Inițiative
număr voturi
200
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Psi8imal
ConexiU-ME 2.0 - despre importanța legăturilor sociale.
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem un grup de tineri psihoterapeuți. Ne cunoaștem din perioada studenției, când ne-am dat seama că avem viziuni și planuri comune. Suntem conștienți că prin colaborare avem cu toții șanse mai mari să reușim în ceea ce ne propunem.

Locul derulării 

Ne propunem să derulăm inițiativa în Clădirea Casino din Parcul Central, însă o parte dintre evenimente s-ar putea derula în Turnul Croitorilor sau la Biblioteca Județeană.

Dați-ne o scurtă descriere a ideii în limba română.

Datele științifice arată că relațiile sănătoase înseamnă enorm pentru experiența unei vieți bine trăite, indiferent dacă sunt relații romantice, de colegialitate, prietenie ori familie. Propunem un eveniment prin intermediul căruia să ne conectăm, teoretic și practic, atât cu alții, cât mai ales cu noi înșine din trecut, prezent și viitor. Ne vor fi alături specialiști din psihologiei, cercetători și practicieni, însă mai ales oameni, într-un weekend cu prezentări, ateliere și networking.

Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul ideii?

Dorim să susținem o serie de prezentări și ateliere în format clasic, față în față. Acestea vor fi susținute de către specialiști în sănătate mintală, atât de către cercetători sau psihoterapeuți cu renume (inter)național, cât și de către psihoterapeuți locali. Aceștia vor putea expune ideile lor în sesiuni de circa 60 de minute, într-un format similar cu cel al conferințelor Ted, cu deosebirea semnificativă că toate intervențiile vor fi circumscrise tematicii mai largi – conexiunea. În plus, ne propunem să organizăm un atelier de terapie prin artă (pentru conectarea cu propria persoană) și un altul legat de depășirea anxietății în relații. La finalul fiecărei zile, dar și în pauzele dintre sesiuni, vom încuraja discuțiile dintre participanți, propunând jocuri de cunoaștere/conexiune, discuții pe anumite tematici și oferind contexte, cum ar fi un prânz împreună.

Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde ideea voastră?

Inițiativă noastră se pliază pe nevoile de conectare, informare, relaționare și dezvoltare a abilităților pe care comunitatea clujeană le are. Venind după o perioadă în care comunicarea a însemnat mai ales utilizarea tehnologiei, e important să oferim mecanisme și oportunități prin intermediul cărora oamenii să se poată reconecta, să relaționeze. Relațiile sănătoase sunt o nevoie stringentă pentru fiecare om, ele reprezentând mecanisme protective în fața tulburărilor psihice, mai ales în perioade stresante, cum sunt cele pe care (încă) le trăim. Astfel, inițiativa noastră vine atât cu informații teoretice și procedurale, cât și cu oportunități de relaționare. Nu în ultimul rând, inițiativa va avea loc într-o dată apropiată de începerea anului universitar, astfel că poate oferi o platformă prin care studenții nou veniți în oraș să se conecteze cu persoane similare. Să nu uităm că studenții din 2023 sunt elevii care în 2020 aveau dificultăți cu adaptarea la liceu din cauza pandemiei.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Ne adresăm în special persoanelor interesate de dezvoltarea cercului social, de aprofundarea relațiilor sau de psihologie. Totuși, toți adulții care doresc să-și dezvolte abilitățile sociale sau înțelegerea procesului relaționării cu cei din jur sunt bine veniți.

Cum doriți să promovați această idee?

Ne propunem să o promovăm online, utilizând rețelele sociale (Facebook, Instagram, TikTok), precum și publicații media online, dar și offline, prin afișaj stradal sau împărțind materiale informative
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Ne așteptăm ca atât participanții direcți, cât și cei indirecți să beneficieze de pe urma derulării acestei inițiative, iar informațiile prezentate de către speakerii și facilitatorii evenimentului nostru să ajungă departe, facilitând adaptarea în contextul post-pandemic. Considerăm că relațiile sunt o parte semnificativă din viața fiecărei persoane și că, indiferent de experiență sau abilități, cu toții putem beneficia de anumite reglaje mai mult sau mai puțin fine la felul în care interacționăm cu cei din jur. Ne așteptăm ca inițiativa noastră să strângă laolaltă o comunitate de persoane interesate de astfel de evenimente, să dezvolte cunoștințele și abilitățile sociale ale participanților și, nu în ultimul rând, să nască noi curiozități. O comunitate mai coezivă nu rezolvă problema incertitudinii cu privire la viitor, dar oferă în mod cert o resursă în plus pentru dezvoltarea rezilienței.

Înapoi la idei

Scrie-ne pe Messenger