Inițiative
număr voturi
126
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Psi8imal
ÎNDRĂZNEȘTE: Treasure Hunt Psihologic
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem un grup de psihologi. Ne cunoaștem din perioada studenției, când ne-am dat seama că avem viziuni și planuri comune.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Ne propunem să derulăm inițiativa în locurile publice din Cluj-Napoca, atât unele emblematice, cum ar fi Piața Unirii, Cetățuia sau Parcul Central, dar și într-unele mai puțin cunoscute, cum ar fi parcurile din cartiere.
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
2022 este anul în care studenții din toate universitățile clujene au revenit la cursuri față în față. E anul în care elevii au revenit la școală fără măști, anul în care evenimentele cunoscute s-au putut relua, însă… unii dintre noi rămân încă precauți, neputând să profite de toate oportunitățile din jur. Putem să explicăm acest lucru observând că suntem diferiți și ne adaptăm diferit la necunoscut: unii preferă să-l îmbrățișeze, alții suflă și-n iaurt. Inițiativa noastră se adresează celor care suflă uneori în iaurt și ne propunem să-i susținem să-și dezvolte noi abilități, să favorizeze experiențe și să se dezvolte pornind de la îndemnul ÎNDRĂZNEȘTE! Se cunoaște că oamenii pot înțelege și reproduce sunetele oricărei limbi de pe Pământ în primii 2 ani de viață, însă abilitatea se reduce în timp la perceperea și producerea sunetelor limbilor cunoscute. Astfel, putem învăța și alte limbi mai târziu în viață, însă nu la nivelul unui vorbitor nativ. E o fereastră de oportunitate care se închide. În mod similar, există o serie de abilități cu ferestre de oportunitate limitate. Totuși, abilitățile sociale pot fi însușite pe toată durata vieții, cu rezultate foarte bune, atâta vreme cât le exersăm, cât ne plasăm în contexte de interacțiune, cât îndrăznim. Inițiativa noastră își propune să creeze un cadru în care tinerii să îndrăznească, să se deschidă față de ceilalți și să exploreze mediul. Anii de pandemie ne-au ținut departe de unele experiențe și ne-au facilitat altele. Așa cum angajații din anumite companii preferă în continuare să lucreze de acasă întrucât au observat beneficii semnificative în raport cu dezavantajele, există și tineri care preferă să învețe sau să socializeze de acasă ori din spatele unui ecran, întrucât riscurile asociate expunerii în fața celorlalți sunt considerate prea mari. Desigur, majoritatea e probabil reprezentată de cei care au încă reticențe, dar învață treptat să le depășească, mai ales dacă experiențele întâlnite sunt plăcute. Ne dorim să oferim astfel de oportunități prin intermediul unui treasure hunt psihologic – o vânătoare de comori, în care participanții să exploreze orașul (unul, poate, nou pentru mulți din ei), însă și propriile limite și reguli implicite, ajungând să se cunoască mai bine, să îndrăznească. Este bine cunoscut că oamenii cooperează cel mai bine între ei atunci când au un scop comun. Astfel, ne propunem să oferim șansa unor noi colaborări, unor noi începuturi.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Dorim să susținem o serie de seminarii/ webinarii și ateliere/workshopuri legate de anxietate și abilități de comunicare, cărora să le atașăm postări online legate de importanța expunerilor. Totuși, activitatea principală pe care o propunem este un treasure hunt psihologic, o vânătoare de comori, în cadrul căreia participanții să formeze echipe și să coopereze sau să se dueleze pentru obținerea unui trofeu. Fiecare punct de control va presupune sarcini prin care să-și demonstreze sau dezvolte abilitățile mintale (ex: inteligența, creativitatea), de comunicare (ex: socializare, transmitere de mesaje etc), sportive ori de alt tip, în timp ce explorează orașul.
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde inițiativa voastră?
Inițiativa noastră se pliază pe nevoia de dezvoltare a abilităților de comunicare și de informare vizavi de aspecte ce țin de psihologie și oferă o oportunitate de învățare, exersare și consolidare a unor abilități într-un mediu sigur, sub formă de joacă. Noi credem că inițiativa Îndrăznește vine ca o încurajare bine venită după o serie de momente complicate, ca un impuls înspre acțiune pentru cei încă nesiguri. De asemenea, răspundem și nevoii de integrare pe care cei mai noi membrii ai comunității clujene (studenții) o manifestă (explicit sau implicit), (re)activând anumite spații ale orașului și oferind oportunități pentru explorarea acestora
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Ne adresăm tinerilor, în particular celor care doresc să își lărgească cercul social, să își dezvolte toleranța la frustrare, să își testeze limitele și deschiși către noi experiențe. De asemenea, vizăm persoanele interesate de psihologie, noii locuitori ai Clujului (proaspeți studenți) și persoanele care doresc să iasă treptat din zona de confort.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Ne propunem să o promovăm online, utilizând rețelele sociale (Facebook, Instagram, TikTok), precum și publicații media online, dar și offline, prin afișaj stradal sau împărțind materiale informative.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Ne așteptăm ca atât participanții direcți, cât și cei indirecți să beneficieze de pe urma derulării acestei inițiative, iar mesajul Îndrăznește să ajungă la ei măcar ca o intenție de acțiune. Credem că participanții direcți la treasurehunt își vor lărgi cercul social, vor avea oportunitatea de a testa unele gânduri, de a explora orașul și a afla mai multe atât despre ei, cât și despre orașul în care locuiesc. Participanții indirecți și cei care urmăresc evenimentele online ne așteptăm să înțeleagă mai clar că beneficiile din plan social vin pentru cei care îndrăznesc și să faciliteze trecerea la acțiune.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Banca Comercială Română
 • Cluj for European Year of Youth 2022
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare
Scrie-ne pe Messenger