Inițiative
număr voturi
87
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Plimbându-ne...
Galerie în aer liber în Mănăștur
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Dóri și Viki s-au cunoscut plimbându-se printre opere de artă, picturi: au trebuit să conceapă un tur ghidat la o expoziție de artă. Apoi Dóri l-a întâlnit pe Péter, Viki pe Bálint și acum se plimbă foarte des împreună. În aceeași direcție :)
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
cartierul Mănăștur
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Arta este extrem de importantă pentru sufletul omului și deși probabil nu a fost niciodată mai accesibil decât în zilele noastre, nu ajunge ușor la oameni - sau oamenii la ea. Pentru multe lume arta pare ceva pe un piedestal foarte înalt pe care oricum nu poți să vezi pe aproape, nu poți să înțelegi, mereu pare distant și rece. Prin această inițiativă dorim să aducem arta mai aproape de oameni, de locurile unde trăiesc. În orașul nostru instituțiile de artă, muzeele se concentrează în centrul orașului iar noi propunem să expunem opere de artă într-un cartier al orașului unde nu prea există astfel de instituții sau locații. Facem din Mănăștur o galerie în aer liber! Propunem mai exact să realizăm minim cinci paste-up-uri: afișe de format mare cu picturi care au ceva legătură cu orașul nostru - ori pictorul a fost născut aici sau a trăit aici o vreme, ori scena este clujeană. Vom cere câte o imagine de la patru muzee (Muzeul de Artă, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și încă un muzeu sau o instituție culturală) și o a cincea operă de artă va fi o reflexie contemporană asupra orașului, realizat de către artistul Sergiu Mara. Pentru fiecare lucrare vom face o descriere, interpretare în trei limbi pe care vom lipi lângă paste-up pentru a ajuta interiorizarea artei. Paste-upurile vor fi lipite pe peretele unor blocuri cu acordul asociației de proprietari. Din păcate există foarte multe graffitiuri (neartistice, inscripții vulgare etc) pe blocuri așa că propunem să le acoperim cu afișele noastre. Traseul galeriei în aer liber din Mănăștur va fi prezentată și pe o hartă fizică pe spatele căreia punem o mică istorie a cartierului și descrierile în trei limbi și care vor fi distribuite în muzeele orașului, în centrul de informare turistică și alte locații. Deasemeni, informațiile vor fi accesibile și online, pe site-ul partenerului nostru, a Asociației Korzo.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Realizarea descrierilor operelor de artă. Listarea imaginilor primite de la muzee și artistul contemponar în format mare (2A0 sau mai mare) și lipirea afișelor pe blocuri, pereți cu graffiti din Mănăștur, împreună cu descrieri. Realizarea hărții galeriei de artă în aer liber a Mănășturului. Ca un "moment de deschidere": eventual un tur ghidat în limba maghiară și una în limba română.
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde inițiativa voastră?
Arta, instituțiile artistice și evenimentele artistice de obicei se concentrează în centrul orașului. Oamenii care trăiesc în cartiere nu prea au posibilități să vadă artă în mediul în care își trăiesc zilele. Credem că și acești oameni ar fi interesați de artă, atât de esențială pentru dezvoltarea noastră psihică. În plus, prin acoperirea grafittiurilor cu aceste imagini, ajutăm și la dezvoltarea imaginii vizuale a cartierului. Iar traseul propus pentru vizitarea galeriei în aer liber a Mănășturului va fi un prilej bunt pentru o plimbare - și cred că nu trebuie să specificăm cât de benefică este plimbarea atât trupului cât și sufletului. :)
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani) , Persoane în vârstă (peste 60 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Noi dorim să ne adresăm mai ales acestor oameni, curioși, deschiși, dornici să depășească monotonia zilelor din când în când măcar pentru câteva minute să se uită la o operă artistică, să citească o interpretare. Dar dorim să ne adresăm și oamenilor care se duc dimineața la piață, vin acasă de la serviciu, se duc la sala de antrenament sau își duc copii la școală. De fapt toate locuitorii cartierului și a Clujului pot să beneficieze. Textele din proiect vor fi traduse și pe limba engleză așa că și turiștii (care de altfel sunt foarte interesați de arhitectura cartierelor construite în perioada comunistă), și studenții din alte țări vor putea beneficia.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Inițiativa va fi promovată prin paginile de social media ale noastre. Deasemeni, pe canalele de comunicare ale partenerului nostru, Asociația Korzo (facebook, newsletter etc) și sperăm că și muzeele acceptă provocarea noastră, ne oferă o imagine în format mare și ne promovează proiectul pe canalele lor. Vom trimite comunicat de presă presei Clujene. Harta cu traseul galeriei în aer liber va fi disponibilă în mai multe locații, muzee, librării, universitate, centrul de informare turistică, baruri. Deasemeni, vom lista cărți poștale cu imaginea operei de artă realizată de artistul Sergiu Mara care vor fi distribuite și care vor informa despre proiect.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Oamenii care locuiesc în cartiere vor fi măcar un pic mai bucuroși, se vor opri pentru câteva minute și vor simți arta mai aproape de ei. Griul Mănășturului va dispare un pic. Probabil vom îndemna și câțiva turiști, studenți să nu viziteze doar centrul dar și acest cartier al orașului.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Banca Comercială Română
 • Cluj for European Year of Youth 2022
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare
Scrie-ne pe Messenger