Inițiative
număr voturi
71
Sesiunea de vot s-a încheiat.
Cinci pentru Cluj
Harta voluntariatului pentru animăluțe
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Grupul nostru s-a format prin intermediul programului AIVIMedia.hub, unde ne-am întâlnit și am descoperit că aveam multe preocupări comune. Una dintre ele este comunitatea din care facem parte. De aici a pornit ideea de a face ceva prin care să putem ajuta comunitatea să crească, să se dezvolte, să devină mai incluzivă și să activeze tinerii care fac parte din ea. Suntem Teo, Rahela, Cami și Alex. Clujul este un oraș „adoptiv” pentru fiecare dintre noi, dar vrem să aducem o schimbare cât de mică în bine. Asta pentru că, așa cum știe toată lumea, pașii mici te duc spre Lună, iar împreună ajungem exact acolo unde trebuie să fim.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Cluj-Napoca și online
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Harta voluntariatului pentru animăluțe constă în documentarea asociațiilor/organizațiilor care se ocupă de protejarea și îngrijirea animalelor în județul Cluj, prin sisteme de oferire adăpost/foster, de adopție sau de îngrijire medicală. Ne dorim să deținem un rol de conectori între aceste inițiative și oamenii din Cluj, pentru a crește vizibilitatea oportunităților de voluntariat și implicare civică pe care le oferă. Astfel, prin hartă – care ne dorim să fie rezultatul nostru final – vom putea funcționa ca un liant între persoanele din comunitate și organizațiile care se ocupă de animale și care au mare nevoie de ajutor și efort pentru a-și continua munca.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Activitățile concrete pe care dorim să le desfășurăm sunt: - documentarea asociațiilor de protejare a animalelor prin intermediul redactării unor articole de genul: reportaj, anchetă, interviu-portret - publicarea acelor materiale pe platforma AIVIMedia.hub, pusă la dispoziția noastră de către Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune, pentru creșterea vizibilității organizațiilor și a cauzelor pe care le susțin - crearea unei hărți a voluntariatului local axată pe asociațiile pentru protejarea animalelor și persoanele care doresc să se implice în sprijinirea lor prin acțiuni de voluntariat. Va exista opțiunea ca asociațiile să se înscrie pentru a fi afișate pe acel site, opțiune deschisă și persoanelor care doresc să facă voluntariat, iar apoi, pe baza detaliilor cerute în profilul fiecăreia, va exista un proces de „matching” a unei persoane cu o anumită inițiativă care i s-ar potrivi.
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde inițiativa voastră?
Considerăm că inițiativa noastră răspunde nevoii de participare activă a tinerilor (și nu numai) la nivelul comunității clujene, prin acțiuni practice de voluntariat. Proiectul nostru ar fi o oportunitatea de creștere pentru asociațiile de protejare a animalelor, lucru care are un efect direct asupra comunității. Prin urmare, ar încuraja și tinerii să se implice în lucruri care le oferă lecții concrete despre umanitate, bunătate și despre procesul de a avea grijă unii de ceilalți și de vietățile care ne înconjoară.
Cui doriți să vă adresați?
Copii (0-13 ani), Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani) , Persoane în vârstă (peste 60 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Inițiativă deschisă către majoritatea societății civile, cu accent pe copii și tineri, dar și pe seniori. Colaborarea intergenerațională este încurajată.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Inițiativa va fi promovată prin intermediul rețelelor de social media, poate chiar prin crearea unei pagini de Instagram, de exemplu. De asemenea, colaborarea noastră cu AIVImedia.hub ne asigură un nivel de vizibilitate crescut, prin platforma online unde vor fi publicate materialele noastre. Ne-am gândit și la crearea unui concept de afiș sau de pliante pe care să le lipim/împărțim în anumite zone foarte circulate din Cluj-Napoca. Vom lua în considerare componenta de sustenabilitate.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Prioritatea noastră în momentul în care ne-am gândit să candidăm cu această inițiativă specifică a fost să creăm un „efect de fluture” în care pornim de la o bază de documentare a asociațiilor respective, le cunoaștem poveștile și descoperim oamenii din spatele lor. Continuăm prin publicarea lor pe o platformă redacțională online, ceea ce va duce la o creștere semnificativă a vizibilității și la promovarea respectivelor inițiative. Prin urmare, prin oferirea detaliilor și informațiilor despre asociațiile de protejare a animăluțelor din Cluj, oamenii vor putea înțelege exact nevoia de voluntari, tipul acestora, când și dacă se caută studenți de la facultăți de profil care să facă practică acolo, etc. Iar prin crearea hărții voluntariatului pentru animăluțe, procesul de recrutare, selectare și integrare a voluntarilor în asociațiile care li s-ar potrivi bazat pe dorințele, caracteristicile și abilitățile lor, va fi eficientizat și va oferi noi oportunități de dezvoltare ambelor părți implicate.
Înapoi la inițiative
Inițiatori, Parteneri, Sponsori
 • Grupul PONT
 • Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca
 • Visit Cluj
 • Banca Comercială Română
 • Cluj for European Year of Youth 2022
 • Centrul Cultural Clujean
 • Federația Tinerilor din Cluj
 • Centrul de Resurse Citizen Y
 • Consiliul Județean al Elevilor Cluj
 • Uniunea Liceenilor Maghiari din județul Cluj
 • ClujHub
 • Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca
Ediții anterioare
Scrie-ne pe Messenger