Inițiative
număr voturi
29
Sesiunea de vot s-a încheiat.
PsyHealth
Oprește zgomotul orașului
Locul derulării inițiativei
Piaţa Unirii- Parcul Central- Malul Someșului-Parcul Iuliu Hațieganu-Cetățuie
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Proiectul nostru îşi propune să aducă în prim plan importanţa recunoaşterii factorilor de stres din viața de zi cu zi și descoperirea unor strategii de gestionare. Ne dorim ca locuitorii oraşului Cluj-Napoca sǎ fie implicaţi într-o activitate prin care sǎ realizeze faptul cǎ stresul este un fenomen care poate fi controlat și că pot să-i facă față. Ne propunem să îi ajutăm să identifice sursele acestuia și să utilizeze tehnici care să le redea capacitatea de a se conecta la locurile și oamenii care îi înconjoară. În acest sens, am preluat ideea unui tur ghidat în care clujenii sǎ redescopere frumusețea locaţiilor cheie din oraşul lor, prin intermediul unor exerciții de exprimare a recunoștinței și prin învățarea unor strategii de a rămâne ancorați în prezent. Turul va avea loc o dată pe săptămână, în perioada 1-30 iunie 2019, iar fiecare tur va fi format din 8-10 participanți. De asemenea, prin informațiile practice prezentate în ghidurile și flyer-ele împărțite vor beneficia de pe urma proiectului și persoanele care nu participă la un astfel de tur.
Ce activități vor fi realizate în cadrul inițiativei?
Fiecare tur va avea urmǎtorul traseu: Piaţa Unirii- Parcul Central- Malul Someșului-Parcul Iuliu Hațieganu-Cetățuie. Turul are punctul de pornire în Piaţa Unirii, unde organizatorii le vor da participanţilor indicaţii generale despre traseu şi despre sarcinile pe care le vor avea de îndeplinit. La fiecare locaţie participanţii vor avea o experienţǎ diferitǎ, de exemplu: jocuri de cunoaștere, joc de rol, identificarea situațiilor care le provoacă stres și căutarea unor reacții alternative, recompensarea participanţilor cu alimente dulci pentru a exersa mâncatul conștient. Turul se va finaliza la Cetățuie, unde participanţii vor împărtăși experienţa lor de pe parcursul traseului și ce anume iubesc ei la orașul Cluj. De asemenea, aceştia vor primi ghiduri cu strategii de a rămâne ancorați în prezent, precum şi broşuri cu descrierea factorilor de stres și efectelor acestuia.
Cărei nevoi a comunității clujene credeți că răspunde proiectul vostru?
Adaptarea la un oraș în viteză și la cerințele vieții de zi cu zi vine cu un grad ridicat de stres resimțit la nivel individual. Nevoia de a combate stresul într-un mod eficient prin dezvoltarea de mecanisme de management ale stresului este ceea ce ne propunem prin acest proiect.
Unde, către ce grupuri țintă și cum doriți să promovați această inițiativă?
Proiectul nostru se adreseazǎ persoanelor cu vârste cuprinse între 14-35 ani, interesate de dezvoltarea lor personalǎ, precum şi de cunoaşterea propriului oraş, indiferent de domeniul de activitate. Promovarea se va face atât în mediul online, prin pagina de facebook şi site-ul asociaţiei, site-uri şi grupuri online de promovare a ghidurilor turistice, cât şi offline prin împǎrtire de flyere în medii cum sunt cele: universitare, social-culturale, stradale şi lipirea de afişe în zone publice.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Sperăm ca, în urma desfășurării acestui proiect, participanții vor dobândi o nouă perspectivă asupra abordării problemelor de zi cu zi. Învățarea și aplicarea tehnicilor de gestionare a stresului vor duce la o mai bună calitate a vieții ceea ce se va reflecta în sănătatea fizică și mentală, productivitate și o relație satisfăcătoare a individului cu comunitatea.
Aveți nevoie să lărgiți grupul vostru cu noi membri pentru implementarea inițiativei?
Nu
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  •  Grupul PONT
  • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
  • Visit Cluj
  • Cluj-Napoca 100
  • Centrul Cultural Clujean
  • Federația Tinerilor din Cluj
  • Asociația Fapte
  • Niște Oameni
  • Consiliul Județean al Elevilor Cluj