Inițiative
număr voturi
212
Sesiunea de vot s-a încheiat.
MENTAIDxCluj
Cărți care vindecă
Cine sunteți voi, cum v-ați format?
Suntem o echipă de tineri psihologi și cercetători al căror interes comun este de a promova sănătatea mintală în comunitatea clujeană.

Locul derulării 

Fizic (cafenea, Turnul Croitorilor) și online, pe platforma https://mentaid.ro/, pe rețelele de socializare (FB, Instagram,).

Dați-ne o scurtă descriere a ideii în limba română.

Când nu găsim cuvintele potrivite să ajutăm pe cineva care se confruntă cu o problemă emoțională, o carte poate cuprinde exact ce ar avea nevoie. Vom organiza schimburi de carte: vei putea dărui o carte care a făcut o diferență pentru tine. La rândul tău, vei primi o carte care înseamnă mult pentru cineva. Dincolo de un schimb fizic de cărți, va fi un schimb de grijă și atenție. Vom discuta cu scriitori și psihologi despre cărți care ajută în anxietate, depresie sau alte probleme emoționale.

Ce activități concrete doriți să realizați în cadrul ideii?

(1) Pregătirea cărților pentru a fi donate și amenajarea locului pentru schimbul de cărți. (2) BookExchange: Schimb de cărți care au contribuit la formarea personală, realizat sub forma unui blind date - nu vei ști cartea, doar un mesaj cu impact lăsat de cel care a donat-o. Vei lua o carte și vei lăsa alta la schimb. Pentru început, echipa va pune la dispoziție câteva cărți. (3) BookTalks: Mini-conferință cu invitați cu expertiză (ex. scriitori, psihologi, specialiști educaționali), care vor vorbi despre biblioterapie, beneficiile exprimării prin scris și cărți folositoare cuiva aflat în dificultate emoționată. (4) Recomandări online de cărți utile pentru cineva care se confruntă cu o problemă de anxietate, depresie sau alte dificultăți.

Cărei nevoi a comunității clujene sau nevoi specifice tinerilor credeți că răspunde ideea voastră?

Prin această inițiativă răspundem: - nevoii de educație prin promovarea cititului - nevoii de a accesa resurse utile pentru sănătatea emoțională, mai ales în cazurile în care psihoterapie este inaccesibilă (ex., financiar) - nevoii de conștientizare a importanței sănătății mintale, - nevoii de a face parte dintr-o comunitate educată, implicată și atentă cu membrii ei
Cui doriți să vă adresați?
Tineri (14-35 de ani), Adulți (35-59 de ani) , Persoane în vârstă (peste 60 de ani)
Specificul grupului țintă, dacă există (Ex. artiști, studenți, pasionați de tehnologie etc.)
-

Cum doriți să promovați această idee?

(1) Pe rețelele de socializare (Facebook, Instagram), prin realizarea unor evenimente online, postere de promovare, reels și stories. (2) Campanii online pe rețelele de socializare. (3) Materiale fizice de promovare (flyere, afișe etc.)
Care credeți că va fi efectul derulării inițiativei voastre?
În urma inițiativei noastre, ne așteptăm ca interesul pentru citit să fie stimulat, iar membrii comunității clujene să citească mai mult atât din curiozitate, cât și din dorința de a accesa conținut util pentru starea lor de bine. Ne așteptăm ca beneficiile lecturii (de relaxare, de cultivare a emoțiilor pozitive, de activare comportamentală, de informare) să fie (re)descoperite de cât mai multe persoane. Alte efecte așteptate sunt: accesarea unor resurse benefice pentru sănătatea mintală și găsirea unor cărți care pot fi recomandate cuiva apropiat care se confruntă cu anxietate, depresie sau alte probleme emoționale.

Înapoi la idei

Evenimente legate de idee

 • Cărți care vindecă
  MENTAIDxCluj
  Cărți care vindecă
  #Implicare civică#Cultură#Educație#Sănătate și sport#Social
  2023-10-20 10:00 - 2023-11-21 18:00
  Bookstory (Eroilor 8)
  Când nu găsim cuvintele potrivite să ajutăm pe cineva care se confruntă cu o problemă emoțională, o carte poate cuprinde exact ce ar avea nevoie. Vă ...
 • Ce să fac cu emoția mea de furie? Dar cu a celorlalți?
  MENTAIDxCluj
  Cărți care vindecă
  #Implicare civică#Cultură#Educație#Sănătate și sport#Social
  2023-11-06 18:00 - 2023-11-06 20:00
  Cloudflight, str. Henri Barbusse, nr. 44-46 , CBC office building C
  Cărțile nu ne spun doar ficțiuni, ci ne pot fi și călăuze în explorarea și acceptarea propriilor emoții reale. Vă invităm să explorăm împreună cu dr. psih. Adela Moldovan emoția de ...
Scrie-ne pe Messenger