Consiliul Județean al Elevilor Cluj
Sesiunea județeană de formare a elevilor reprezentanți
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Consiliul Judeţean al Elevilor Cluj este unica structură de reprezentare a elevilor de la nivel judeţean care, încă din anul 2002, reprezintă drepturile, necesitățile şi interesele tuturor elevilor clujeni. Prin intermediul substructurilor noastre, consiliile şcolare ale elevilor, se realizează consultarea completă a fiecărei instituții de învățământ, fiecare elev având dreptul la opinie, astfel încât toate activitățile noastre sunt alterate în funcție de nevoile acestora.
Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor
Dați-ne o scurtă descriere a ideii în limba română.
Sesiunea județeană de formare a elevilor reprezentanți (SJFER) constă în diverse ateliere și workshopuri, în cadrul cărora invitații noștri vor răspunde tuturor întrebărilor legate de aria de interes a elevilor reprezentanți. Printre acestea se numără, înființarea și gestionarea unui proiect de succes, educație juridică, inițiative școlare, factori decizionali într-o unitate de învățământ, educație digitală și siguranța cibernetică.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul ideii?
Programul acestui eveniment are ca principal obiectiv să ofere elevilor reprezentanți oportunitatea de a-și dezvolta cunoștințe și abilități esențiale într-o gamă variată de domenii, în cadrul atelierelor și workshop-urilor special concepute pentru ei. În cadrul acestor activități, invitații specialiți vor răspunde tuturor întrebărilor legate de subiectele care îi preocupă pe elevi.
Printre acestea se numără, înfințarea și gestionarea unui proiect de succes, educație juridică, inițiative școlare, factori decizionali într-o unitate de învățământ, viața post-pandemică,educație digitală și siguranța cibernetică. De asemenea, participanții vor avea parte și de ședințe plenare cu privire la organizarea internă a structurii Consiliului Eleviilor, astfel „ABC-ul” reprezentării, de la începuturi până la momentul actual, dar și documentația și partea legislativă și etică după care acesta se ghidează.
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde ideea voastră?
Ideea noastră răspunde nevoilor comunității clujene și tinerilor prin asigurarea accesului la informații relevante și utile în diverse domenii de interes. Considerăm că este esențial să oferim elevilor oportunități de a fi bine informați, pentru a-i încuraja să exploreze subiecte variate și să dezvolte pasiuni și abilități. Prin intermediul unor platforme educaționale, workshop-uri interactive, și evenimente tematice, dorim să promovăm cunoașterea și înțelegerea într-un mod atractiv și accesibil. În acest fel, dorim să contribuim la formarea unei generații educate, deschise spre inovare și implicare activă în societate, contribuind la dezvoltarea durabilă și progresul comunității noastre.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Elevi din clasele 9-12
Cum doriți să promovați această idee?
Dorim să promovăm ideea noastră prin intermediul consilierilor școlari ai elevilor, care vor disemina informația într-un mod piramidal către fiecare elev din școală. Ne propunem să implicăm cel puțin 2 elevi din fiecare instituție de învățământ, oferindu-le resursele și suportul necesar pentru a organiza evenimente și workshop-uri educaționale în școlile lor. Astfel, acești elevi devin ambasadorii noștri ai cunoașterii, contribuind la răspândirea informației în comunitatea lor școlară.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Evenimentul oferă elevilor o oportunitate excepțională de a înțelege în profunzime noile prevederi și reglementări din mediul educațional și de a le integra în procesul lor de învățare. Astfel, vor dezvolta o conștientizare crescută a importanței respectării normelor și valorilor sistemului educațional, dobândind nu doar cunoștințe academice, ci și abilități esențiale pentru viitorul lor profesional și personal.
Implicarea activă a elevilor în mediul școlar va stimula angajamentul și participarea lor la procesul educațional, conducând la o mai bună înțelegere și aplicare a noilor reglementări. Prin aceasta, vor experimenta o stare de bine și satisfacție la școală, contribuind la creșterea motivației și performanțelor academice.
În final, aceste efecte vor consolida fundamentul unei educații solide și eficiente, pregătindu-i pe elevi pentru viitorul lor cu încredere și competență. Evenimentul se conturează ca un pilon fundamental în construirea unei educații de calitate.
Înapoi la idei