Inner Astronauts
ImproSelf
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Ne-am cunoscut participând la un atelier de dezvoltare personală prin teatru de improvizație. Învățând treptat metode de educație non-formală, ne-am hotărât să dăm mai departe ceea ce am deprins din atelierele la care am participat.
Sală de workshop într-o zonă accesibilă în oraș
Dați-ne o scurtă descriere a ideii în limba română.
Vrem să organizăm un atelier experiențial (practic) de o zi pentru adolescenți cu vârste cuprinse între 14-18 ani în care aceștia să își crească gradul de integrare socială prin dezvoltarea autenticității și să-și reducă anxietatea socială folosind teatru de improvizație, o metodă creativă în care scenele sunt inventate pe loc.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul ideii?
Atelierul va începe cu jocuri de cunoaștere și de acomodare cu spațiul, precum și cu faptul că ne aflăm într-un grup nou, cu oameni pe care îi cunoaștem sau nu.
Activitatea va continua cu jocuri de exprimare a unor stări și emoții diverse fiind împărțiți în perechi sau formând cu toții un cerc.
Apoi, vom juca mici scenete de teatru de improvizație care se focusează pe acceptarea unei situații noi și construirea unei acțiuni sau povești împreună.
După câteva activități intense este nevoie și de o binemeritată pauză de masă, iar mai apoi vom trece treptat prin jocuri de încredere în care vom vedea cum e să putem conta pe susținerea celorlalți.
Abilitățile de colaborare și cocreație a participanților vor fi îmbunătățite mai apoi prin jocuri de competiție în grup.
Experiența dobândită de-a lungul zilei se va concreza în 3-4 tipuri de scene de teatru de improvizație și vom experimenta cele învățate într-un mod distractiv.
Ziua se va încheia cu împărtășirea fiecăruia despre experiența avută.
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde ideea voastră?
Răspundem nevoilor adolescenților de dezvoltare personală, de a îmbunătățire a capacității de integrare socială și în grupuri noi, de a avea acces la activități extra-curriculare, de a-și crește încrederea de sine, de a cultiva curajul de a se face auzit/văzut.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Adolescenți, liceeni, cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani.
Cum doriți să promovați această idee?
Vrem să promovăm ideea prin a merge în licee și a vorbi fie cu profesorii, fie direct cu liceenii. Mai putem promova ideea pe grupurile online unde să găsesc liceeni (cum ar fi grupurile de Facebook ale claselor) și unde se găsesc părinți de liceeni. Vrem să convingem și colaborăm cu ONG-uri interesate în domeniu să promoveze ideea pe rețelele lor de social media și email.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Credem că tinerii participanți vor avea mai mult curaj de a se arăta și de a se exprima autentic într-un grup și vor fi mai deschiși la a-i asculta pe ceilalți și a colabora cu ei, prin toate astea putându-se integra mai ușor în comunitățile din care fac parte.
Înapoi la idei