce utilizează exprimarea artistică ca formă de psihoterapie. De asemenea, persoanele curioase care vor să afle mai multe lucruri despre terapia prin artă sau care vor să învețe mai multe despre propria persoană prin tehnici creative (atât online cât și fizic) sunt bine venite. În concluzie, grupul țintă este format din adolescenți, adulți și vârstnici interesați de terapia prin artă.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Ne propunem să o promovăm online, utilizând rețelele sociale (Facebook, Instagram, TikTok), precum și publicații media online, dar și offline, prin afișaj stradal sau distribuirea materialelor promoționale.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Ne așteptăm ca atât participanții direcți, cât și cei indirecți să beneficieze de pe urma derulării acestei inițiative. În primul rând, considerăm că vor înțelege mai bine rolul terapiei prin artă și beneficiile acesteia. În al doilea rând, ne așteptăm ca oamenii să conștientizeze că problemele cu care ei sau cei dragi lor sunt comune, dar pot fi gestionate sau chiar rezolvate atunci când se abordează în mod sistematic, cu ajutorul identificării emoțiilor, validarea acestora și transpunerea acestora în diverse forme de exprimare artistică. De asemenea, credem că inițiativa noastră va aduce în atenția clujenilor informații validate științific și utile în reglarea emoțională Acestea îi vor ajuta să își identifice și regleze emoțiile, precum și cum sa le accepte și să fie creativi. Nu în ultimul rând, ne așteptăm ca, prin derularea inițiativei, să ajutăm o parte din persoane să învețe tehnici de pictură de la un profesionist.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Banca Comercială Română
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare