Inițiative
număr voturi
122
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Psi8imal
Generații Împreună
Locul derulării inițiativei
Propunem ca inițiativa să se desfășoare în spații ale municipalității (ex: Parcul Central, Casino, Cinema Mărăști, o sală la primărie, teatrul de vară din Hasdeu etc), precum și în locuri special închiriate pentru acele ocazii (localuri).
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Inițiativa noastră a pornit de la observația că există un număr important de persoane în vârstă care sunt sau se simt singure. Cum interacțiunea socială și apartenența la un grup social reprezintă o premisă majoră a sănătății mintale, dar și întrucât comunitatea clujeană are nevoie (și) de implicarea persoanelor cu experiență de viața, considerăm că este nevoie să organizăm o serie de evenimente care să răspundă acestei nevoi stringente a comunității. În acest sens, ne propunem să modificăm parțial funcțiunea unora din parcurile din principalele cartiere clujene și să dezvoltăm contextul în care oamenii de vârsta a treia pot găsi noi prieteni, noi provocări, noi activități cărora să le dedice din timpul lor.
Ce activități vor fi realizate în cadrul inițiativei?
1. Organizarea unui atelier de dezvoltare personală, în care se vor aborda teme precum wellbeing (la vârsta a3-a), networking, stil de viață sănătos. Ne propunem să organizăm acest atelier de 2-3 ore în al doilea weekend al proiectului. 2. Organizarea unui atelier legat de oferirea primului ajutor în sănătate mintală. Vom aborda probleme ale vieții de zi cu zi pentru persoanele cu astfel de probleme (sau care se află la risc) și vom plia conținutul pentru oamenii din grupul nostru țintă: în vârstă și (care se simt) singuri. 3. Organizarea unor sesiuni de rezolvare a problemelor practice ce țin de utlizarea tehnologiei (telefon, computer etc). Aici vom propune celor care au aceste cunoștințe (în principal tineri) să vină în ajutorul celor care au nevoie de ajutor în soluționarea problemelor specifice. Putem organiza acest atelier în fiecare weekend din cadrul proiectului.
Cărei nevoi a comunității clujene credeți că răspunde proiectul vostru?
Nevoile la care acest proiect își propune să răspundă sunt punerea în mișcare (rise up) a unui important segment de populație, precum și asigurarea sănătății mintale a clujenilor. Mai precis, ne dorim să realizăm activități prin care să prevenim apariția simptomelor de depresie sau distimie și să o identificăm pentru a fi tratată. Cercetări recente arată că oamenii în vârstă devin din ce în ce mai numeroși, medicația și facilitățile medicale din prezent permițând o speranță de viață din ce în ce mai impresionantă. Totuși, sănătatea mintală a persoanelor în vârstă este una îngrijorătoare. Întrucât mulți dintre acești oameni rămân văduvi sau/și se pensionează, implicarea lor în societate, precum și șansele lor de a socializa se reduc dramatic. Astfel, s-ar putea instala singurătatea, sentimentul de inutilitate, lipsa de sens și semnificație a vieții sau chiar depresia.
Unde, către ce grupuri țintă și cum doriți să promovați această inițiativă?
Grupurile noastre țintă sunt persoanele în vârstă și (care se simt) singure, pe de o parte, și persoanele care ar dori să „adopte un bunic/o bunică”, pe de altă parte. Astfel, această inițiativă va fi promovată în primul rând online, pentru a o aduce în atenția publicului general, de unde eventualii parteneri vor putea fi selectați. În paralel, vom elabora materiale publicitare în format fizic (pliante, afișe, fluturași etc), pe care să le împărțim în cartierele clujene. În plus, ne vom adresa preoților parohi din unele zone, pentru a anunța enoriașii ce fac parte din publicul țintă chiar la slujbă (sau pentru a ne direcționa spre aceștia).
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
În primul rând, ne așteptăm ca problemele cu care se confruntă persoanele în vârstă și cu suport social scăzut să fie aduse în atenția publică. Mai mult, considerăm că derularea cu succes a evenimentelor pe care le propunem va aduce crește implicarea persoanelor de vârsta a treia în viața comunității și va aduce și un plus de viață comunitară, mai mult sens și semnificație vieților acestor oameni. Ne așteptăm la un număr de 100 beneficiari direcți și 500 beneficiari indirecți (care vor fi impactați de activitatea publicului țintă în proiecte viitoare, în mentorat și în interacțiunile cu aceștia).
Aveți nevoie să lărgiți grupul vostru cu noi membri pentru implementarea inițiativei?
Nu
Galeria foto
Evenimente legate de inițiativă
 • Primul ajutor în sănătate mintală
  Psi8imal
  Generații Împreună
  #Bring-Up
  2019-11-16 14:30 - 2019-11-16 17:00
  Scout House
  Prin workshop-ul „Primul ajutor în sănătatea mintală” vrem să răspundem întrebărilor și controverselor prin abordarea unor discuții și activități referitoare la de ce este important să oferim suport emoțional persoanelor din jur – vecinului pe ...
 • Să învețe bunicul cum e cu click-ul
  Psi8imal
  Generații Împreună
  #Bring-Up
  2019-11-17 11:00 - 2019-11-17 17:00
  Parcul Central
  Cu toții ne naștem, copilărim, ne trezim adulți și, la un moment dat, vârstnici. Timpul trece și în trecerea lui aduce tot mai multe schimbări. Copii fiind, ne este ușor. Adulți fiind, învățăm să ne ...
 • Nu e niciodată prea târziu pentru dezvoltare personală
  Psi8imal
  Generații Împreună
  #Bring-Up
  2019-11-23 12:00 - 2019-11-23 15:00
  Regele Ferdinand nr. 30
  Se spune că fiecare vârstă are frumusețea ei și în fiecare perioadă a vieții avem ceva de învățat. Cu toate acestea, vârsta a III a este definită de cei mai mulți prin singurătate, lipsa poftei ...
 • Să învețe bunicul cum e cu click-ul II
  Psi8imal
  Generații Împreună
  #Bring-Up
  2019-11-24 12:00 - 2019-11-24 16:00
  Parcul Central
  Cu toții ne naștem, copilărim, ne trezim adulți și, la un moment dat, vârstnici. Timpul trece și în trecerea lui aduce tot mai multe schimbări. Copii fiind, ne este ușor. Adulți fiind, învățăm să ne ...
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Cluj-Napoca 100
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Asociația Fapte
 • Niște Oameni
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj