Psi8imal
No, stres? NO STRESS!
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem un grup de psihologi. Ne cunoaștem din perioada studenției, când ne-am dat seama că avem viziuni și planuri comune.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Ne propunem să derulăm inițiativa atât față în față, cât și online. Evenimentele fizice vor fi organizate în parcuri, în localuri și în spații publice de evenimente. Online – vom disemina materiale educative în mediul online (cu prioritate pe rețelele de
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Atunci când ne aflăm în situații imprevizibile sau când avem de gestionat sarcini pe care le considerăm prea dificile pentru abilitățile noastre apare o colecție de reacții pe care o știm sub numele de… STRES! „No, stres?”, ar întreba orice clujean sau clujeancă.
Desigur, este acel element pe care medicii recomandă să-l eliminăm, acel input la care reacționează negativ piețele financiare, acel sentiment care poate fi copleșitor. Și, da, acel ceva care transformă starea noastră de bine, care ne pune în pericol sănătatea și are efecte majore asupra multor variabile din viețile noastre. Poate ați auzit de el sub forma de burnout, l-ați văzut în dificultățile de concentrare, în problemele de somn ori în iritabilitatea constantă – trăite sau observate la cei din jur.
Având în vedere presiunea evenimentelor din ultimii doi ani și ceva, ratele tot mai crescute de stres raportate de populația generală nu ne miră. Nici faptul că un oraș în creștere din multe puncte de vedere, cum e Clujul, nu stă prea jos nici în topul stresului nu e o surpriză. Și n-am vrea să mai reprezinte o surpriză pentru clujeni nici alte informații de bază, cum ar fi ce este stresul, cum se produce, la ce ajută și, mai ales, ce putem face să îl gestionăm. Este dificil sau imposibil să controlăm ceea ce ni se întâmplă (cu atât mai greu când e vorba despre evenimente globale), însă psihologia arată că putem controla felul în care reacționăm noi la aceste evenimente.
Inițiativa noastră își propune să ofere psihoeducație cu privire la stres. Ne dorim să facilităm reglarea emoțională a participanților (și nu numai), oferind informații teoretice, exerciții practice și strategii specifice prin intermediul cărora să îmblânzim stresul, să îl transformăm în aliat și/sau să îl aducem la o viteză mai…ardelenească. No, (vorbim despre) stres. No, (adresăm întrebări despre) stres. Până ajungem la… NO STRESS.
Cum ne propunem să facem asta? Prin psihoeducație și exerciții.
Psihoeducația o vedem ca pe o gamă de activități prin care oamenii primesc informații teoretice, dar și practice cu privire la aspectele psihologice. În acest sens, psihoeducația urmărește atât reducerea unor simptome psihologice (privită ca un prim mijloc de intervenție) cât și oferirea de cunoștințe și abilități practice. Aceasta este versatilă și poate fi livrată într-o serie de formate, pentru grupuri țintă diferite și acoperă niveluri diferite de expertiză. Ne propunem să mergem dincolo de miturile sau informațiile parțiale care circulă în spațiul public și în mentalul colectiv și să ajungem să vorbim despre stres ca despre un aliat, un prieten, pe care să-l alintăm și să-l numim colocvial „no, stres”.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Dorim să susținem o serie de seminarii/ webinarii și ateliere/workshopuri legate de stres. În primul webinar dorim să prezentăm ce este stresul, contextele în care apare, manifestările prin care îl recunoaștem și felul în care ne poate afecta pe termen scurt, mediu și lung. În al doilea webinar ne propunem să scoatem în evidență modul în care putem face față stresului, prin intermediul unor strategii specifice și soluții de reglare emoțională adaptate locului de muncă. În al treilea urmărim să prezentăm soluții pe care studenții și cei care se pregătesc pentru evaluări (examen rezidențiat, examen de bacalaureat, evaluări etc) le-ar putea implementa în legătură cu stresul resimțit.
Dorim să realizăm un podcast în care să discutăm (pe larg) despre rolul stresului în viețile noastre și despre cum să îl transformăm într-un prieten.
De asemenea, ne propunem să realizăm materiale grafice (imagini, postere, scurte filmulețe) prin care să ilustrăm strategii de reglare emoțională și de a face față stresului pe care să le distribuim atât fizic prin oraș sau în instituții, cât și online.
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde inițiativa voastră?
În primul rând, date fiind condițiile, inițiativa răspunde nevoii stringente de a îngriji sănătatea mintală proprie, dar și a celor din jur.
Orașul universitar Cluj-Napoca produce cunoaștere, însă această este distribuită mai ales în mediul academic. De multe ori, informațiile cunoscute de către studenți sau cadrele didactice nu ajung să fie prezentate publicului în limbaj de interfață. Inițiativa noastră răspunde tocmai acestei nevoi de cunoaștere științifică care să fie livrată într-o formă acescesibilă unei părți căt mai mari a comunității clujene.
Nu în ultimul rând, considerăm că inițiativa noastră răspunde nevoilor acelor membri ai comunității care se confruntă cu stresul în mod cronic (dar și celor dragi lor), care au nevoie de ajutor direct și specific, prin forma psihoeducației (inițial/pentru cazurile subclinice) și psihoterapiei (ulterior).
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Persoane care și-ar dori să-și gestioneze mai eficient stresul, indiferent dacă este vorba despre cel de la muncă, școală/facultate ori despre cel macro – de la nivel global ȘI rudele sau prietenii acestora. De asemenea, persoanele curioase care vor să afle mai multe lucruri despre stres și gestionarea lui, ori care vor să învețe mai multe despre propria persoană.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Ne propunem să o promovăm online, utilizând rețelele sociale (Facebook, Instagram, TikTok), precum și publicații media online, dar și offline, prin afișaj stradal sau împărțirea de materiale promoționale.
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Ne așteptăm ca atât participanții direcți, cât și cei indirecți să beneficieze de pe urma derulării acestei inițiative, dezvoltând atât cunoștințe teoretice, cât și unele procedurale. Speranța noastră este ca acel categoric NO STRESS promovat de societate și mentalul colectiv să se transforme într-un „no, stres” – un amic pe care îl tolerăm, îl înțelegem și alături de care creștem.
De asemenea, ne așteptăm ca oamenii să conștientizeze că problemele cu care ei sau cei dragi lor sunt comune, dar pot fi gestionate sau chiar rezolvate atunci când se abordează în mod sistematic, cu ajutor de specialitate. Normalizarea unui nivel optim de stres în viețile noastre și învățarea limitelor ar fi câștiguri deopotrivă de valoroase, de care ne așteptăm ca grupul țintă să beneficieze.
Înapoi la inițiative