Inițiative
număr voturi
96
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Circus Fairies
Cluj Juggling Days - Family Edition
Locul derulării inițiativei
Parcul Central (sau în cadrul Cluj Juggling Days, o alta inițiativă a grupului nostru - în cazul în care vor fi ambele inițiative votate pentru finanțare)
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Dorim prin acest eveniment să creștem vizibilitatea și prezența circului contemporan în viața orașului și a comunității locale, dezvoltând astfel o nouă formă de artă și de educație alternativă în Cluj. Vom invita 2 artiști de circ contemporan, ea din România, el din Franța, care împreună formează Alandala Circus Project, să susțină ateliere de inițiere și un spectacol într-un spațiu public din Cluj, deschis tuturor, cum este Parcul Central. Amandoi au urmat un curs de formare pedagogică prin artele circului la Școala de Circ din Bruxelles. Și-au prefecționat cunoștințele de pedagogie și circ contemporan în Franța, Irlanda și România. La Cluj vor prezenta un spectacol de circ contemporan pentru publicul larg și vor susține în total 8 ateliere: 4 cursuri de inițiere în artele circului pentru copii cu varstă minimă de 7 ani, pe bază de înscriere și cu număr limitat de participanți; și 4 piste de inițiere, fără înscriere prealabilă, în care oricine poate să încerce diverse materiale de circ (din domenii precum jonglerie, echilibru și acro porte), fiind deschis oricărui trecător curios, de orice varstă. Prin acest proiect dorim să creștem vizibilitatea și prezența circului contemporan în comunitatea clujeană. Dorim de asemenea să punem accent pe importanța legăturii dintre parinți și copii, astfel cursurile de inițiere și spectacolul le sunt special dedicate în dorința de a-i aduce mai aproape unii de alții, într-o legatură vie și interactivă, printr-o activitate fizică într-un spațiu verde. În schimb pistele de inițiere nu au limită de varstă, ci dimpotrivă, ne invită să readucem la viață copilul din noi și să poată oricine descoperi și mai ales încerca activități din circul contemporan. De multe ori, luați de grijile zilnice și ritmul mult prea alert al vieții, uităm de joacă și importanța ei. Vă invităm să o redescoperiți printr-o activitate deosebită și plină de surprize.
Ce activități vor fi realizate în cadrul inițiativei?
Vom invita 2 jongleri profesioniști din România și Franța, cu studii și experiență internațională în artele circului, să susțină următoarele activități: - 4 cursuri de inițiere în artele circului pentru copii cu vârstă minimă de 7 ani; - 4 piste de inițiere în artele circului pentru oricine, indiferent de vârstă sau alte considerente; - un spectacol de circ contemporan cu muzică, jonglerii, monociclu, o marionetă și multe alte surprize pentru orice vârstă; - schimb de experiență și bune practici între cei 2 profesioniști și comunitatea de jongleri din Cluj.
Cărei nevoi a comunității clujene credeți că răspunde proiectul vostru?
Jongleria ne dezvoltă într-un mod complex, pe diverse planuri: fizic, mental și social. Practicând-o avem diverse beneficii, cum ar fi: ne dezvoltă coordonarea, concentrarea, creativitatea, încrederea în sine și autocunoașterea; ne ajută să ne depășim limitele personale și inhibițiile și ne încurajează la socializare, comunicare și cooperare. Datorită acestor beneficii complexe, jongleria ameliorează anumite nevoi pe care le are comunitatea clujeană, care trăiește într-un ritm de viață alert și în plină dezvoltare tehnologică: nevoia de mișcare și dezvoltare personală, de relaxare și destresare, socializare și apartenență, nevoia de hobby și educație alternativă. Fiecare dintre noi avem nevoie de joacă. Adulții uită de multe ori acest lucru, fiind preocupați de grijile zilnice. Prin pistele de ințiere pentru toate vârstele dorim să readucem la viață copilul ascuns în fiecare dintre noi. Pentru copii este o metodă bună de educație alternativă, dezvoltându-le anumite capacități fizice, cognitive și sociale, într-un mod activ și amuzant. Totodată au ocazia să petreacă mai mult timp împreună cu parinții lor, o nevoie prezentă la majoritatea familiilor din orașe mari, cum este Clujul. Este o activitate unică, ce deschide perspective și idei noi și ne scoate din banalul vieții de zi cu zi. Avem posibilitatea de a învăța altfel și de a ne dezvolta pe mai multe planuri printr-o activitate deosebită. Nefiind un domeniu cunoscut la nivel național, în comunitatea de jongleri și acrobați există nevoia de a face schimb de bune practici. Artiștii de la Alandala Circus Project, având în spate cursuri de formare într-o scoală de circ europeană și experiență în diferite țări din Europa, pot aduce plusuri comunității locale, cu noi metode de pedagogie și creare de spectacole, cunoștințe care nu sunt ușor de găsit la nivel național.
Unde, către ce grupuri țintă și cum doriți să promovați această inițiativă?
Grupul țintă principal pentru inițiativa noastră sunt copiii cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani, cu părinți deschiși spre educație alternativă și activități noi în viața copilului lor. Un alt grup țintă sunt trecătorii curioși din parc, persoane de orice vârstă, care sunt deschiși să încerce o activitate nouă și mai puțin cunoscută local și național. O a treia categorie de grup țintă este comunitatea locală de jongleri și acrobați, care dorește să facă schimb de experiență cu artiști experimentați din domeniul circului contemporan cu experiență internațională. Ne vom promova evenimentul prin diverse canale de comunicare: vânzări directe (intrând în contact direct cu școli și profesori, organizatori de evenimente pentru copii etc.), social media (Facebook - în special în grupurile de mămici, care sunt foarte bine consolidate; Instagram), Google Ads, materiale promoționale (afișe, flyere, stickere) și media (comunicate de presa, Radio, TV).
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
În urma desfășurării evenimentului, vizibilitatea și deschiderea față de circul contemporan se va extinde în comunitatea clujeană. Se va dezvolta o nouă formă de artă și de educație alternativă în Cluj și o mai mare deschidere a comunității locale în a folosi acest nou domeniu artistic în diverse activități. Un alt beneficiu foarte important în practica jongleriei este dezvoltarea echilibrată a copiilor preadolescenți sau adolescenți, cu rezultate vizibil mai bune la învățătură și o evoluție generală evident îmbunătățită. Comunitatea locală de jongleri își va însuși cunoștințe noi de predagogie prin arta circului de la profesioniști cu studii și experiență internațională, cunoștințe pe care le vor putea aplica în proiecte și activități locale de educație alternativă.
Aveți nevoie să lărgiți grupul vostru cu noi membri pentru implementarea inițiativei?
Da
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  •  Grupul PONT
  • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
  • Visit Cluj
  • Cluj-Napoca 100
  • Centrul Cultural Clujean
  • Federația Tinerilor din Cluj
  • Asociația Fapte
  • Niște Oameni
  • Consiliul Județean al Elevilor Cluj