Inițiative
număr voturi
49
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Vibratii clujene
Școala Lipsă
Locul derulării inițiativei
Biblioteca Judeteana ,,Octavian Goga'; Parcul Central
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Pornind de la ideea ca nu suntem singurii care simt ca exista anumite lipsuri care nu pot fi acoperite de invatamantul de stat, am dezvoltat aceasta idee de creare a unei ,,scoli’’ pe o durata relativ scurta, de aproximativ doua saptamani, in cadrul caruia vor avea loc anumite cursuri ce vor substitui aceste lipsuri, care se vor concentra pe temele: educatie juridica, rezolvarea conflictelor prin invatarea păcii, Astronomie, descoperirea potentialului individual prin arta, Istoria contemporana. Prin intermediul acestor cursuri, destinate tuturor categoriilor de varsta (vor fi create cursuri separate destinate copiilor), dorim ca cetatenii sa devina familiari cu cunostinte de baza judiciare si din domeniul astronomiei, sa isi dezvolte anumite aptitudini in ceea ce priveste solutionarea conflictelor cu scopul unei mai bune relationari interumane precum si descoperirea simtului artistic prin activitati de exprimare libera si creativa. De asemenea, un curs de istorie contemporana, avand ca scop o mai buna intelegere a evolutiei si a pozitiei pe care o ocupa tara noastra.
Ce activități vor fi realizate în cadrul inițiativei?
Activitatile constau prin organizarea unor cursuri reprezentative pentru fiecare dintre categoriile amintite mai sus, sustinute fiecare de reprezentanti cu cunostinte in domeniu. Pentru categoria Astronomie vom colabora cu SRPAC ( Societatea Romana pentru Astronomie Culturala). Pentru categoria Educatie juridica dorim sa aducem reprezentanti tineri dar cu experienta activa in domeniu, cu perspective noi, moderne care sa vorbeasca si despre viitor, nu doar despre trecut. Pentru categoria invatarii pacii dorim o colaborare cu asociatia PATRIR (Peace Action Training and Research Institute of Romania), ai carei reprezentanti sunt la zi nu doar cu problemele conflictuale din tara noastra, ci din intreaga lume la nivel global. Pentru cursurile practice, ce tin de arta, de creatie, ne-am gandit la grupul ,,Cercul Intreg' ce poate sustine doua ateliere de exprimare libera prin muzica si dans, unul pentru copii si unul pentru restul categoriilor de varsta, ce vor avea loc in aer liber, in Parcul Central. Membrii grupului nostru impreuna cu alti studenti prieteni vor sustine ateliere de exprimare libera prin intermediul artelor vizuale, pentru copii respectiv restul categoriilor de varsta.
Cărei nevoi a comunității clujene credeți că răspunde proiectul vostru?
Proiectul propune o viziune moderna de viitor a scolii romanesti, in conformitate cu nevoile tinerilor de astazi. Consideram ca imbunatatirea cunostintelor in domeniul judiciar si istoric este necesara pentru o mai buna intelegere a pozitiei noastre pe harta, iar studiile astronomice, vor rezulta intr-o constientizare a locului nostru in univers. Credem ca notiunea de pace, care este, in opinia noastra prea putin inteleasa de multi cetateni ai nostri necesita importanta si merita integrata in educatia cetatenilor, daca dorim ca spatiul in care traim sa fie unul mai placut pentru toti. Activitatile ce tin de domeniul artistic ii vor ajuta pe cetateni sa isi dezvolte creativitatea, sa se exprime liberi si sa fie mai curiosi si mai deschisi spre nou si necunoscut.
Unde, către ce grupuri țintă și cum doriți să promovați această inițiativă?
,,Scoala Lipsa’’ este destinata tuturor categoriilor de varsta,cu mentiunea ca vor exista cursuri separate pentru copii. Promovarea initiativei se va desfasura prin mediul online, precum si crearea unor afise din materiale reciclate. Astronomia, Istoria contemporana, Arta se pot constitui intr-un punct focal pentru toate minoritatile clujului, caci traim cu totii sub acelasi cer si merita sa il cunoastem, impartim acelasi trecut al tarii noastre si cu totii avem lucruri minunate de exprimat, arta fiind modalitatea care ne ajuta sa ne descoperim unii pe altii prin ceea ce energia noastra vrea sa exprime fara vorbe.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Efectul va consta intr-o evolutie cognitiva, constructiva si creativa a cetatenilor participanti, precum si constientizarea posibilitatii de modernizare/imbunatatire a educatiei de care vor avea parte generatiile viitoare. Participantii la cursuri vor dobandi cunostinte generale de astronomie, educatie juridica si istorie contemporana, astfel vor intelege mai bine cum functioneaza societatea, lumea in care traim, dobandind o perspectiva mai matura si o minte mai responsabila. Prin invatarea pacii si a rezolvarii conflictelor participantii vor invata ce inseamna violenta si de unde porneste ea, precum si cum poate fi evitata pentru o relationare mai usoara intre oameni. Cursurile practice, din categoria artei ii vor face pe participanti sa se exprime mai usor si mai liber, sa se elibereze de inhibitii, experimentand ceea ce noi numim fericire pura.
Aveți nevoie să lărgiți grupul vostru cu noi membri pentru implementarea inițiativei?
Da
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
  •  Grupul PONT
  • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
  • Visit Cluj
  • Cluj-Napoca 100
  • Centrul Cultural Clujean
  • Federația Tinerilor din Cluj
  • Asociația Fapte
  • Niște Oameni
  • Consiliul Județean al Elevilor Cluj