Inițiative Câștigătoare
număr voturi
64
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Văd Voci
Văd Voci
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem un grup de tineri, studenți în Cluj-Napoca. Proiectul din care facem parte își propune să contureze problemele cu care se confruntă oamenii cu deficiențe de auz în societate și, prin intermediul învățării și a predării limbajului semnelor române (LSR), să creăm un mediu plăcut și folositor pentru aceștia. Ne-am cunoscut ca și colegi de facultate și ne-am format din dorința de a ajuta persoanele surdo-mute să seintegreze cât mai bine în societate. ("Let's do well together")
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Str. Pasteur nr. 6 (fizic) SAU Google Meets (online)
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Proiectul nostru se axează pe îmbunătățirea calității de viață a persoanelor cu deficiențe de auz. Ca grup am vrut să ajutăm la îmbunătățirea calității de viață a locuitorilor din Cluj-Napoca. Am considerat că surdo-muții sunt o categorie de oameni dezavantajați și am început să muncim pentru a le oferi posibilitatea unei vieți mai ușoare. Ca grup, am început să învățăm Limbajul Semnelor Române (LSR) și să îl predăm mai departe colegilor noștri studenți și altor persoane interesate. Organizăm workshop-uri de predare a LSR pentru orice persoane interesate, în care reliefăm cauza pentru care muncim și în același timp, oferim un mediu plăcut de învățare și socializare pentru cetățenii clujeni. Pe lângă acestea, în trecut am organizat evenimente cu diverși interpreți și vorbitori de LSR de la care am avut multe de învățat. Din păcate, anul trecut fiind “full online”, nu am avut libertatea să facem chiar tot ce ne-am dorit, dar cu siguranță nu am stagnat și am continuat activitatea, predând LSR la mai mult de 300 de persoane. Anul acesta avem planuri mari, deoarece vrem ca mesajul nostru să ajungă (în cazul ideal) la toți locuitorii orașului nostru.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
a) Activități de socializare și îndrumare pentru elevii din liceele pentru copii cu deficiențe de auz; b) Activități de predare a LSR pentru publicul interesat din Cluj-Napoca; c) Activități de predare a LSR persoanelor din cadrul medical clujean, pentru ușurarea comunicării acestora cu persoanele surdo-mute; d) Activități de traducere în LSR a diferitelor workshop-uri cu proiecte partenere; e) Activități de promovare online a “Văd Voci” și a LSR prin diverse videouri scurte și captivante; f) Activități de învățare și aprofundare a LSR destinate membrilor proiectului.
Cărei nevoi a (membrilor) comunității clujene credeți că răspunde inițiativa voastră?
“Văd Voci” răspunde nevoilor persoanelor cu deficiențe de auz din Cluj-Napoca. Acestea întâmpină diverse probleme de adaptare și integrare în societate, lucruri pe care vrem să le scoatem la lumină și să le dezambiguizăm.
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani), Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Grupul țintă este reprezentat de orice persoană din Cluj-Napoca interesată de cauza pe care o susținem sau de învățarea LSR (publicul larg între 12-60 de ani).
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Promovarea se va realiza online, pe Facebook, Instagram și YouTube. Considerăm că aceasta este cea mai accesibilă și utilă formă de promovare, promovare pe care am mai făcut-o în trecut și a dat rezultate.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Proiectul va promova cât mai mult LSR și modul prin care persoanele surdo-mute comunică, pentru a crește nivelul de înțelegere a problemelor cu care aceștia se confruntă. Vrem să înlăturăm prin activitățile noastre stigmatul asociat persoanelor cu deficiențe de auz și să le oferim acestora șansa la o viață mai plăcută în societatea clujeană.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Banca Comercială Română
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare