Inițiative
număr voturi
89
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Circus Fairies
Circus and the City
Locul derulării inițiativei
Diverse locații din Cluj-Napoca
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Vom crea un dialog între spatii mai mult sau mai puțin cunoscute ale Clujului și artiști locali din domeniul circului contemporan, care vor pune aceste spații într-o lumină nouă și vor invita comunitatea locală să le descopere și să le privească dintr-o perspectivă nouă și ieșită din comun. Toate acestea le vom surprinde într-un film scurt de aproximativ 5 minute, montat și realizat de o echipă de profesioniști locali. Vom conecta Clujul, un oraș multicultural, cu un domeniu nou la nivel local, circul contemporan, care este recunoscut și în plină dezvoltare la nivel internațional. Dorim astfel să creștem vizibilitatea și prezența circului contemporan în viața orașului și a comunității locale, dezvoltând astfel o nouă formă de artă și de educație alternativă în Cluj. Prin promovarea acestui film la nivel local, național și internațional, vom crește vizibilitatea orașului Cluj la nivel național și internațional, în special în comunitatea culturală. Vom oferi artiștilor timp de câteva ore un spațiu de interacțiune și co-creație. Vor avea loc discuții, creare de coregrafii și prezentarea lor în fața celorlalți pentru a avea la final momente bine închegate și cu impact vizual, care vor fi ulterior filmate și montate în produsul final al proiectului, un film scurt de aproximativ 5 minute. Pentru a prezenta întregii comunități locale acest film, vom organiza un eveniment de lansare, în care îl vom viziona și vom purta discuții cu artiștii implicați în proiect despre beneficiile și bucuriile pe care le-a adus circul în viața lor. Nu vor lipsi nici momentele surpriză din cadrul acestui eveniment. Datorită acestor discuții, există posibilitatea creării unor legături de viitor, conectarea diverselor domenii culturale clujene în vederea realizării unor proiecte viitoare și creșterea vizibilității circului contemporan în rândul comunității clujene.
Ce activități vor fi realizate în cadrul inițiativei?
- Activități de co-creație și interacțiune între artiștii implicați în proiect: vizitarea și găsirea locațiilor, creare de coregrafii în funcție de povestea spațiului în care vor fi filmate și prezentarea lor în fața celorlalți; discuții în grup pentru ameliorarea momentelor artistice și creșterea impactului lor vizual; - Activități de producție video: filmări, prelucrări video și audio, montaj etc. în vederea realizării unui film de aproximativ 5 minute; - Eveniment de lansare al filmului cu vizionare și discuții cu artiștii implicați în proiect; - Promovarea evenimentului la nivel local, cât și a filmului la nivel local, național și internațional.
Cărei nevoi a comunității clujene credeți că răspunde proiectul vostru?
Conectând viața unor spații neconvenționale clujene în contextul jongleriei cu momente de circ contemporan, ne dorim să promovăm orașul ca un spațiu intercultural creativ în care astfel de mișcări au mare potențial de dezvoltare. Totodata să încurajăm creșterea și dezvoltarea comunității de jongleri din Cluj dar și din Romania, să atragem atenția asupra acestui fenomen și publicului larg, care ar putea fi interesat atât din punctul de vedere al unui spectator, cât și al cuiva dornic să se implice. Jongleria și circul ne dezvoltă într-un mod complex, pe diverse planuri: fizic, mental și social. Practicând-o avem diverse beneficii, cum ar fi: ne dezvoltă coordonarea, concentrarea, creativitatea, încrederea în sine și autocunoașterea; ne ajută să ne depășim limitele personale și inhibițiile și ne încurajează la socializare, comunicare și cooperare. Datorită acestor beneficii complexe, jongleria ameliorează anumite nevoi pe care le are comunitatea clujeană, care trăiește într-un ritm de viață alert și în plină dezvoltare tehnologică: nevoia de mișcare și dezvoltare personală, de relaxare și destresare, socializare și apartenență, nevoia de hobby și educație alternativă. Circul este o activitate unica și complexă, care merită să fie mai cunoscută, mai vizibilă și prezentă în viața comunității clujene, atât ca formă nouă de artă, cât și ca educație alternativă. Amândouă sunt nevoi ale comunității clujene, care cer în continuu soluții noi și inedite, cum este circul contemporan, cu rezultate și recunoștință la nivel internațional.
Unde, către ce grupuri țintă și cum doriți să promovați această inițiativă?
În primul rând, un grup țintă sunt jonglerii și acrobații din Cluj, în vederea creării produsului artistic. Îi vom găsi pe rețelele de socializare locale special dedicate circului contemporan și prin relaționare directă, făcând și noi parte din această comunitate și cunoscând o mare parte din ea. La nivel local, grupul țintă sunt persoanele interesate de viața culturală a orașului, și mai ales de noutățile din acest domeniu, indiferent de vârstă. Filmul este unul ușor de vizualizat și pentru cei mici, fiind vorba de unul mai mult vizual, astfel putându-le da încă de la vârstă fragedă dorința de a experimenta și învăța aceste arte. La nivel național și internațional, grupul țintă sunt persoanele din comunitatea de jongleri și cei interesați de viața culturală. Vom ajunge la ei prin rețele de social media și website-uri specifice, canale video și Google Ads. La evenimentul de lansare ne dorim un public cât de divers, pentru a spori vizibilitatea circului contemporan la nivel local: părinți și copii, tineri și adulți, jongleri și acrobați, persoane din domeniul cultural, de la instituții publice și private de învățământ, organizatori de evenimente și alți posibili colaboratori din domeniul artei, culturii și educației. Atât la evenimentul de lansare, cât și la promovarea la nivel local a filmului, vom folosi diverse canale de comunicare: social media (Facebook, Instagram), canale video (Youtube, Vimeo), Google Ads, materiale promoționale (afișe, flyere, stickere) și media (comunicate de presă, Radio, TV).
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Pe lângă a descoperi și a da viață unor spații neconvenționale clujene, promovarea multiculturalității și potențialului artistic existent local, atragerea publicului clujean către universul circului, unul dintre cele mai importante aspecte ar fi vizibilitatea orașului în sine la nivel local, național și internațional, prin conexiune cu oamenii săi și o latură puternic artistică. În urma desfășurării evenimentului, vizibilitatea și deschiderea față de circul contemporan se va extinde în comunitatea clujeană. Se va dezvolta o nouă formă de artă și de educație alternativă în Cluj și o mai mare deschidere a comunității locale în a folosi acest nou domeniu artistic în diverse activități. Se va forma o comunitate locală de circ contemporan, mult mai puternică, mai unită și mai prezentă în viața orașului decât până acum. Clujul are potențial să devină centrul comunității naționale a jonglerilor și acrobaților.
Aveți nevoie să lărgiți grupul vostru cu noi membri pentru implementarea inițiativei?
Da
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  •  Grupul PONT
  • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
  • Visit Cluj
  • Cluj-Napoca 100
  • Centrul Cultural Clujean
  • Federația Tinerilor din Cluj
  • Asociația Fapte
  • Niște Oameni
  • Consiliul Județean al Elevilor Cluj