Psi8imal
Conferința ConexiU-ME - despre importanța legăturilor sociale.
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem un grup de psihologi. Ne cunoaștem din perioada studenției, când ne-am dat seama că avem viziuni și planuri comune.
Locul derulării inițiativei (locul fizic sau mențiunea „online”, eventual detalierea platformei/soluției online)
Ne propunem să derulăm inițiativa în Clădirea Casino din Parcul Central, însă o parte dintre evenimente s-ar putea derula în Turnul Croitorilor sau la Biblioteca Județeană.
O scurtă descriere a inițiativei în limba română
Ne era dor de evenimente cu oameni, însă am rămas cu reflexele „vieții online”. O căutare după termenul cheie „conexiune” ne-a dus la legături de tot felul. Astfel, ne-am dori să organizăm o astfel de conferință, în care să invităm experți în sănătate mintală, traineri și artiști, în care să fie explorate și consolidate conexiuni diverse.
De ce?
Pentru că deși au fost lipsiți (parțial) de libertate, siguranță ori călătorii, perioada pandemiei a fost una în care oamenilor le-au lipsit cel mai mult relațiile. Deși tehnologia permitea multe, senzația n-a fost deloc aceeași. Datele științifice arată că relațiile sănătoase înseamnă enorm pentru experiența unei vieți bine trăite, indiferent că e vorba despre relațiile romantice, cele de colegialitate, prietenie ori familie.
Astfel, propunem un eveniment prin intermediul căruia să mai recuperăm din timpul pierdut.
Propunem un eveniment prin intermediul căruia să ne conectăm la informații de actualitate, însă mai ales cu noi înșine din trecut și din viitor. Ne vor fi alături specialiști din domeniul psihologiei, cercetători și practicieni, însă mai ales oameni deschiși să formeze noi legături - atât neuronale, cât și umane.
După aproape doi ani de comunicare mai degrabă de la distanță, 2022 vine din nou cu bucuria (re)vederii celorlalți și ne oferă ocazia unor conexiuni mai autentice. Echipa noastră își propune să contribuie la bucuria revederii cu un eveniment în care conexiunea să fie în centru. E o conexiune dintre oameni (between U and ME), dintre informații/idei vechi și unele noi, însă și conexiune intra-umană, oferind oportunitatea de a relua legături cu sinele - călătorii interioare.
Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul inițiativei?
Dorim să susținem o serie de conferințe și ateliere în format clasic, față în față. Acestea vor fi susținute de către specialiști în sănătate mintală, atât de către cercetători sau psihoterapeuți cu renume (inter)național, cât și de către psihoterapeuți locali.
Aceștia vor putea expune ideile lor în sesiuni scurte de circa 30 de minute, într-un format similar cu cel al conferințelor Ted, cu deosebirea semnificativă că toate intervențiile vor fi circumscrise tematicii mai largi – conexiunea.
În plus, ne propunem să organizăm un atelier de terapie prin artă, în cadrul căruia, participanții vor avea obiective concrete care să-i dirijeze în conexiunea cu sinele lor ideal. Tabloul joacă rolul de ancoră mintală, acea creație personală care te călăuzește spre o versiune mai bună. Ne propunem să folosim potențialul picturii de a transpune emoțiile dificil de gestionat pe pânză și să ne conectăm cu mesajele pe care nici noi nu ne dăm voie să ni le transmitem. Marele atu al terapiei prin artă este ușurința cu care emoțiile negative sunt exprimate. Aceste emoții sunt uneori evitate sau neidentificate din cauza dificultăților cu care vine acest proces. În momentul picturii, culorile devin sentimente si sentimentele se concretizează în gânduri, iar prin aceasta modalitate trecem de la „abstract” la emoții concrete. Identificarea emoțiilor este primul pas către conștientizare. Următoarea etapa este validarea si acceptarea acestor emoții. Exprimarea experiențelor dificile este importantă și, bineînțeles, transpunerea lor în artă va fi un punct principal. Tabloul participantului prinde contur si, totodată, explorăm și componenta cognitivă și emoțională, cu scop terapeutic - conștientizarea acestor gânduri apăsătoare și gestionarea lor. Prin pictura încercam o restructurare cognitive și totodată conștientizarea universului personal. Aici, grupul țintă este populația generală, însă vizăm și persoanele cu depresie si anxietate subclinice.
Ideea de conexiunea ne propunem să fie concretizată și în evenimente pentru copii, de tipul atelierelor în care să aibă ocazia să-și exploreze emoțiile (din tot spectrul). Aceștia vor avea ocazia să audieze o serie de povești terapeutice, atât cunoscute, cât și unele dezvoltate de echipa Psi8imal.
Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde inițiativa voastră?
Inițiativă noastră se pliază pe nevoile de conectare, informare, relaționare și dezvoltare a abilităților pe care comunitatea clujeană le are. Venind după o pandemie, în care comunicarea a însemnat mai ales utilizarea tehnologiei, e important să oferim mecanisme și oportunități prin intermediul cărora oamenii să se poată reconecta, să relaționeze. De asemenea, relațiile sănătoase sunt o nevoie stringentă pentru fiecare om, ele reprezentând mecanisme protective în fața tulburărilor psihice, mai ales în perioade stresante. Astfel, inițiativa noastră vine atât cu informații teoretice și procedurale, cât și cu oportunități de relaționare.
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
Ne adresăm în special persoanelor interesate de dezvoltarea cercului social, de aprofundarea relațiilor sau de psihologie. De asemenea, artiștii, cei interesați de networking și dezvoltare personală fac parte din grupul țintă mai specific.
Cum doriți să promovați această inițiativă?
Ne propunem să o promovăm online, utilizând rețelele sociale (Facebook, Instagram), precum și publicații media online, dar și offline, prin afișaj stradal sau împărțind materiale informative
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
Ne așteptăm ca atât participanții direcți, cât și cei indirecți să beneficieze de pe urma derulării acestei inițiative, iar informațiile prezentate de către speakerii și facilitatorii evenimentului nostru să ajungă departe.
Considerăm că relațiile sunt o parte semnificativă din viața fiecărei persoane și că, indiferent de experiență sau abilități, cu toții putem beneficia de anumite reglaje mai mult sau mai puțin fine.
Ne așteptăm ca inițiativa noastră să strângă laolaltă o comunitate de persoane interesate de astfel de evenimente, să dezvolte cunoștințele și abilitățile sociale ale participanților și, nu în ultimul rând, să nască noi curiozități.
Înapoi la inițiative