Inițiative
număr voturi
138
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Vibratii clujene
Un Cluj mai Verde
Locul derulării inițiativei
Parcul Central Cluj-Napoca, Padurea Hoia-Baciu
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Un mic festival care sa promoveze importanta naturii si a protejarii ei, prin intermediul socializarii, muzicii, educatiei si al artei. Pe langa o activitate de plantare a copacilor ce va avea loc in padurea Hoia-Baciu, Vrem ca festivalul ce va avea loc in Parcul Central sa fie un loc liber si deschis pentru toti cetatenii, indiferent de categoria de varsta din care fac parte. Evenimentul se va desfasura in decursul a doua zile, in cadrul carora vor avea loc anumite conferinte sustinute de reprezentati cu experienta in domeniu pentru a familiariza cetatenii cu prvire la temele: Situatia padurilor din Romania; O alimentatie sanatoasa si reducerea risipei de hrana; Ecologie, inlocuirea eficienta a plasticului. De asemenea, pe parcursul evenimentului vor avea loc ateliere de creatie in cadrul carora cetatenii vor invata cum sa isi fabrice propriile produse de uz personal naturale, isi vor picta propriile plasute reutilizabile si vor construi produse ,,noi' din deseuri reciclate.. Evenimentul va fi infrumusetat de lucrari ale tinerilor artisti clujeni (elevi, studenti), care vor fi invitati sa isi expuna lucrarile cu tematica importantei naturii( desen, pictura, fotografie,film, altele). Vor avea loc proiectii de film bazate pe tema protejarii mediului. Toata atmosfera va fi animata de concerte cu muzica live.
Ce activități vor fi realizate în cadrul inițiativei?
Pe parcursul festivalului, in Parcul Central vor avea loc conferinte ce au ca scop educarea cetatenilor cu privire la situatia padurilor din tara noastra, un stil de viata si o alimentatie sanatoasa, reducerea risipei de hrana si importanta gestionarii corecte a deseurilor, impactul omului asupra naturii. Dorim plasarea unor standuri de prezentare care vor da sansa organizatiilor care sustin acelasi scop si cauza prin actiunile/ bunurile lor economice sa se promoveze. Va avea loc o actiune de plantare de copaci in Padurea Hoia-Baciu, la care asteptam sa ia parte circa 100 de voluntari , prin inscriere. Vor fi organizate ateliere de creatie, la care pot lua parte un numar limitat de persoane pe baza unei inscrieri online. Atelierele sunt: -Atelieri de fabricat produse de uz personal naturale. Prin acest atelier cetatenii vor invata sa isi fabrice propriul sapun natural . -Atelier de pictat plasute. In cadrul acestui atelier locuitorii isi pot personaliza o plasuta de in, pentru a inlocui pungile de plastic de la magazin. -Atelier de construit produse ,,noi'' din deseuri reciclabile, unde, participantii vor avea sansa de a gasi noi intrebuintari obiectelor pe care de regula le consideram bune de aruncat. Festivalul va gazdui si o expozitie cu lucrarile de arta ale tinerilor artisti clujeni, care vor fi in conformitate cu tema noastra, cea a protejarii naturii. Expozitia va fi deschisa lucrarilor din domeniile artei vizuale: pictura, desen, fotografie, sculptura, film. Vor avea loc proiectii de film bazate pe tema importantei naturii, unde dorim o colaborare cu Facultatea de Teatru si Film UBB. Pentru ca festivalul sa se desfasoare intr-o atmosfera placuta, vor avea loc concerte cu muzica live, pentru care dorim sa ii invitam pe ,,Cercul Intreg'', cu muzica africana, ,,Rehab Nation'', o trupa de ska-punk si reggae si pe grupul Genmaica soundsystem cu muzica electronica reggae si dub.
Cărei nevoi a comunității clujene credeți că răspunde proiectul vostru?
Proiectul se adreseaza nevoii locuitorilor de a constientiza importanta ingrijirii mediului prin gasirea unor solutii la problemele vizibile pe care le tratam ca si cum ar fi invizibile, care se refara la reducerea poluarii, gestionarea responsabila a deseurilor, reducerea risipei, un stil de viata sanatos,protejarea si dezvoltarea spatiilor verzi, precum si informarea locuitorilor cu privire la modalitatile prin care pot contribui la rezolvarea celor mentionate mai sus.
Unde, către ce grupuri țintă și cum doriți să promovați această inițiativă?
Grupurile tinta vor fi reprezentate de toate categoriile de varsta, accentul fiind pus in randul tinerilor, pentru ca ei reprezinta viitorul, ei au puterea de a schimba ceva in bine. Evenimentul este deschis si destinat tuturor cetatenilor, deoarece el constituie o modalitate de constientizare a unor probleme reale, care ne priveste pe toti, incepand cu aerul pe care il respiram si continuand cu mediul in care convietuim , alimentele pe care le consumam si relatiile pe care le avem unii cu altii. Initiativa va fi promovata in mare majoritate prin mediul online, prin crearea unei pagini pe facebook si de asemenea vom crea niste afise, o serie din hartie reciclata si o serie creativa facuta din materiale reciclate de catre voluntari.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Cetatenii care vor participa la acest eveniment vor pleca acasa cu o mai buna constientizare a impactului fiecaruia asupra mediului, dar si cu dovada si speranta ca situatia mediului inconjurator se poate imbunatati printr-un mic efort comun.
Aveți nevoie să lărgiți grupul vostru cu noi membri pentru implementarea inițiativei?
Da
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  •  Grupul PONT
  • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
  • Visit Cluj
  • Cluj-Napoca 100
  • Centrul Cultural Clujean
  • Federația Tinerilor din Cluj